WhatsApp

Explosieve stijging Whatsapp-fraude: zo herkent én voorkomt u het

Er wordt lustig op los gefraudeerd via Whatsapp. Dat blijkt uit een analyse van nieuwswebsite NU.nl. De site vraagt cijfers over deze vorm van oplichting op bij de Fraude Helpdesk en ziet dat er in 2019 door criminelen ruim 1 miljoen euro aan is verdiend. In 2018 is dat ‘slechts’ 200.000 euro. Hoewel Whatsapp-oplichting soms zeer lastig te herkennen is, zijn er wel een aantal tips ervoor kunnen zorgen dat u niet het volgende slachtoffer wordt. 

Oplichting in allerlei vormen en maten

Internetoplichting is er in allerlei soorten en maten. Zo kunnen criminelen bijna niet van echt te onderscheiden nep e-mails sturen waarin zij zich voordoen als een bank, lichten zij mensen op via Marktplaats of doen zij zich online voor als de pastoor die via e-mail vraag om giften voor de kerk. Op oplichting via berichtenapp WhatsApp is een inmiddels veelvoorkomende manier, zoals ook blijkt uit de cijfers van de Fraude Helpdesk.

WhatsApp-fraude via bericht

Net als bij andere vormen van internetoplichting, kent ook WhatsApp-fraude vele verschijningsvormen. De bekendste methode is waarschijnlijk die waarbij het slachtoffer zogenaamd via een onbekend telefoonnummer een bericht krijgt van een ‘bekende’. De internetcrimineel claimt dat hij of zij een nieuw nummer heeft en in geldnood zit. Omdat de meeste mensen geneigd zijn een bekende te helpen, is een betaling vaak de volgende stap. Soms gaat het om duizenden euro’s.

Zo voorkomt u het

Overkomt u dit? Ga dan nooit zomaar over tot een betaling. Vraag eerst of iemand telefonisch contact met u kan opnemen. Waarschijnlijk wordt dit verzoek geweigerd en zegt de ander dat alleen communicatie via WhatsApp mogelijk is. Vraag in zo’n geval of iemand een gesproken bericht wil sturen, iets wat zeer eenvoudig is om via WhatsApp te doen. Waarschijnlijk wil deze persoon dit ook niet, waardoor u weet dat er iets niet pluis is. Bel vervolgens diegene voor wie de crimineel zich uitgeeft. Als hij of zij niets weet van de conversatie, is het verstandig om al het contact via WhatsApp te staken en geen geld over te maken. U kunt dan het best de politie inschakelen.

‘Kapen’ van het account

Er is nog een manier van WhatsApp-fraude die gebruikt wordt door criminelen. Hierbij ‘kapen’ zij als het ware een WhatsApp-account. Dat gaat als volgt: als iemand WhatsApp voor het eerst wil gaan gebruiken op zijn of haar telefoon, stuurt het bedrijf een verificatiecode door naar het opgegeven nummer. Deze code kan via sms verstuurd worden, maar mensen kunnen er ook voor kiezen om deze naar hun voicemail te laten sturen. In dat laatste geval kunnen kwaadwillenden er vrij eenvoudig bij. Voicemailboxen zijn immers makkelijk te kraken. Dat komt omdat voicemailboxen meestal bereikbaar zijn via een algemeen nummer van de provider, waarna het eigen telefoonnummer ingetoetst moet worden en de toegangscode. Als iemand ‘0000’ of ‘1234’ als code heeft, hoeft de internetcrimineel alleen maar het telefoonnummer te kennen om de voicemail af te kunnen luisteren. Vervolgens kunnen zij makkelijk bij de WhatsApp-verificatiecode invoeren en het account overnemen. Ook kan het voorkomen dat criminelen u benaderen met de mededeling dat zij per ongeluk de verificatiecode naar uw telefoon hebben laten sturen. Zij vragen u vervolgens de code door te sturen. Wie dit doet, loopt ook de kans dat zijn of haar account gekaapt wordt.

Tweestapsverificatie

Wees dus altijd zeer alert als u opeens een WhatsApp-verificatiecode ontvangt terwijl u deze niet zelf heeft aangevraagd. Als u snel bent, kunt u uw account makkelijk weer terug krijgen door WhatsApp van uw telefoon te verwijderen en weer snel te installeren, zodat u een nieuwe verificatiecode krijgt. Bovendien kunt u daarna snel de zogenoemde tweestapsverificatie instellen. Dit is een code die u kunt instellen en die u eens in de 7 dagen moet intoetsen. Als u een goede code instelt zullen criminelen deze niet kunnen kraken en kunnen zij niet meer bij uw account. Tweestapsverificatie instellen doet u zo:

  • Open Whatsapp
  • Ga naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar account.
  • In dit menu vindt u het kopje ‘verificatie in 2 stappen’. Kies voor ‘inschakelen’.

