Digitip: oplichting via Marktplaats
Publicatiedatum: 1 november 2023
Websites waar mensen onderling spullen kopen en verkopen zijn geliefd bij oplichters. Herken de trucs op Marktplaats.
Marktplaats-fraude
Op online plekken waar mensen met elkaar handelen is een beetje vertrouwen in de mens wel nodig. Maar gezond verstand en zelfs een klein beetje achterdocht zijn ook belangrijk. Houd de volgende dingen in gedachten en word geen slachtoffer van fraude.
1. Is een prijs of bod te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk niet in de haak.
2. Klik niet op linkjes van een tikkie of betaalverzoek.
3. Laat u niet onder (tijds)druk zetten.
4. Marktplaats controleert berichten die verdachte accounts sturen. Om blokkade van hun account te voorkomen, proberen oplichters het gesprek buiten Marktplaats te voeren. Bijvoorbeeld via WhatsApp. Wees er dus voorzichtig mee als iemand dit voorstelt.
5. Controleer of de verkoper geregistreerd is als oplichter.
Trap er niet in: 1 cent overmaken
Op Marktplaats kan iedereen een account aanmaken. Dus wie zegt dat de ander te vertrouwen is? Op die gedachte spelen oplichters graag in: ze doen alsof ze iets kopen, maar u niet helemaal vertrouwen. Om zogenaamd te zien of de bankgegevens kloppen, vragen ze om een betaling van 1 cent of ander klein bedrag. Meestal sturen ze daarvoor een linkje. Maar de online betaalomgeving is nep (nagemaakt). Wie zijn gegevens invult geeft de oplichter toegang tot zijn bankrekening. Wees dus voorzichtig met Tikkies of andere betaalverzoeken.
Betaalverzoek via Marktplaats
Voor veilige betalingen kunnen gebruikers een betaalverzoek sturen via Marktplaats. Dat werkt met iDEAL en kost de koper 40 cent per aankoop. Bankgegevens van beide partijen zijn dan van tevoren gecontroleerd.
Wel betaald, niks geleverd
Het gebeurt weleens op Marktplaats: de koper heeft al betaald, maar de verkoper stuurt het product nooit op. Of hij stuurt alleen een lege doos op. Om dit soort bedrog te voorkomen heeft Marktplaats kopersbescherming. Dat kost per keer 40 cent extra. Het totaalbedrag komt dan op een tussenrekening. Is het pakket bezorgd, dan pas krijgt de verkoper het geld. Is er iets niet in orde, dan kan de koper het melden. De koper krijgt het geld dan terug.
Aan de andere kant: er zijn ook kopers met slechte bedoelingen. Die kopen en betalen met de kopersbescherming. U stuurt het product netjes op. Maar als het pakketje ontvangen is, geven ze aan dat de doos leeg is. Zij krijgen het geld terug en de verkoper (u) zit met lege handen. Het is dus inderdaad kopersbescherming en geen verkopersbescherming.
Stuur geen kopie van paspoort, rijbewijs of bankpas
Vraagt iemand om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart of bankpas? Bijvoorbeeld om te bewijzen dat u bent wie u zegt? Stuur dat niet op. In de 1e plaats hoeft u niemand iets te bewijzen. Daarbij kan iemand dan uw identiteit stelen.
Nep-verzendlabel Marktplaats
Vraagt een koper om bewijs dat u het pakket ook echt gaat versturen? Wees op uw hoede. Soms vraagt een nepkoper om alvast een verzendlabel aan te maken bij PostNL. Daarvoor stuurt hij een link. Maar de link gaat naar een nagemaakte website. En de ingevulde (betaal)informatie komt bij de oplichter terecht. Ga dus niet in op zulk soort vragen. Bovendien kunnen verkopers via Marktplaats een verzendlabel aanmaken. Marktplaats berekent de verzendkosten dan meteen door aan de koper. Zo’n link is dus niet nodig.
Iemand doet alsof hij heeft betaald
Sommige kopers laten uit goede wil zien dat ze betaald hebben. Ze sturen dan een schermafbeelding van het afgeschreven bedrag. Andere mensen doen dit met kwade wil. Ze laten een vals bankafschrift zien. En proberen u te overtuigen het product alvast te versturen voordat het geld is aangekomen. Wacht dus altijd met versturen totdat het duidelijk is dat er echt betaald is. In Nederland staat overgemaakt geld meestal direct op de andere rekening.
Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben.
(Bron: SeniorWeb. Foto:
Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit zijn goeie tips. Oplichters kunnen echt gehaaid en creatief zijn. Ook vernieuwen ze steeds met nieuwe geloofwaardige manieren om consumenten geld afhandig te maken.