Digitip: Slim zoeken
Publicatiedatum: 1 april 2017
U bent ongetwijfeld bekend met de Australische stad Sydney. Prachtig gelegen aan het water met het markante operagebouw. Maar kent u ook de stad Sydney, gelegen aan de oostkust van Canada? Waarschijnlijk niet. Dat geldt ook voor Milan Schipper. In maart 2017 boekt hij een vlucht naar Sydney, Australië. Maar als hij weer vaste grond onder de voeten heeft, blijkt hij aangekomen in Sydney, Canada. 27.000 km verwijderd van zijn werkelijke bestemming. Deze gebeurtenis geeft aan hoezeer dingen kunnen mislopen als u even niet oplet. Hetzelfde geldt voor zoeken op internet: zorg dat u de stad vindt waarnaar u op zoek bent. Gebruik daarom een goede zoekstrategie.
Wat zoekt u?
Weet wat u zoekt. Bedenk goede trefwoorden. Als u informatie zoekt over de grootste stad in Australië, gebruik dan de trefwoorden ‘Sydney’ en ‘Australië’. Maar bedenk ook wat u eigenlijk wilt weten over Sydney. De geschiedenis van de stad of de bezienswaardigheden? Restaurants, de stranden, het klimaat of de vaartijden van de verschillende veerdiensten? Dit kunnen allemaal belangrijke trefwoorden zijn die u helpen te vinden wat u zoekt. Op zoek naar restaurants, wat voor soort restaurants dan? Thais, Italiaans, vegetarisch, lunch, ontbijt, diner, enzovoorts.
Tot slot: context is belangrijk. Dus als u op zoek bent naar ‘een gezellig eettentje’, of als u ‘barst van de koppijn’, gebruik dan die termen niet in zoekacties. Kies liever voor ‘restaurant’ en ‘hoofdpijn’.
Hoe zoekt u?
U hebt nu een reeks steekwoorden bedacht. Vul ze in bij Google. Daarbij kunt u de volgende hulpmiddelen inzetten:
- Aanhalingstekens (“) Bent u op zoek naar een zin, zet er dan aanhalingstekens omheen. Bijvoorbeeld “Hier sta ik, ik kan niet anders”. U krijgt dan resultaten waar deze volledige zin in voorkomt.
- Minteken (-) Gebruik het minteken om woorden uit te sluiten. Bijvoorbeeld ‘vliegen -insecten’. U krijgt resultaten waarin het begrip ‘vliegen’ voorkomt maar geen resultaten van sites die het over ‘vliegen’ in de betekenis van ‘insecten’ hebben.
- Allintext Typ ‘allintext:’, gevolgd door een paar trefwoorden. Google geeft nu alleen de resultaten die alle woorden bevatten. Bijvoorbeeld ‘allintext: Sydney restaurant Thais’.
- Asterisk (*) Gebruik asterisks om ontbrekende woorden in een zin in te vullen. Bijvoorbeeld ‘kon ik maar * bij je *’. In dit voorbeeld krijgt u resultaten die de hit van Gordon, Kon ik maar even bij je zijn, bevatten.
Betrouwbaarheid bronnen
U heeft steekwoorden bepaald en u weet hoe u ze kunt inzetten. Dat levert de nodige treffers op. Maar pas op: niet alle informatie die u op internet vindt is even betrouwbaar. Let daarom op de bron van de informatie. Zo is er op Wikipedia bijvoorbeeld een groot artikel over Napoleon te vinden, maar op een website van scholieren vindt u in een werkstuk van een middelbare scholier ook informatie over de kleine korporaal. Welke bron zou u kiezen?
(Bron: SeniorWeb)
Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.