jaloezie

Dit is waarom jaloezie helemaal niet negatief hoeft te zijn

Jaloezie is een emotie die veel mensen maar al te goed kennen. Op het eerste gezicht lijkt het een behoorlijk vervelende emotie, die niet veel goeds brengt. Toch kunnen jaloerse gevoelens ook best nuttig zijn. 

Jaloezie motiveert

Uit onderzoek blijkt dat jaloezie ervoor zorgt dat mensen minder loyaal en minder aardig worden. Een onprettige emotie dus, maar waarom bestaat deze dan? “Jaloezie is geen fijn gevoel, maar als u iets wilt bereiken is jaloezie wel weer goed, jaloezie laat zien wat u belangrijk vindt. En het kan u motiveren om harder te gaan werken”, vertelt sociaal psycholoog en jaloezieonderzoeker Niels van de Ven van Tilburg University, aan wetenschapstijdschrift Quest.

Soorten jaloezie

Jaloezie steekt de kop op op verschillende momenten. Bijvoorbeeld wanneer u iets wilt, maar het niet heeft. Of juist andersom; wanneer u iets heeft, maar bang bent om het te verliezen aan iemand anders. Het doel van de jaloerse gevoelens die hier het gevolg van zijn, is dat u gemotiveerd wordt er iets aan te doen. Hierdoor kunt u een vaak als negatief geziene emotie dus op een positieve manier gebruiken.

Iemand benijden en daarbij wat jaloerse gevoelens ontwikkelen voelt soms wat onprettig, maar kan erg nuttig zijn. Onderzoekers van een Duitse universiteit vinden uit dat mensen die aangeven dat andermans successen hen motiveren om harder te werken, ook daadwerkelijk beter worden in wat zij doen.

Voorkom afgunst

Jaloezie wordt soms ook afgunst genoemd, maar helemaal hetzelfde zijn de 2 niet. Afgunst veroorzaakt namelijk het tegenovergestelde van jaloezie. Hierbij ziet u een ander niet als voorbeeld, maar haalt u diegene liever naar beneden, omdat u deze persoon niet gunt wat hij of zij heeft verdiend. In sommige gevallen van afgunst zijn mensen zelfs bereid om zelf in te leveren, om de ander maar zo ver mogelijk naar beneden te halen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van roddelen. Dit is een negatieve kant van jaloezie, die u het liefst wilt voorkomen. Probeer daarom altijd het beste in iets of iemand te zien en laat uzelf hierdoor motiveren. Zo kunt u de emotie jaloezie op een positieve manier gebruiken.

(Bron: Quest.nl, DePsycholoog.nl, VerkenJeGeest.com, Happinez.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Borana says:

    Ik heb een hele jaloerse zus, maar dit gelezen te hebben is ze afgunstig en helaas niet alleen op.