dodenherdenking

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag aangepast door coronacrisis

Tot zeker 1 juni 2020 gelden er in Nederland coronamaatregelen. Deze maatregelen hebben veel invloed op allerlei aspecten van de maatschappij, ook op vieringen en herdenkingen. Daardoor gaan ook Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei 2020 er anders uitzien dan u gewend bent. 

Alles afgelast

Geen van de activiteiten die gepland zijn rondom 4 en 5 mei kunnen dit gaat doorgaan. Dat wil zeggen dat geen enkele gemeente een eigen herdenking mag organiseren, behalve de gemeente Amsterdam. Daar wordt jaarlijks de Nationale Herdenking op de Dam gehouden en die gaat vooralsnog wel door. Er mag geen publiek bij zijn, maar de Koning is er wel en hij zal ook spreken. Dat de koning spreekt is uniek, want zoiets is nog nooit gebeurd in Nederland. Over de verdere invulling van de Nationale Herdenking is het organiserend Nationaal Comité 4 en 5 mei nog in gesprek met de gemeente Amsterdam.

Ook de vieringen op Bevrijdingsdag kunnen allemaal geen doorgang vinden.

Op zoek naar mogelijkheden

Dat de reguliere herdenkingen en vieringen niet doorgaan wil niet zeggen dat er op 4 en 5 mei helemaal niets wordt gedaan aan 75 jaar bevrijding. Het Nationaal Comité is druk op zoek naar alternatieven. “We willen mogelijk maken dat de hele Nederlandse samenleving ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken en stil kan staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden”, aldus de voorzitter van het Nationaal Comité, Gerdi Verbeet in een verklaring.

Comité kan uw hulp gebruiken

U kunt het Nationaal Comité hierbij helpen. De organisatie roept alle Nederlands op om hun ideeën voor 4 en 5 mei te delen, zodat er alsnog op een passende manier aandacht besteedt kan worden aan 75 jaar vrijheid. Heeft u een idee? Aarzel dan niet en deel het met het comité.

75 jaar vrijheid-projecten bij MAX

Ook MAX besteedt volop aandacht aan 75 jaar vrijheid. Zo hebben wij de podcast Verstilde Verhalen, over de verhalen achter Nederlandse oorlogsmonumenten. Ook komt er binnenkort een nieuwe podcast aan waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de Tweede Wereldoorlog oorlog hun verhaal vertellen. Geen van allen hebben zij de oorlog bewust meegemaakt, maar toch beïnvloed het nog altijd hun levens.

Daarnaast is er een nieuwe serie In de Voetsporen van de Bevrijding te zien. In dit programma volgt presentator Philip Freriks het spoor van de bevrijders die een einde hebben gemaakt aan de Duitse bezetting. U ziet In de Voetsporen van de Bevrijding vanaf zaterdag 28 maart om 20.35 uur op NPO 2.

(Bron: ANP, Nationaal Comité 4 en 5 mei, archief)

Geef een reactie