Documentaire Sporen van Slavernij te zien bij MAX
Publicatiedatum: 7 december 2023
Vanaf 12 januari 2024 is de documentaire reeks Sporen van Slavernij te zien bij MAX. Al eerder volgde we in de Sporen van Oorlog de derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers. In de reeks gaan zij op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. In de nieuwe reeks volgen prominente Nederlanders de sporen van hun voorouders en gaan langs plekken waar zij hebben geleefd ten tijde van slavernij in Suriname en de Caribische eilanden.
Van namen in een register naar mensen van vlees en bloed
In 4 afleveringen volgen prominente Nederlanders de sporen van hun voorouders. Ze gaan naar en langs plekken waar zij hebben geleefd ten tijde van slavernij in Suriname en de Caribische eilanden. Voorouders die eerst namen zijn in het slavenregister worden door de zoektocht ineens mensen van vlees en bloed. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe de levens van deze voorouders nu nog steeds doorwerken in hun eigen leven.
We volgen het verhaal van een prominente Nederlander
In elke aflevering van Sporen van Slavernij staat het verhaal van een prominente Nederlander centraal. Zo ontdekt strafrechtpleiter Natacha Harlequin informatie over de relatie van haar Schotse voorvader. Hij is een plantage-eigenaar, met haar tot slaaf gemaakte voormoeder. Acteur Everon Jackson Hooi duikt in het leven van zijn tot slaaf gemaakte voorouders op Bonaire en Curaçao. Hij ziet zichzelf terug in hun levensverhaal. Muzikant Jeangu Macrooy ontmoet nazaten van zijn voorouders diep in de binnenlanden van Suriname. En presentatrice Dolores Leeuwin bedankt haar tot slaaf gemaakte voorouders met een plengoffer voor de kracht die ze hebben gehad om door te gaan zodat zij er nu is.
Over Sporen van de Slavernij
Sporen van Slavernij is actueel en urgent. Wat leeft er in de samenleving en bij de nazaten waar je nog steeds sporen van slavernij kunt ontdekken? Waarom is de maatschappij zo verdeeld rondom dit onderwerp? Hoe gaan we om met schaamte en trauma en hoe kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties hier op een nieuwe manier over praten en mee omgaan?
Podcast Sporen van Slavernij: de erfenis
In de podcast Sporen van Slavernij: de erfenis zoekt presentatrice Dolores Leeuwin antwoord op de vraag: wat is de erfenis van ons slavernijverleden? Nederland is inmiddels één van de rijkste landen ter wereld, maar een deel van deze rijkdom hebben we te danken aan de WIC- en de VOC-tijd. Dé tijd waarin slavernij in landen buiten Nederland floreerde. Volgens de Europese wet was slavernij hier verboden, maar buiten de grenzen in de Nederlandse koloniën golden andere regels.
Op de vele plantages werkten duizenden tot slaaf gemaakte arbeiders om te zorgen dat er door Nederland goed geld verdiend kon worden met producten zoals suiker, koffie, thee, katoen en specerijen. Zo ook de voorouders van Dolores. Zelf is de presentatrice geboren en opgegroeid in Nederland. Suriname was altijd het geboorteland van haar ouders, totdat ze er vorig jaar op zoek ging naar de sporen van slavernij van haar voorouders. Toen ze terugkwam in Nederland vielen alle ontbrekende puzzelstukjes op zijn plek. Want ook zij draagt de erfenis mee van het slavernijverleden van haar voorouders. En sterker nog: heel Nederland draagt deze erfenis met zich mee. Dus gaat ze in Nederland op zoek naar deze erfenis. Hoe zit het met de verdiensten van de banken? Wat was de rol van de stadsbesturen? En hoe werkt deze periode mentaal nog steeds door bij nazaten van tot slaaf gemaakten?
De 4-delige documentaire reeks Sporen van de Slavernij is te zien vanaf vrijdag 12 januari 2024 om 22.10 uur bij MAX op NPO 2.
De podcast Sporen van Slavernij: de erfenis is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app en MAX Vandaag.
(Foto: © MAX)