Digitip: wat kan ik met een slimme deurbel?
Publicatiedatum: 1 februari 2021
Een slimme deurbel kan veel meer dan slechts rinkelen. Via een camera en app toont hij precies wie er voor de deur staat.
Wat is een slimme deurbel?
Een slimme deurbel is een bel die verbonden is met het internet. Per merk kan het iets verschillen, maar over het algemeen heeft een slimme deurbel een ingebouwde camera en een bijbehorende app. Dat geeft allerlei mogelijkheden. Als iemand voor de deur staat en aanbelt, wordt de camera automatisch geactiveerd. De bel in huis gaat af, maar ook via de app komt er een seintje.
De belangrijkste voordelen op een rij:
- Zien wie aanbelt, ook als u niet thuis bent. Kijk in de app wie er voor de deur staat.
- Direct praten via de slimme deurbel. Praat via de app tegen de persoon die voor de deur staat. Handig om te vertellen dat u even niet thuis bent of er zo aankomt.
- Veilig gevoel als u geen bezoek verwacht. Belt iemand aan, maar verwacht u niemand? De app laat zien wie er voor de deur staat, zonder dat u daarvoor open hoeft te doen.
Wat voor slimme deurbellen zijn er?
Verschillende bedrijven hebben een slimme deurbel in hun assortiment. De meest gekochte bel in Nederland is de Ring van Amazon. Andere opties zijn onder meer Google Nest Hello, Eufy, Arlo en Ezviz. Genoeg keuze dus.
Een slimme deurbel bestaat uit een aantal onderdelen:
- Een drukknop met camera. Deze hangt buiten bij de voordeur, waar de deurbel normaal gesproken ook zit.
- Een ontvanger. Deze hangt binnen en rinkelt als iemand aanbelt. De ontvanger is niet bij elke slimme deurbel inbegrepen. Sommige mensen willen namelijk enkel via hun smartphone een signaal krijgen.
- Eventueel: een 2e ontvanger. Bij sommige pakketten zit een 2e ontvanger inbegrepen, om er bijvoorbeeld beneden en boven 1 op te hangen.
- Een app. Download deze gewoon uit de App Store (iOS) of Play Store (Android). Via de mobiel of tablet ziet u wie aanbelt.
Waar let ik op bij aanschaf van een slimme deurbel?
Een aantal dingen waar u op kunt letten bij de aanschaf van een slimme deurbel:
- Met of zonder camera. De meeste slimme deurbellen hebben een camera, maar sommige modellen hebben alleen een spraakoptie. Let dus op als u specifiek een camera wilt.
- Bedraad of draadloos. Sommige deurbellen zijn te verbinden met een netwerkkabel, andere deurbellen werken via wifi. Een bedrade verbinding is vaak stabieler, maar wel meer gedoe dan een deurbel via wifi.
- Met batterij of met stekker. Hierbij geldt: een slimme deurbel met stekker is stabieler, maar bij een batterij hoeft u geen rekening te houden met een kabel.
- Met display. Bij sommige slimme deurbellen wordt een display meegeleverd. Via dit scherm kunt u direct zien wie er voor deur staat, dat hoeft dus niet via de app. Deze pakketten zijn wel iets duurder.
Is een slimme deurbel veilig?
Slimme deurbellen komen weleens in het nieuws, omdat ze gemakkelijk te kraken zouden zijn. Dit is niet helemaal waar. Over het algemeen hebben slimme deurbellen een minder uitgebreide beveiliging dan bijvoorbeeld een laptop of smartphone. Maar veel is ook afhankelijk van hoe de gebruiker er zelf mee omgaat. Soms worden slimme deurbellen gekraakt, omdat er nog steeds het standaardwachtwoord op staat. Kies daarom altijd zelf een veilig wachtwoord voor zowel de slimme deurbel als de router. Nog beter is tweestapsverificatie. Stelt u een eigen wachtwoord en tweestapsverificatie in, dan is de slimme deurbel voor de meeste hackers al niet meer interessant.
Op het gebied van veiligheid heeft een slimme deurbel ook voordelen. Doordat u eerst kunt zien wie er voor de deur staat, bent u bijvoorbeeld mensen die met een babbeltruc willen binnenkomen al voor. De beelden kunnen bovendien worden opgeslagen, daardoor heeft u altijd bewijs van wie er aanbelde, en hoe laat. En: uit onderzoek blijkt dat in wijken met slimme deurbellen minder vaak wordt ingebroken.
De slimme deurbel en privacy
Naast vragen over de beveiliging van een slimme deurbel, zijn er ook zorgen rondom privacy. Sommige slimme deurbellen filmen alleen als er wordt aangebeld, anderen beginnen op te nemen zodra ze beweging zien, en weer andere slimme bellen filmen alles. Niet iedereen vindt dit prettig. Bovendien mag je niet zomaar constant filmen zonder dat de gefilmde dat weet.
Een paar tips:
- Gebruik de deurcamera zo mogelijk alleen op eigen terrein.
- Grenst uw voordeur aan de openbare weg? Richt de camera zo dat alleen mensen recht voor uw voordeur gefilmd worden, en zo min mogelijk van de openbare ruimte.
- Geef met een bordje aan dat er een slimme camera hangt.
Slimme apparaten veilig gebruiken
Om slimme apparaten veilig te gebruiken is het onder andere noodzakelijk om een sterk wachtwoord te gebruiken en updates voor software en apps altijd meteen uit te voeren. Lees op de website van de Rijksoverheid meer over dit onderwerp.
(Bron: SeniorWeb)
Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.