Digitip: gps en dataverbruik
Publicatiedatum: 1 maart 2020
Gps is een afkorting van global positioning system, een vinding van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De naam zegt wat het systeem doet: wereldwijd een locatie (positie) bepalen. Gps-satellieten sturen signalen vanuit de ruimte naar de aarde. Een gps-chip pikt deze signalen op en berekent daarmee zijn locatie op aarde. De chip zit bijvoorbeeld in smartphones, maar ook in navigatiesystemen als TomTom. Een navigatiesysteem of navigatie-app op de telefoon gebruikt deze informatie om te laten zien waar u bent en naartoe moet om op een bestemming te komen.
Verbruikt gps internet?
Bij gps worden er geen gegevens via internet verstuurd. Het gebruik van gps kost op zichzelf dus niets. Maar navigatie-apps die gps gebruiken, kunnen wel extra’s aanbieden die via het internet op de telefoon binnenkomen. Denk aan file-informatie. Daarmee verbruikt u wel data. Daarnaast is er het zogeheten ‘Assisted gps’. Om heel snel een locatie te kunnen inschatten wordt er vaak eerst contact gemaakt met ‘assisterende’ grondstations. Dat contact komt tot stand via wifi of 3G/4G. Via gps wordt de locatie verder verfijnd.
Alleen gps gebruiken
Wilt u er zeker van zijn dat u alleen gps gebruikt bij het navigeren via de telefoon, maak dan gebruik van offline kaarten in een navigatie-app. Dat kan bijvoorbeeld met Google Maps. Lees daarvoor de tip Google Maps offline gebruiken.
(Bron: SeniorWeb)
Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.