Duurzaamheid staat centraal tijdens Open Monumentendag 2022 (dit is er te zien en te beleven)
Publicatiedatum: 9 september 2022
Ruim 4.000 monumenten openen zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 de deuren voor bezoekers tijdens Open Monumentendag. Dit jaar is het thema Duurzaamheid, met de slogan Duurzaam duurt het langst. Alle locaties zijn gratis te bezoeken. Voor extra activiteiten zoals rondleidingen, workshops of lezingen kan wel een bijdrage gevraagd worden. We lichten 6 locaties voor u uit.
De Kunstkerk in Dordrecht (Zuid-Holland)
In het historische centrum van Dordrecht bevindt zich de Kunstkerk. Het is een vrij en toegankelijke ontmoetingsplaats waar creatie en innovatie centraal staan. Tijdens Open Monumentendag onthult de stichting een bijzondere toevoeging aan het nu al spraakmakende pand. Op de gevel zal vanaf die dagen een iconisch kunstwerk van topkunstenaar Job Smeets prijken. Job Smeets is wereldwijd de meest toonaangevende kunstenaar en vormgever in binnen- en buitenland. De Kunstkerk is tijdens Open Monumentendag beide dagen open.
Slot Loevestein in Zaltbommel (Gelderland)
Slot Loevestein opent dit jaar voor het eerst haar deuren tijden Open Monumentendag. Zowel de vesting, het kasteel en de tentoonstelling zijn die dag gratis te bezoeken. Het slot werd in 1358 gebouwd door Dirc Loef van Horne en werd in de 17e eeuw gezien als dé staatsgevangenis van Nederland. Bovendien was het ook een belangrijke vesting in de Hollandse Waterlinie. Slot Loevestein is tijdens Open Monumentendag alleen op zaterdag te bezoeken. Vanwege de verwachte drukte moet u een tijdslot reserveren.
Fotograaf: Jelte Keur
De Kluis in Valkenburg aan de Geul (Limbug)
De Kluis is een eenvoudige woning met een kleine kapel. Het kan daardoor worden gezien als een eenmansklooster. De Kluis is tijdens Open Monumentendag op beide dagen te bezoeken. Reserveren is wel noodzakelijk, omdat in kleine groepen een rondleiding wordt gegeven. De rondleiding is gratis.
Fotograaf: Bob Luijks
Elfdorpentocht langs monumenten (Zuid-Holland)
Het lijkt op de Friese Elfstedentocht, maar dan net iets anders. Inclusief stempelkaart kunt u in het Zuid-Hollandse Kaag en Braassem langs de 11 kernen. In elke kern een monument bezocht? Dan krijgt u een stempel. Bij een volle stempelkaart ligt een zakje tulpenbollen op u te wachten. De Elfdorpentocht is tijdens Open Monumentendag alleen op zaterdag als activiteit te doen.
Kantoor Restauratiefonds in Amersfoort (Utrecht)
Het Levob-gebouw in Amersfoort opent de deuren. Dit is het kantoor van het restauratiefonds. Die gaan over het restaureren, verduurzamen of herbestemmen van gebouwen. Het gebouw is in 1959 ontworpen door de Amersfoortse architect J.H. Oosterhuis. Binnen het gebouw staat duurzaamheid centraal en het gebouw draagt dan ook met trots het energielabel A. Sinds 2016 is het gebouw een gemeentelijk monument. Tijdens Open Monumentendag is het kantoor alleen op zaterdag te bezoeken.
Enka terrein in Ede (Gelderland)
De ENKA (Nederlandse Kunstzijdefabriek) werd in 1919 gebouwd langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem. 100 jaar geleden, in 1922, opende de fabriek. In het opvallende Kantinegebouw van de voormalige ENKA-fabriek is nu een brede school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang gevestigd. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten. Tijdens Open Monumentendag is de ENKA alleen op zaterdag te bezoeken, dan zijn er rondleidingen door het gebouw.
Met de (klein)kinderen
Wilt u met de (klein)kinderen op pad? Dan heeft de organisatie achter Open Monumentendag ook nog leuke tips op een rijtje gezet. Denk aan een kinderspeurtocht in Breda of een geocache-route in Groningen. Niet elke gemeente in Nederland doet mee met Open Monumentendag. In totaal zijn er 10-duizenden monumenten. Dit jaar zijn bijna 5.000 monumenten te bezichtigen en activiteiten te doen.
(Bron: Openmonumentendag.nl, Nederland Monumentenland. Foto’s: Nederland Monumentendag)