Geef om je hersenen
In het MAX-programma Geef om je hersenen wordt met indrukwekkende verhalen en bijzondere optredens aandacht gevraagd voor hersenonderzoek. Ook is er veel aandacht voor de werking van de hersenen. De presentatie is in handen van Charles Groenhuijsen en Leontine Borsato. Bart Chabot gaat als ambassadeur van de Hersenstichting op pad en brengt op geheel eigen wijze veelbelovend onderzoeken onder de aandacht.
Ingrijpende gevolgen
In Nederland krijgen naar schatting ieder jaar 160.000 mensen een hersenaandoening. Jong of oud, het kan ons allemaal overkomen. En de gevolgen zijn vaak zeer ingrijpend. Want stelt u zich eens voor dat u ineens de woorden niet meer kunt vinden, de volgorde van uw handelingen niet meer overziet of geen nieuwe herinneringen meer aanmaakt.
Bijzondere verhalen
Zoals Jeen Akkerman die, net voor zijn pensioen, de ziekte van Alzheimer krijgt. Jeen is een creatieve alleskunner! Schilderen, fotograferen, muziek maken en zingen in een koor. Maar wat niemand weet, is dat zijn creatieve brein langzaam begint te haperen. In 7 jaar tijd gaat Jeen heel langzaam achteruit. Inmiddels gaat hij 4 keer per week naar de dagbesteding en raakt hij steeds meer de weg kwijt.
Anouk wordt 20 jaar geleden op haar 28ste getroffen door een hersenbloeding en maakt sindsdien geen nieuwe herinneringen meer aan. Ze is dagelijks de weg kwijt. De wereld is voor Anouk een groot doolhof, waarin ze iedere dag weer opnieuw haar weg moet vinden.
Vanja (14 jaar) wordt 2 jaar geleden geschept op de fiets door een auto en loopt ernstig hersenletsel op. Als ze bijkomt uit haar coma, moet ze alles weer opnieuw leren. Lopen, praten, ieder stapje is een overwinning. Ze revalideert nog iedere dag. Leontine Borsato ging een dagje met haar mee.
En André is begin 40 als hij een infarct krijgt in zijn hersenstam. Hij had het goed voor elkaar, een eigen computerwinkel en 3 mooie kinderen. In een mum van tijd vallen bijna al zijn functies uit en zit hij opgesloten in zijn eigen lichaam.
Doorbraak
In de afgelopen 25 jaar is er op het gebied van hersenonderzoek veel bereikt. Door nieuwe technieken is het gelukt om ziekten beter te herkennen en ook echt in de hersenen te kunnen kijken. Met de kennis van nu zijn wetenschappers ervan overtuigd dat een doorbraak in het voorkomen en genezen van hersenziekten dichterbij is dan ooit.
Meer begrip, sneller herstel en volledige genezing; dat is waar de Hersenstichting voor gaat! Dat kunnen zij niet zonder uw steun. Word donateur!
Geef om je hersenen, woensdag 25 mei 2016 om 20.30 uur op NPO 1.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wordt er ook aandacht besteed aan de diagnose van professor Belpomme en zijn behandelingsplan? Hij onderzocht meer dan 1200 patiënten die een neurologische analyse hadden van een slechte doorbloeding in de hersenen. Vooral in het limbisch systeem en dan vooral de hippocampus, in de grote hersenen. De doorbloeding was onvoldoende en dan kunnen ziekten als Parkinson, Alzheimer, elektrogevoeligheid of wat anders ontstaan. Het is een arme bloedsomloop, een bloedsomloop die tot een onvoldoende toevoer van zuurstof zorgt. Met ernstige gevolgen van dien. Indien er cellen bij betrokken zijn die een ondersteunende structuur geven voor de zenuwcellen, is de ontwikkeling voor verschillende aandoeningen onomkeerbaar. Maar het verloop van de ziekte kan worden gestopt wanneer vroegtijdige interventie plaatsvindt.
Beste Rieja, bedankt voor uw bericht. Wij hebben navraag gedaan en vanavond wordt er geen aandacht besteed aan de diagnose van professor Belpomme.