Digitip: hoe zit het met auteursrecht op internet?
Publicatiedatum: 1 augustus 2019
Het internet maakt het makkelijk om werk van iemand anders te gebruiken. Maar is dat eigenlijk toegestaan? Wat mag wel en niet met tekst, foto’s en films op internet?
Werk van iemand anders gebruiken
Plaatst u weleens een filmpje dat vrienden gemaakt hebben, op uw Facebookaccount? Of kopieert u een foto van internet om een tekst mooier te maken? Dat mag eigenlijk niet zomaar. Het één en ander is vastgelegd in het auteursrecht en die regels gelden ook voor internet. Het wordt ook wel Copyright © genoemd.
Wat is auteursrecht?
Wanneer iemand iets nieuws maakt, bijvoorbeeld een film, foto of tekst dan heeft diegene daar automatisch auteursrecht op. Zo is het werk beschermd. Anderen mogen het niet hergebruiken of publiceren zonder toestemming van de maker. Hierdoor kan iemand er ook zijn brood mee verdienen. Alleen de maker beslist wat er met zijn/haar werk gebeurt.
Wat mag wel en niet?
Waar ligt dan de scheidslijn tussen wel of niet gebruiken?
Dit gebruik is wel toegestaan:
- Een foto, film of tekst waar u de rechten van heeft.
- Materiaal dat rechtenvrij is.
- Een citaat van een tekst.
Dit mag niet:
- Zonder toestemming afbeeldingen, video’s en muziek downloaden van het internet.
- Zonder toestemming foto’s van iemand anders op internet en sociale media plaatsen.
Waar vind ik rechtenvrije foto’s?
Het kan best lastig zijn om te ontdekken of iets rechtenvrij is. De meeste foto’s op internet zijn niet rechtenvrij en zijn niet vrijelijk te gebruiken. Het is daarom goed opletten. Als iets niet rechtenvrij is, vraagt dit een hoop geregel met de maker. Dit is alleen handig als u iets heel erg graag wilt hebben en bereid bent om ervoor te betalen. Er zijn wel sites om gratis afbeeldingen te downloaden.
Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje:
pixabay.com
pexels.com
unsplash.com
reshot.com
(Bron: SeniorWeb)
Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe lang is het auteursrecht van kracht op een foto of op een tekst, die van internet afkomstig is?
Beste oosterwijck, bedankt voor uw reactie. Over het algemeen geldt het auteursrecht tot 70 jaar na de dood van de maker, maar er zijn uitzonderingen. Op de website https://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/Duur-van-het-auteursrecht is hier verdere informatie over te vinden.