Digitip: wachtwoord vergeten, wat nu?
Publicatiedatum: 1 augustus 2019
Bijna elke online dienst werkt met accounts en wachtwoorden om in te loggen. Niet alleen de maildiensten van Gmail en Outlook.com, maar ook webwinkels, media en allerlei andere sites. Bij het inschrijven maakt de gebruiker een wachtwoord aan. Soms is dat lang te gebruiken, soms moet er elke paar maanden een nieuw wachtwoord komen. Dan ligt vergeten op de loer. In deze Digitip leest u methoden om beter met uw wachtwoorden om te gaan.
Wachtwoord hergebruiken
Om het overzichtelijk te houden, gebruiken veel mensen maar een paar verschillende wachtwoorden. Deze bieden dan toegang tot meerdere sites. Dat is niet erg veilig. Mocht iemand achter het wachtwoord komen, dan kan diegene inloggen op meerdere sites en daar van alles uitspoken. Het advies is dus ook om voor elk account een ander wachtwoord te gebruiken. Eén die moeilijk te raden is. Dus niet uw naam, die van uw partner, uw geboortedatum of de reeks 12345.
Wachtwoordzin maken
Wie een lastig te raden wachtwoord kiest, ziet zichzelf voor een nieuw probleem gesteld: hoe dit te onthouden? Daarvoor zijn verschillende manieren. Eén ervan is om een wachtwoord te kiezen dat een afkorting is van een zin. Bijvoorbeeld Gmail Is Mijn Favoriete Site Ik Ben Al Tien Jaar Lid. De eerste letters van deze zin vormen de code: GIMFSIBATJL. Dat zou een wachtwoord kunnen zijn.
Moderne wachtwoorden moeten vaak aan allerlei eisen voldoen. Een afwisseling van hoofdletters en kleine letters, een getal en een leesteken. Als u in de lettercode hierboven de T van tien vervangt door de cijfers 10 en er een uitroepteken achter plaatst, komt u een heel eind: GIMFSIBA10JL!
Wachtwoorden onthouden via de browser
Voor één site is een ingewikkeld wachtwoord nog makkelijk te onthouden, maar bij meerdere sites is het overzicht al snel zoek. Internetprogramma’s kunnen tijdens het inloggen bij sites aanbieden het wachtwoord te onthouden. Bij een volgend bezoek is het wachtwoord dan automatisch ingevuld. Dit kan een handige manier zijn om het wachtwoord invullen over te slaan. Doe dit echter niet op computers met meerdere gebruikers, zoals in de bieb. En zorg dat de pc zelf beveiligd is met een wachtwoord. Als u dat doet, hoeft u maar 1 wachtwoord te onthouden op termijn: die van de pc. Alle andere wachtwoorden zijn dan via uw internetprogramma opgeslagen. Laat die computer dan niet onbeheerd achter. Wie weet waar hij moet zoeken, kan de wachtwoorden snel achterhalen.
Wachtwoordmanager gebruiken
Een andere optie is een wachtwoordprogramma te gebruiken. Bij zo’n programma maakt u een account aan met een wachtwoord. Vervolgens slaat het programma elke keer de inloggegevens op als u ergens inlogt. De volgende keer worden de gegevens automatisch ingevuld als het programma actief is. Deze wachtwoordmanagers zijn nog steeds erg populair, omdat ze veel gebruiksgemak bieden en veiliger zijn dan andere methodes van wachtwoorden opslaan. Ook hierbij zit er wel een ‘maar’ aan: als u de pc onbeheerd achterlaat en de wachtwoordmanager staat aan, dan kan een ander op die pc automatisch inloggen op de site waarvan het wachtwoord staat opgeslagen.
Opschrijven op papier
Jarenlang is het advies geweest om nooit een wachtwoord op te schrijven op een papiertje. Inbrekers zouden uw pc meenemen en aan de hand van het papiertje namens u kunnen inloggen. Dit advies is verouderd. Als er al wordt ingebroken en de dader uw pc meeneemt, zal hij niet zoeken naar een schriftje met wachtwoorden. Het risico ligt tegenwoordig eerder bij digitale inbraken en datalekken. De kans daarop is groter dan die op een fysieke inbraak. Er zijn verschillende papieren boekjes te koop waarin wachtwoorden op te schrijven zijn, vaak via een soort geheimtaal.
Wachtwoorden herstellen
Het gebeurt iedereen weleens; ondanks alle tips uit dit artikel, heeft u echt geen idee meer wat het wachtwoord was van een bepaalde site. Geen paniek! Er zijn manieren om het wachtwoord te herstellen. U maakt dan een nieuw wachtwoord aan. Uw oude wachtwoord opvragen en blijven gebruiken kan meestal niet. Vanwege de online veiligheid wordt het oude wachtwoord geblokkeerd. Net als bij bankpassen: wie hem kwijt is, vraagt een nieuwe aan. Duikt de oude weer op, dan is die niet meer bruikbaar.
