Digitip: opgelicht op internet? Schaam u niet, praat erover
Publicatiedatum: 1 oktober 2023
Iedereen kan slachtoffer worden van online fraude. Wat moet u doen als u ergens bent ingetrapt en bent opgelicht op internet?
Ik ben opgelicht op internet, wat nu?
Het verschilt natuurlijk bij elke truc wat er moet gebeuren als u erin bent getrapt. Maar bijna altijd geldt: bel de bank, verzamel bewijs en doe aangifte bij de politie. Op zoek naar gericht advies? Vul dan op Slachtofferhulp.nl een paar vragen in en lees wat u moet doen.
Bel de bank
Heeft u op een link geklikt en per ongeluk rekeninggegevens ingevuld op een criminele website? Neem dan meteen contact op met de bank, voordat er geld wordt afgeschreven. Bent u geld kwijt door het bedrog? Bel ook dan met de bank. Bankmedewerkers kunnen bijvoorbeeld een rekening (tijdelijk) blokkeren, zodat criminelen geen geld meer kunnen opnemen. Ook bepaalt de bank of ze een gestolen bedrag vergoeden.
Verzamel bewijs
Bewaar e-mails, sms’jes, WhatsApp-berichten, andere soorten berichten en bankafschriften als die er zijn. Maak daar schermafbeeldingen van. Schrijf het telefoonnummer op waar de oplichter mee werkte, als dat van toepassing is.
Doe aangifte
Doe altijd aangifte. De politie kan niet naar alle meldingen een onderzoek beginnen. Maar als veel mensen een bankrekening of telefoonnummer melden, dan helpt dat bij het opsporen van de oplichter(s).
Schaam u niet
Fraude kan heftig zijn voor het slachtoffer. Wie ergens in is getrapt, kan zich flink dom voelen en schamen. Of erger nog: in de (financiële) problemen komen, angstig worden of lang last hebben van stress. Maar weet wel: u bent lang niet de enige. Elk jaar zijn er tienduizenden meldingen van online fraude. Schaamte om ‘erin getrapt’ te zijn, is dus totaal niet nodig. Bovendien gaan oplichters erg geraffineerd te werk. Het is echt moeilijk om door hun verhalen heen te prikken.
Praat met anderen over wat er gebeurd is. Dat heeft 2 voordelen. Ten 1e kunt u dan hulp vragen aan de mensen in uw omgeving. Bijvoorbeeld bij het contact met de bank of het doen van aangifte. Ook waarschuwt u zo anderen voor fraude. Oplichters verzinnen namelijk telkens nieuwe smoesjes om geld los te peuteren. Wie al eens van een truc heeft gehoord, zal er minder snel intrappen.
Praat met lotgenoten
Het kan na een heftige gebeurtenis fijn zijn om met mensen te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Slachtofferhulp Nederland heeft een aantal online lotgenotengroepen voor wie te maken heeft gehad met fraude. Wie een account maakt kan er (anoniem) zijn verhaal delen. En verhalen van anderen lezen en reacties krijgen en geven.
Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben.
(Bron: SeniorWeb. Foto:
)Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.