De ideale stad? Utrecht en Eindhoven komen heel dichtbij!
Publicatiedatum: 7 juli 2017
Wat moet een stad voor kwaliteiten bezitten om de ideale stad te zijn? De Europese Commissie heeft van 8 Europese steden een mix samengesteld, die hen samen tot ideale stad van Europa maken. 2 van die steden zijn onze eigen Eindhoven en Utrecht.
Pluspunten Utrecht en Eindhoven
Utrecht en Eindhoven worden hoog aangeslagen in de eerste ‘monitor van culturele en creatieve steden‘ die de Europese Commissie gelanceerd heeft. Eindhoven scoort hoog op het gebied van uitvindingen en innovatie, terwijl Utrecht hoog eindigt vanwege de lokale en internationale verbindingen. Gecombineerd met de pluspunten van 6 andere Europese steden: Parijs, Kopenhagen, het Ierse Cork, Umeå in Zweden, Leuven in België en het Schotse Glasgow is het in zo’n fictieve stad ideaal toeven.
168 steden bekeken
Voor de monitor zijn 168 steden uit 30 Europese landen bekeken. Waaronder ook Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Maastricht, Groningen, Leiden, Den Bosch en Den Haag. Amsterdam scoort in de lijst van grote steden hoog qua creatieve economie en culturele vibraties.
Wat gaat er goed en wat kan beter?
De monitor meet hoe steden hun culturele en creatieve potentieel inzetten voor ontwikkeling, innovatie, werkgelegenheid en een betere levenskwaliteit. Het is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in zijn of haar eigen stad en andere Europese steden. Beleidsmakers kunnen er daarnaast uit opmaken wat er goed gaat en wat er beter kan. De Europese Commissie is de uitvoerende macht van de Europese Unie en handelt in het belang van alle EU-landen samen.
App gaat meningen verzamelen
Vanaf nu wordt de monitor van culturele en creatieve steden elke 2 jaar uitgegeven. De volgende editie komt in 2019 uit. Zo kunnen door de tijd heen de ontwikkelingen gevolgd worden van de Europese steden. In 2018 wordt er daarnaast een app uitgebracht die de meningen van stedelingen en toeristen zal gaan verzamelen.
Dit zijn de favoriete steden van Nederlanders zelf…
(Bron; ANP, Cultural Creative Cities Monitor)