Als u een reservekopie heeft gemaakt van uw WhatsApp-gesprekken kunt u deze weer inzien nadat u de app heeft verwijderd en geherinstalleerd.

(Bron: Fraude Helpdesk, WhatsApp, Nu.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (7)

    oosterwijck says:

    Een steeds groter deel van de bevolking houdt zich bezig met oplichting van de medemens. De reden daarvan is, dat er steeds minder banen zijn, nadat de industriele revolutie voorbij is. Veel mensen verdienen de kost met Youtube filmpjes plaatsen, danspasjes bedenken, de game industrie of met sport. Wie die talenten mist, is afhankelijk van een bijstanduitkering en de voedselbank. Maar iedereen wil een I-phone, een scooter of een auto en meerdere vakanties per jaar, steeds verder weg. Steeds meer mensen willen hun lichaam verbouwen. Tato’s en piercings zijn niet meer bevredigend. Ballonbillen, gezwollen lippen, gezwollen tieten, penisverlenging, clitoris pellen, en zelfs verandering van geslacht zijn de trend. Dan zitten er maar één paar dingen op: Plezier Pillen produceren en verkopen, prostitutie, relatiefraude, vals geld drukken en oplichting. Vroeger was het zo, dat de ene helft van de bevolking de andere helft controleerde. Nu is dat veranderd naar : de ene helft van de bevolking licht de andere helft op.

      Robertjc says:

      Hahaha! Briljante, geestige visie, Oosterwijck! En, als kers op de taart, in voortreffelijk Nederlands. Maakt mijn dag goed!

    simon55 says:

    U maakt me blij , voortreffelijk geschreven.

    A.S.K.Tchong says:

    Jammer, dit had ik eerder moeten weten! Half december ben ik al mijn chatgeschiedenis kwijt geraakt. Vermoedelijk via oplichting!
    De tweetrapsverificatie is een beetje ingewikkeld! Maar ik zal het nogmaals proberen. Heb twee verificatiecodes van medio december 2019 in mijn berichten!
    Heeft iemand dit meegemaakt?

    oosterwijck says:

    Al enige tijd ontvang ik telefoonberichten uit: Algerijen, Portugal en landen nog verder weg. Landen, waar ik niemand ken. dus ook geen telefoonberichten verwacht. Ik neem dan ook niet op. Maar duidelijk is dit en of andere vorm van oplichting. Hoe men aan mijn nummer komt is een raadsel. … Onlangs bood ik op 2dehands een gebruikte scootmobiel aan, omdat mijn vrouw een nieuwe nodig had. De eerste reactie kwam van iemand, binnen 5 minuten, die meer wilde betalen als de vraagprijs. Ik begreep meteen dat dit niet in de haak was. En heb dan ook niet gereageerd. Na een uurtje kreeg ik een bericht van 2dehands, dat er een oplichter in het spel was. Ook krijg ik regelmatig berichten in mijn mailbox, over een miljoenenerfenis, of iemand die mijn bankrekening wil gebruiken voor een geldtransactie. Evenals een vraag om geld van een arme z.g. sloeber, ergens ver weg. Ik ga daar nooit op in. … Ik zit niet op allerlei mediabronnen, zoals facebook, maar mijn vrouw heeft facebook. Dagelijks krijgt ze contactverzoeken en huwelijksaanzoeken van mannen die haar kleinzoon had kunnen zijn. En dan is er nog de algemeen aanvaarde oplichting: De goede doelen industrie. … Dagelijks tonen ze zieke diertjes en zieke kindertjes, alsmede andere ellende, om maar snel te helpen. De enige die je helpt, is de organisatie, waarvan de directeur en zijn adviesteam een goede inkomstenbron hebben. Alle diertjes en kindjes blijven onverzorgd achter. … Ook niet van verzoeken van mijn eigen bank, om voortaan te bankieren via mijn telefoon, omdat dat zo gemakkelijk is. Ik houd het bij mijn Rabo scanner, zolang ik nog niet verplicht word, om daarmee op te houden. Er zal wel een moment komen, dat die service beeindigd wordt. En dan zal ik ook bloot gesteld worden aan telefonisch bankieren, met alle risico’s van dien. Om opgelicht te worden, hoef je niet eens meer naar buiten, iets te kopen, of iets te ondernemen, ze weten je thuis wel te vinden.

      Ella55 says:

      het is voor u belangrijk dat u geen cookies accepteert. dat is een ding om de computer veiliger te maken.
      en verder een computer beveiliging van bvb Eset installeren is ook slim om te doen. Als u bij ING zit kan dat gratis met rentepunten. Dat van Marktplaats herken ik ook, ga nooit in op een (te) hoog bod en laat iemand betalen via een betaalverzoek van Marktplaats, dat maakt het veilig. groetjes van Ella

    Peterdecorte says:

    Ik werd gecontracteerd door een onbekende vrouw uit belgie die fotos doorstuurde en om seksuele foto’s vroeg. Doe dit nooit. Zeker niet antwoorden