Wachtwoord herstellen via de mail
De meest voorkomende manier om een wachtwoord te herstellen, is via de mail. Op de meeste sites staat op de inlogpagina een link met een tekst als ‘Wachtwoord vergeten’. Klik daarop en vul het mailadres in waarmee u normaal gesproken inlogt op de site. Gaat de site uit van gebruikersnamen, dan vult u die van u in. Via de mail komt er dan een bericht met een link erin. Na klikken op die link, kiest u een nieuw wachtwoord. Voortaan logt u in met het nieuwe wachtwoord. Gebruikersnamen zijn vaak ook op deze manier op te vragen, voor als u die ook niet meer weet.
Valkuil kan zijn dat u niet meer weet met welk e-mailadres u de site gebruikte. Of dat u de gebruikersnaam niet meer weet. Het handigste is om eerst al uw mailadressen om de beurt in te vullen. Dan wacht u of er op één ervan een bericht binnenkomt met de herstel-link. Dan weet u meteen welk mailadres u voor die betreffende site gebruikt.
Herstellen via een sms-code
Steeds vaker kiezen sites voor een wat uitgebreidere manier van beveiligen. Tijdens het aanmelden moet u een 06-nummer opgeven. Op het moment dat er iets gebeurt met uw account, stuurt de site een code via sms naar uw telefoon. Die code is nodig voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld om uw wachtwoord te herstellen. Maar het kan ook dat er wordt ingelogd vanaf een computer of locatie die de site niet herkent. Bijvoorbeeld als u in Nederland woont en er midden in de nacht ineens vanuit Nigeria wordt ingelogd. Het account gaat op slot en is alleen vrij te geven door in te loggen en de sms-code in te vullen.
Beveiligingsvragen
Een wat moeizame manier om accounts te herstellen, is via de antwoorden op vragen. Apple gebruikt dit bijvoorbeeld om het Apple ID te beveiligen. Gebruikers moeten bij het aanmelden een aantal vragen beantwoorden. Denk aan de naam van de straat waar u opgroeide of de meisjesnaam van uw moeder. Tijdens het wachtwoordherstel moet u enkele van deze vragen beantwoorden. Belangrijk is om exact hetzelfde antwoord te typen als u eerder heeft opgegeven. Typefouten worden als een fout antwoord gezien.
Wat is het beste?
Als gebruiker van een site kunt u niet kiezen op welke manier u een wachtwoord herstelt. U moet het doen met de opties die de betreffende site biedt. Het is altijd belangrijk dat u zorgvuldig bent en uw wachtwoord privé houdt. Mocht het wachtwoord toch worden vergeten, dan zijn er altijd manieren om aan een nieuw wachtwoord te komen.
(Bron: SeniorWeb)
Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe moet het met dementie? … Ik heb maar één wachtwoord, voor alles. En dat ene wachtwoord heb ik opgeschreven. En alle gegevens (ook mijn bankzaken) staan op een stick, die gewoon in de kast ligt en elke 4 weken een update krijgt. Bovendien weet heel de familie welk wachtwoord dat is. Ik heb dan ook geen enkel probleem met : vergeten, kwijtraken en andere ongein. En inbrekers, digitaal of analoog (in de woning), zijn er in de 25 jaar dat ik met zo’n apparaat werk, nooit geweest, zelfs geen virus. Dat is wel even anders, in vergelijking met de meeste mensen, die zich zelf hoorndol maken met verschillende wachtwoorden, gebaseerd op angst en wantrouwen. Ik wil nog wel ervaren, hoe al die mensen, die straks Alzheimer krijgen, nog bij hun eigen bankrekening kunnen.
Ik zal één voorbeeld geven: Mijn moeder is op latere leeftijd hertrouwd (75-jaar) met een man die 10 jaar ouder was (85-jaar). Die man had veel geld belegd en weggezet op internet, omdat hij daar méér rente kreeg. Zijn computer was beveiligd met een inlogcode. En zijn geheime digitale bankinstelling was ook beveiligd met inlogcode. Toen deze man 91-jaar oud was, werd hij plotseling onwel (darmperforatie) en werd in een kunstmatige coma gebracht. Twee dagen later overleed hij. Zijn computer hebben we met veel moeite (door een deskundige) nog kunnen openen. Maar zijn geheimzinnige bankzaken zijn nooit meer geopend. De vermoedelijke bank (die niet op naam, maar op een code geregistreerd stond) werkte niet mee en het geld is voor altijd verloren. Met veel dank aan al die codes, die mensen opgedrongen krijgen, door de waanzin van achterdocht.