Digitip: veilig online betalen
Publicatiedatum: 1 maart 2021
De winkel in? Dat is niet altijd meer nodig. Het zal geen nieuws meer zijn dat online winkelen via computer, tablet of smartphone in toenemende mate een belangrijkere rol speelt bij het doen van aankopen. Daarbij komt ook online betalen kijken. Veiligheid gaat daarbij voor alles natuurlijk. We zetten op een rij waar u op moet letten.
Online betalen
Grote kans dat u ook al eens iets op internet heeft gekocht. Waarschijnlijk bent u dan al bekend met de verschillende methodes om uw online aankopen af te rekenen. Eén van de meest gebruikte methoden om uw aankopen te betalen is iDEAL. iDEAL is een betalingsplatform van de bekende Nederlandse banken en laat u betalen via uw eigen bank. Daarnaast worden bij het gros van de webshops ook betalingen met creditcards (zoals MasterCard en VISA) en PayPal geaccepteerd. Het is altijd raadzaam om goed uit te zoeken wat voor u een prettige en veilige manier is om online te winkelen. Bij het gebruik van PayPal is het bijvoorbeeld niet meer nodig om een Rabo Scanner of speciale codes bij de hand te hebben.
Wanneer u iets wilt bestellen bij een buitenlandse webshop, omdat producten niet via Nederlandse webshops te koop zijn of deze bij buitenlandse leveranciers stukken goedkoper zijn, is het meestal alleen mogelijk om met creditcard of PayPal te betalen.
Veiligheid
Met ingang van 1 januari 2014 gelden er 5 randvoorwaarden die banken stellen aan hun klanten om hun eigen aansprakelijkheid te beperken:
1. Houd uw beveiligingscodes geheim.
2. Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt.
3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.
4. Controleer uw bankrekening.
5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.
Deze voorwaarden moeten voorkomen dat banken in toenemende mate de prijs moeten betalen van oplichters die frauderen met internetbankieren of internet betalingen. Maar er is de nodige kritiek op deze voorwaarden. Ze zijn namelijk aan de vage kant. Wat is bijvoorbeeld ‘een goede beveiliging’? Toch is het nuttig u aan deze regels te houden. Dus houd uw pincode geheim, zorg dat u een goede virusscanner heeft en beveilig uw apparaten met wachtwoorden.
Bij creditcardmaatschappijen en PayPal liggen de zaken anders. Creditcardmaatschappijen verzekeren de aankopen van hun klanten zodat u met een veilig gevoel kunt winkelen. Maar ook internet-betaalspecialist PayPal heeft een extra garantie: aankoopbescherming. Deze regeling biedt consumenten die met PayPal betalen garantie op hun aankopen. Niet alleen wanneer er sprake blijkt van oplichting, maar ook in andere gevallen wanneer een besteld en betaald product niet wordt geleverd, zoals bijvoorbeeld bij een faillissement van een verkoper, krijgen klanten hun geld gewoon terug. Naast bescherming tegen het niet ontvangen van een betaald product, biedt PayPal zelfs bescherming tegen het ontvangen van een verkeerd of beschadigd product.
Tips voor veilig online betalen
Banken, betaaldiensten en de overheid doen al veel om internetgevaren, zoals phishing en fraude, tegen te gaan. Maar door een aantal richtlijnen in acht te nemen verkleint u zelf de risico’s.
- Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, is dit ook meestal zo. U vindt een spiksplinternieuwe iPad voor slechts 100 euro op Marktplaats? Vergeet het maar. Bedenk dus goed hoe het kan dat een aanbieder zo’n bijzonder goed aanbod kan doen. En een site als Marktplaats biedt de mogelijkheid te betalen via PayPal. Daarmee bent u beschermd in geval van oplichting.
- Kijk goed uit wanneer u persoonlijke gegevens deelt op internet. Denk daarbij niet alleen aan de gegevens van uw bankrekening of creditcard en uw adres, maar ook aan bijvoorbeeld uw vakantiefoto’s en geboortedatum op Facebook.
- Zorg ervoor dat uw software en anti-virusprogramma’s actueel zijn. Dit betekent dat wanneer er een update van bijvoorbeeld Microsoft Windows of een virusscanner beschikbaar is, u deze ook moet installeren.
(Bron: SeniorWeb)
Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.