Digitip: smartphone op de fiets, wat mag wel en niet?
Publicatiedatum: 1 maart 2020
Appen op de fiets is sinds 1 juli 2019 verboden. Duidelijk, maar hoe zit dat eigenlijk met bellen, navigeren en muziek luisteren?
App-verbod voor fietsers
Appen op de fiets is gevaarlijk. De fietser houdt dan namelijk slechts 1 hand aan het stuur, terwijl diegene met de andere hand een bericht typt of iets op internet opzoekt. Het kleine schermpje leidt nogal af en er gaat minder aandacht naar het verkeer. Dat vergroot de kans op ongelukken. Om die reden stelde het kabinet per 1 juli 2019 een app-verbod in. Iedere overtreder die de politie betrapt, krijgt een bekeuring van 95 euro, exclusief administratiekosten. Sinds de invoering hebben agenten in Nederland al duizenden boetes uitgedeeld.
2 handen aan het stuur
Appen met applicaties als WhatsApp en Facebook Messenger mag dus niet meer op de fiets. Maar mag bellen met een smartphone aan het oor dan wel? Hierover is de regelgeving duidelijk. Het is namelijk in geen geval toegestaan om tijdens het fietsen een smartphone vast te houden. Ook het klemmen van een mobieltje tussen het oor en de schouder is voor fietsers verboden. Overigens geldt de nieuwe regelgeving voor alle draagbare apparaten. Naast een smartphone mag u tijdens het trappen bijvoorbeeld ook geen tablet, navigatiesysteem, camera of muziekspeler vasthouden.
Stilstaan
De nieuwe regels gelden alleen voor fietsers die actief aan het verkeer deelnemen. Staat een fietser ergens stil, dan mag diegene de smartphone vasthouden en gebruiken. Hoort u tijdens het trappen de telefoon rinkelen? Ga dan op een rustig plekje stilstaan en beantwoord de inkomende oproep. In theorie is het niet verboden om voor een rood stoplicht een smartphone te gebruiken, maar veiligheidshalve is dat niet gewenst.
Telefoonhouder op stuur
Ondanks de regels kunnen fietsers alsnog onderweg bellen. Voorwaarde is dat zij het toestel niet vasthouden. Een oplossing is het gebruik van een speciale telefoonhouder op het stuur. Hierin bevestigt de gebruiker een smartphone, om vervolgens via de luidsprekerfunctie te bellen. Wel kunnen anderen op die manier meeluisteren. Zo’n fietsenhouder is met name handig voor navigatiedoeleinden, bijvoorbeeld via een app als Google Maps. Het is toegestaan om tijdens het fietsen het smartphonescherm kortstondig aan te raken, mits het toestel in een geschikte houder zit. Neem op die manier bijvoorbeeld een inkomende oproep aan of accepteer een alternatieve route. Appen via een toestel in de telefoonhouder is niet verstandig. Veroorzaakt de fietser hierbij een gevaarlijke situatie, dan kan een agent alsnog een bekeuring uitschrijven.
Hoofdtelefoon met bedieningsknoppen
Muziek luisteren op de fiets is toegestaan. Wel is het belangrijk dat u het omgevingsgeluid nog hoort, dus zet het volume niet te hard. Bedenk verder hoe u onderweg de muziekweergave bedient en het volume regelt. De nieuwe regelgeving staat het immers niet toe om tijdens het trappen muziek op een smartphone te bedienen. Gelukkig hebben moderne hoofdtelefoons en oordopjes hiervoor een praktische oplossing. Bij bekabelde modellen zit er vaak een afstandsbediening in het snoer verwerkt. U kunt ook een draadloze bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken, waarbij de bedieningstoetsen zich veelal op een oorschelp bevinden. Zet hiermee bijvoorbeeld het volume een tandje zachter of sla een nummer over. Een bijkomend voordeel is dat veel koptelefoons tegenwoordig een geïntegreerde microfoon hebben. Met deze zogeheten headset-functie kunnen fietsers inkomende oproepen aannemen en handenvrij bellen.
(Bron: SeniorWeb)
Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.