De traditie van Driekoningen
Publicatiedatum: 6 januari 2016
Woont u in het zuiden van het land? Grote kans dat er vanavond aangebeld wordt door zingende kinderen met een lampion, vragend om snoep. Het is vandaag namelijk weer Driekoningen.
Christelijke feestdag
Driekoningen is een christelijke feestdag die zowel katholieken als protestanten vieren. De traditie wordt tegenwoordig het meeste nageleefd in Noord-Brabant en Limburg. Maar ook in andere Europese landen als België, Duitsland, Italië en Spanje kennen ze dit feest.
Kraambezoek
Volgens de verhalen stamt Driekoningen af van de zoektocht naar een nieuwe koning voor het Joodse volk. De koningen Caspar, Balthasar en Melchior zagen een heldere ster aan de hemel dat het teken zou zijn dat er een koning geboren was. De drie heren volgden die ster en kwamen zo uit in de stal van Maria en Jozef, waar Jezus in zijn kribbe lag. Die drie koningen werden ook wel de drie wijzen genoemd en kwamen allen uit een ander werelddeel; Azië, Europa en Afrika. Ook verschilden Caspar, Balthasar en Melchior in leeftijd.
Cadeaus
De koningen kwamen niet met lege handen aan in de stal. Ze brachten goud, wierook en mirre mee. Goud stond symbool voor koningschap, wierook voor goddelijke afkomst en mirre voor lijden en sterven.
Langs de deuren
Tegenwoordig vieren kinderen Driekoningen door langs te deuren te gaan en liedjes te zingen voor snoep of zakgeld. Vroeger bedelden de armen aan de deuren van de rijken en kregen voor het zingen van liedjes eten, geld of brandstof. Het lied luidt als volgt:
“Drie Koningen, Drie Koningen,
Geef mij een nieuwe hoed.
Mijn ouwe is versleten,
mijn moeder mag ’t niet weten
mijn vader heeft het geld
al op de toonbank neergeteld.”
Dertiendag
Driekoningen staat ook wel bekend als ‘dertiendag’, omdat het 13 dagen na kerstmis valt. Het is gebruikelijk dat de kerstboom uiterlijk op de feestdag geruimd wordt. Als men kerst nog na 6 januari viert, zou dat namelijk ongeluk brengen.
Geheel volgens de traditie bakte Heel Holland Bakt Kerst-winnaar Michiel Sloff op 6 januari 2016 in Tijd voor MAX een Driekoningentaart. In de taart is een boon verwerkt. De vinder van de boon is voor 1 dag Koning!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik mis het begrip “Driekoningentaart” of Driekoningenpudding in dit item.
Die hadden wij vroeger altijd. (Amsterdam)
Degene die de boon in de pudding had was voor een dag koning en maakte uit wat die dag gedaan werd.
(natuurlijk subtiel gestuurd door moeder)