risico's accu of batterij opladen

Digitip: wanneer zijn opladers en accu’s brandgevaarlijk?

Accu’s en opladers vliegen gelukkig niet zomaar in de brand. Verminder het risico door apparaten verstandig te gebruiken.

Oplaadbare accu’s

Veel apparaten hebben tegenwoordig een oplaadbare batterij, zoals een smartphone, tablet en laptop. Vergeet bovendien de draagbare radio, e-reader, smartwatch, robotstofzuiger en elektrische fiets niet. In elke accu zitten brandbare chemische stoffen. Bij brand komt er dan ook giftige rook vrij. Gelukkig gebeurt het zelden dat dit onderdeel spontaan vlam vat. De accu’s voldoen namelijk aan allerlei strenge veiligheidsvoorwaarden. Hierdoor is de kans op een brand bij normaal gebruik echt heel klein. Wel is het verstandig om zorgvuldig met accu’s om te gaan.

Opladers

Een oplader vult de accu met nieuwe energie vanuit het stroomnet. Net als oplaadbare batterijen voldoen opladers aan diverse strenge veiligheidsvoorwaarden. Tijdens het laden voelt een oplader misschien een beetje warm aan. Dat is normaal. Wel is het belangrijk dat de oplader en het verbonden apparaat hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek lader en apparaat bijvoorbeeld niet met een kussen, deken of kledingstuk.

Oplader of accu vervangen

Een oplader of accu kan natuurlijk altijd kapotgaan. Accu’s zijn vaak lastig vervangbaar, zeker bij smartphones en laptops. In die gevallen is het werk voor specialisten. Gaat het om een oplader of een uitneembare accu, koop dan een origineel product van hetzelfde merk. Is dat nergens meer te krijgen? Vraag in dat geval advies aan een expert, zodat u het juiste onderdeel kunt aanschaffen. Koop een vervangend product altijd bij een betrouwbaar adres, zoals een bekende elektronicawinkel.

oplader
Lees ook: De juiste oplader voorkomt een woningbrand

Koop niet bij Chinese webwinkels

Winkels binnen de Europese Unie mogen geen onveilige opladers en accu’s verkopen. Dat geldt helaas niet voor Chinese webshops. Die verkopen vooral merkloze opladers en accu’s. Die zijn weliswaar goedkoop, maar mogelijk ook onveilig. Lijkt een oplader in een Chinese webwinkel een origineel product van Apple of Samsung? Vermoedelijk is het in werkelijkheid een namaakproduct van twijfelachtige kwaliteit. Zo is zo’n oplader bijvoorbeeld vaak slecht geïsoleerd. Dat vergroot de kans op oververhitting. In het ergste geval kan het zelfs een brand, ontploffing of elektrische schok veroorzaken. Laat opladers en accu’s in Chinese webwinkels dus altijd links liggen.

Veilig opladen

Koppel apparaten altijd overdag aan de lader. Gaat er iets mis, dan kunt u meteen ingrijpen. Veel mensen laden hun smartphone ’s nachts op, zodat ze overdag een volle batterij hebben. Doe dat liever niet. Laad apparaten bovendien niet in de volle zon op, want ze worden dan erg warm. Haal de stekker van de oplader meteen uit het stopcontact zodra de batterij vol is.

accu
Lees ook: De e-bike tijdens hitte: laat hem niet in de volle zon staan en pas op met het opladen van de accu

Vervangen bij schade

Ga zuinig met de spullen om. In elke oplader en accu zit elektronica die zorgt voor een veilige werking. Hierdoor ontstaat er bijvoorbeeld niet zomaar kortsluiting. Gaat er iets stuk, dan er dus mogelijk gevolgen voor de veiligheid. Een val van tafel overleven de telefoon (zeker in een telefoonhoesje) en z’n lader wel. Andere apparaten kunnen kwetsbaarder zijn. Ziet u ernstige schade of vertrouwt u het toch niet? Vervang zo mogelijk de accu of oplader dan door een nieuw exemplaar. Breng een opgezwollen accu zo snel mogelijk naar een inzamelpunt. Een vervormde batterij is niet meer veilig.

Rookmelder

Wettelijk moet er minimaal op elke woonlaag van de woning een rookmelder hangen. Dan kan erger voorkomen als het toch eens misgaat. Laadt u een elektrische fiets in een afgelegen schuur of garage op? Dan kunt u daar een zogeheten slimme rookmelder hangen. Bij brand of rookontwikkeling verschijnt er dan (ook) een melding op de smartphone.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie