Dit kunt u beter doen met uw oude smartphone dan hem laten verstoffen in de kast
Publicatiedatum: 22 mei 2024
Steeds meer Nederlanders zijn digitaal vaardig. Vooral onder 65-plussers neemt dat aantal de afgelopen jaren flink toe. Het grootste gedeelte van de mensen gebruikt een mobiele telefoon om digitaal actief te zijn. Maar wat kunt u doen met uw oude smartphone die u niet meer gebruikt? Door hem in te leveren kunt u hem een tweede leven geven.
Steeds meer senioren digitaal actief
Uit cijfers van het CBS blijkt dat 91 procent van alle Nederlanders boven de 16 jaar in 2022 een smartphone heeft. Ook onder 65-plussers vindt er de laatste jaren een spectaculaire toename van digitaal gebruik plaats. Zo verstuurt in 2022 maar liefst 82 procent van de 65- tot 75-jarigen wel eens een digitaal tekstbericht. Ruim meer dan de 44 procent in 2017. Ook onder 75-plussers is het in deze periode flink toegenomen: van 27 naar 56 procent.
Nu meer mensen een smartphone gebruiken, vervangen ook steeds meer mensen hun oude mobieltje. Veel mensen laten hun oude telefoon verstoffen in de kast. 56 procent van de 65-minners heeft een smartphone thuis liggen die ze niet meer gebruiken. Onder 65-plussers is dat met 51 procent iets lager, maar nog altijd behoorlijk hoog.
Dit kunt u doen met uw oude smartphone
Het is zonde om de telefoons ongebruikt in huis te bewaren. In sommige gevallen is uw oude telefoon voor een ander nog goed genoeg. In andere gevallen zijn de materialen in het mobieltje nog herbruikbaar. Als uw telefoon nog goed genoeg is voor gebruik, kunt u er wellicht een kennis blij mee maken. Er zijn ook verschillende websites en winkels die uw oude telefoon willen hebben in ruil voor een tegoedbon of kleine vergoeding. Dit kan bijvoorbeeld bij de Mediamarkt of via websites als Swappie, Rebuy en 123verkopen. Let wel op dat er soms flinke verschillen zitten in de vergoeding die de online websites bieden.
Een andere optie is om uw smartphone te doneren aan een goed doel. Eeko heeft honderden inzamelpunten waar u onder meer telefoons kunt inleveren. Zij verkopen de telefoon of de recyclebare materialen ervan. De opbrengst doneren zij aan een goed doel. Iedere locatie heeft een vast goed doel, maar u mag ook een ander goed doel kiezen. Voorwaarde is wel dat Eeko samenwerkt met het door u gekozen goede doel. Op de website kunt u een inleverpunt bij u in de buurt zoeken.
U kunt uw smartphone ook inleveren bij een Wecycle inleverpunt. Deze zijn onder andere te vinden bij supermarkten en milieustraten. Nederlandse elektronicabedrijven hebben deze stichting opgericht om hun wettelijke verplichting om oude apparaten te verwerken na te komen. Deze stichting recyclet de materialen die nog herbruikbaar zijn, zoals glas, plastics en metalen. 65-plussers leveren het vaakst hun oude telefoon in bij zo’n recyclepunt. Zij leveren in 22 procent van de gevallen hun oude telefoon in, ten opzichte van 11 procent bij 65-minners. Daar staat tegenover dat 65-minners weer vaker hun oude smartphone verkopen. Dat doen zij in 26 procent van de gevallen, tegenover slechts 15 procent bij 65-plussers.
Verwijder data van uw oude telefoon
Het is verstandig om uw persoonlijke data van de telefoon te wissen voordat u deze inlevert. Verwijder de simkaart en, indien u die heeft, de sd-kaart uit de smartphone en zet het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen. Ga hiervoor bij een Samsung of Huawei eerst naar de instellingen van uw oude smartphone. Ga vervolgens naar algemeen beheer en klik hier achtereenvolgens op ‘resetten’ en ‘fabrieksgegevens herstellen’. Hier ziet u een overzicht van wat er allemaal gewist wordt. Bevestig tot slot dat u de telefoon wilt resetten. Alle apps en gegevens zijn nu gewist.
Een iPhone kunt u terugzetten naar de fabrieksinstellingen door bij instellingen achtereenvolgens op ‘algemeen’, ‘stel opnieuw in’ en ‘wis alle inhoud en instellingen’ te klikken.
(Bron: CBR, Volkskrant, Consumentenbond, Seniorweb. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Vele hebben vooroordelen!
Mijn kleinzoon mag straks als hij 4 is deze niet meer naar school nemen….
Maar hij moet na verhuizing wel alle straten leren en niet verdwalen en Navigatie vind ik prima hiervoor.
Maar ook bij winkelen in Spanje of Portugal, waar had ik de Camper geparkeerd en is de meter voldoende gevuld alarm?
De kleine 4″ voor kleinzoon dus, en Opa neemt de oude 5″ voor winkelen mee en die oude meuk werd bij zwemmen niet gestolen.
Ook wil ik geen dure 6,4″ op de Fat Bike (heerlijke comfortable bandjes voor Opa) maar de oude 5″ is voldoende voor navigatie in vreemde omgeving fietsen.
En als deze toch valt, jammer dan en geen ramp.
Maar Durft U met dure 6.4″ te gaan zwemmen?
Mijn oude 5″ in condoom is prima waterdicht in zwembroek.
Ik kan ondanks rubber toch alles bedienen en geluid zal iets minder worden.
Dus als ik doosje 20 stuks huismerk koop, nee, ik ga niet vreemd, daar heb ik telefoon voor.
Heel vervelend dat je eerst de hele winkel door moet om het in de goede bak(ken) kunt gooien, waarom die bakken niet bij de ingang? of hopen ze dat je wat gaat kopen?