Razzia in Rotterdam

Documentaire: Razzia in Rotterdam

In de 2Doc documentaire Razzia in Rotterdam blikken de allerlaatste ooggetuigen terug op de razzia in Rotterdam 72 jaar geleden. Ooggetuigen gaan terug naar hun woonhuizen waar zij uiteen werden gedreven. 

Bevelbriefje

“Ik was 21, woonde in Rotterdam-Zuid, in de Carnisselaan. Op 10 november 1944 was heel Zuid afgezet. Er reden pantserauto’s door de straat. Het was verboden buiten te komen. Ik vond het bevelbriefje in de brievenbus.” Zo begint het verhaal van Henk van der Pols (1923), oud-wethouder van Rotterdam. Samen met 50.000 andere mannen tussen de 17 en 40 jaar werd Van der Pols door de bezetter in Rotterdam opgepakt voor de zogenoemde Arbeitseinsatz. Hij moest aan het spoor in Duitsland werken.

Een moeilijke dag

Voor de broers Piet (1923) en Henk (1925) Moret is 10 november, de dag van de razzia, nog altijd een moeilijke dag. Ze gaan niet naar de jaarlijkse herdenking in De Kuip. Hun tweelingzussen schieten nog altijd vol als ze terugdenken aan het moment waarop hun broers werden afgevoerd.

Ooggetuigen van de Razzia in Rotterdam

Razzia in Rotterdam gaan de ooggetuigen terug naar de woonhuizen van waaruit zij als razzia-slachtoffers werden bijeengedreven. Ook bezoeken ze De Kuip, de tramremise en het Nenijto-sportcomplex. Voor de documentaire werd bovendien gefilmd op een school in Düsseldorf. In deze stad kwamen bij een bombardement 34 Rotterdamse dwangarbeiders om. De Duitse leerlingen van nu bekommeren zich over de vergeten Hollandse slachtoffers.

2Doc: Razzia in Rotterdam is te zien op 9 november 2016 om 20.25 uur op NPO 2.

Geef een reactie