Nationaal Archief

Digitip: duik de digitale archieven in

Op internet zijn er allerlei archieven. Vanuit huis kunt u zo de meest uiteenlopende informatie opzoeken.

Archieven

Voor de komst van internet werden archieven in gebouwen bewaard, waar iemand die bepaalde informatie op wilde zoeken naar toe moest. Soms op afspraak, omdat de gegevens er door de beheerder bij moesten worden gezocht. Internet heeft het raadplegen van archieven veel makkelijker gemaakt. Steeds meer informatie is vindbaar via internet. Denk aan bevolkingsregisters, maar ook beeldbanken met foto’s van vroeger.

Nationaal Archief

Het bekendste digitale archief is het Nationaal Archief. Dit enorme archief bevat allerlei andere archieven. Onder meer van de Rijksoverheid, documenten en afbeeldingen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Nederland, zoals de archieven van de VOC en de WIC, maar ook het archief van de KNVB. Verder is het Nationaal Archief het regionale archief van de provincie Zuid-Holland.

In april 2019 is de site helemaal vernieuwd. Er is nu een overzichtelijke startpagina om het digitaal zoeken op te beginnen. Er zijn zoekhulpen om bijvoorbeeld informatie te achterhalen over een voorouder in het VOC-archief. Ook vindt u online zoekhulpen over Suriname, militairen van de Koninklijke landmacht, soldaten bij het KNIL en vele andere.

Website Nationaal Archief

Archief vol foto’s

Het Nationaal Archief beheert 15 miljoen foto’s. Ruim 1 miljoen foto’s staan online. De fotocollectie geeft beeld bij gebeurtenissen uit de periode tussen 1865 en 1990. Ze zijn te vinden via een zoekbalk op de site van het archief. Zo’n 400.000 foto’s zijn rechtenvrij. Iedereen mag ze naar eigen inzicht gebruiken voor publicaties of andere doelen.

Foto’s uit het Nationaal Archief

Beeldbank Tweede Wereldoorlog

Het beeldmateriaal van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is bijeengebracht in de Beeldbank WO2. De collectie bevat voornamelijk foto’s uit Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen en de verschillende fronten. Via een zoekbalk doorzoekt u het hele archief. Het is ook mogelijk om het archief van één van de deelnemende organisaties specifiek te doorzoeken.

Beeldbank WO2

Foto’s uit de 20ste eeuw

Collectie Spaarnestad is met meer dan 13 miljoen foto’s het grootste fotoarchief van Nederland op het gebied van pers- en documentairefotografie. De foto’s brengen de recente wereldgeschiedenis in beeld. De collectie beslaat de periode van de uitvinding van de fotografie in de 19e eeuw tot aan de start van het digitale tijdperk. Deze foto’s staan ook allemaal in het Nationaal Archief, maar deze site is net wat toegankelijker.

Collectie Spaarnestad

Beeldarchief Rijkswaterstaat

Het Beeldarchief Rijkswaterstaat bevat duizenden foto’s, film- en videofragmenten van onderwerpen waar deze organisatie zich mee bezighoudt: waterbeheer, werk in uitvoering, infrastructuur, milieu, verkeer en vervoer, landschap, recreatie en historie. De foto’s zijn gratis te gebruiken, maar daarbij is bronvermelding wel verplicht.

Beeldbank Rijkswaterstaat

Archieven.nl

Op de website Archieven.nl staan archieven van tientallen regionale organisaties en lokale archieven gebundeld. U zoekt er makkelijk naar een persoon of gebeurtenis. Een goed startpunt voor onder meer stamboomonderzoek. Het is mogelijk de losse archieven te doorzoeken, maar ook het geheel via een zoekbalk.

Archieven.nl

Archieven van uw woonplaats

De meeste (grote) steden hebben inmiddels ook een archief op internet. Om het te vinden, zoekt u via Google naar de termen ‘archief’ en de naam van uw woonplaats of de gemeente waar deze onder valt. Lang niet alle documenten zijn digitaal gemaakt, maar u vindt op de lokale sites wel informatie over de openingstijden en de beschikbare documenten.

Elke provincie in Nederland heeft daarnaast een eigen provinciaal archief: De Regionale Historische Centra. Hier liggen de archieven die op regionaal niveau van belang zijn. Denk aan de archieven van de provincie, de rechtbankarchieven en de archieven van de Kamer van Koophandel.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie