frank boeijen

Frank Boeijen: “Ik was blij dat juist Zwart Wit zo’n succes werd”

Frank Boeijen is heel januari 2021 lang de ‘gouden held van de Nederlandse muziek’ geweest, een project van NPO Radio 5-programma Lunch Lekker. Op 3 februari komt deze periode ten einde. Wij spreken met de zanger over hoe hij het vindt om geëerd te worden en over zijn nummer Zwart Wit, dat een bijzondere rol speelt bij de afsluiting op 3 februari.

Waardering

Eens in de 2 maanden besteedt het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker extra aandacht aan een toonaangevende Nederlandse muzikant. In januari 2021 is dat Frank Boeijen, die al sinds begin jaren 80 niet meer weg te denken is uit de Nederlandse muziekscene. “Het is natuurlijk hartstikke mooi om op die manier waardering voor je werk te krijgen”, zegt de zanger als we hem vragen hoe hij het vindt om geëerd te worden. Ook vindt hij dat een project als dat van Lunch Lekker aantoont dat veel van de liedjes de tand des tijds goed hebben doorstaan. De meeste bekende nummers zijn immers 30 jaar of ouder, maar er wordt nog steeds volop naar geluisterd. “Blijkbaar hebben ze een zekere tijdloosheid. Ik denk dat dat ook altijd wel mijn insteek was, om ze niet te veel op te hangen aan een actualiteit. En als ik dat dan wel deed, zoals bijvoorbeeld bij Zwart Wit, probeerde ik om het nummer vooral om de moraal van het verhaal te laten draaien.”

Cabaret of levenslied

Frank Boeijen maakt in 1979 zijn eerste plaat samen met gitarist Wout Pennings. Nadat zij ieder hun eigen weg gaan, begint Frank Boeijen begin jaren 80 de Frank Boeijen Groep. De Groep maakt Nederlandstalige popmuziek, iets wat destijds nou niet echt een algemeen geaccepteerd muziekgenre is. “Nederlandstalige muziek was destijds of levenslied of cabaret. Popmuziek in eigen taal bestond eigenlijk niet. Alles was heel erg gericht op het Engels”, legt hij uit.

Zwart Wit

Uiteindelijk weet het genre toch aan populariteit te winnen, waardoor bands als Doe Maar, Het Goede Doel en ook de Frank Boeijen Groep enorm populair worden. 1984 is voor de Groep het jaar waarin zij hun eerste, grote succes boeken met het nummer Zwart Wit, geschreven naar aanleiding van de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. De Antilliaanse Kerwin wordt neergestoken door een skinhead die later bekent dat dit alleen te hebben gedaan vanwege Kerwins huidskleur. “Dat was een heel schokkende gebeurtenis en ik vond net zoals vele anderen dat je zoiets echt niet kon doen. Ik was blij dat ik de woorden kon vinden om een boodschap van verdraagzaamheid over te brengen”, aldus Boeijen. “Ik was ook blij dat juist dit nummer zo’n succes werd, omdat het ook echt iets te melden had.”

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Zwart Wit is er overigens niet van de één op andere dag. “We hebben er echt lang over gedaan om het goed te krijgen, want het moest naast een liedje met een boodschap, ook een dansbaar nummer worden; net als onze andere muziek destijds. We wilden niet dat als het in de discotheek werd gedraaid, het meteen klonk als een of ander protestliedje.”

Muzikale ode

Anno 2021 geldt Zwart Wit nog steeds als één van zijn grootste hits en spelen hij en zijn band het nog geregeld. Het is ook het nummer dat zangeres Giovanca tijdens de afsluiting van deze Gouden Helden-editie zal zingen in Lunch Lekker en Tijd voor MAX. Zij brengt hiermee een muzikale ode aan Boeijen. “Ik vind hartstikke leuk dat zij dit gaat doen, want zij is opgegroeid met mijn muziek en heeft er daarom een bepaald gevoel bij. Een schot in de roos.”

Wij spreken eerder met Giovanca over haar band met het nummer Zwart Wit en het Gouden Helden-project. U kunt dit interview hier lezen.

(Beeld: Karoly Effenberg)

Geef een reactie