Gezocht: Brabants sprekende Brabanders

De Zuid-Nederlandse Stichting Laudio is bezig met het ontwikkelen van een zogenoemde Brabantse klankkast. Om deze kast te ‘vullen’ is de stichting op zoek naar Brabanders die het Brabants dialect beheersen. 

Project Miet

De klankkast die Laudio maakt heeft de typische Brabantse naam Miet en is geen echte kast. Miet is een kamer die zodra het project klaar is wordt ingericht in een verzorgingshuis in de provincie Noord-Brabant. Wie de kamer binnenstapt hoort Miet, een oudere Brabantse dame, die in een verzorgingshuis woont. Zij vertelt hoe het is om hier te zijn, hoe het is om ouder te worden en ook hoe belangrijk het is om de eigen taal te koesteren. Ook worden er fragmenten afgespeeld die zijn ingesproken door de bewoners van de provincie Brabant.

Help Miet compleet te maken

Om die fragmenten compleet te maken zijn de makers van Miet nu op zoek naar provinciegenoten van Miet die het Brabants machtig zijn. Wilt u Stichting Laudio helpen om Miet vorm te geven? Op de website van de Stichting Laudio vindt u een woordenlijst met woorden die u kunt inspreken en toesturen naar de stichting. Let op! Dit toesturen kan alleen maar via de berichtenapp WhatsApp. Inzendingen moeten voor 1 oktober 2020 binnen zijn.

Tekst gaat verder onder dit quizje

 

Waarom in een verzorgingshuis?

Dat Miet in een verzorgingshuis ‘zit’, is overigens geen toeval. Uit onderzoek van hoogleraar Taal-cultuur in Limburg Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga blijkt dat mensen die in een verzorgingshuis wonen zich beter voelen als zij in hun eigen dialect kunnen praten. Wie in een verzorgingshuis woont moet een stukje autonomie opgeven, maar taal blijft altijd iets waar men zelf grip op heeft en dat heeft dus een positieve effect op de gemoedstoestand. Met deze gedachte in het achterhoofd is er in 2018 ook al een klankkast voor Limburgse ouderen ontwikkeld: Mia. 

Meer weten over Miet? De ontwikkelaar van de klankkast vertelt er op 22 september 2020 over in het NPO Radio 5-programma Bert op 5.

(Bron: NPO Radio 5, Stichting Laudio, NPO Radio 1)

Geef een reactie