De Elvis’ Encyclopedie: Rock Around the Bloch
Publicatiedatum: 14 januari 2025
In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter: Rock Around the Bloch.
Herdenkingsmonument
Als de Japanse aanval op Pearl Harbor plaatsvindt, is het 1 dag voor Elvis’ 7e verjaardag. Zijn ouders Gladys en Vernon zullen het waarschijnlijk in het bijzijn van hun zoon besproken hebben, een andere link tussen de gruwelijke gebeurtenis in de Stille Oceaan en Elvis is er op dat moment niet.
Daar komt maar liefst 20 jaar later verandering in, als manager Colonel Parker in 1960 The Los Angeles Examiner leest waarin een artikel staat over het maar niet tot stand komen van een herdenkingsmonument voor de gevallenen van het marineschip de USS Arizona. Hij belt direct met de betrokkenen en stelt voor om Elvis deel te laten nemen aan een benefietconcert dat georganiseerd wordt. Met de superster status van de zanger zal er veel aandacht voor het project gegenereerd kunnen worden.
Blue Hawaii
Hawaii is voor Parker geen onbekend terrein, want hij is daar tijdens zijn tijd in het leger gestationeerd geweest. Daarnaast is Elvis, tijdens zijn eerste reis naar Hawaii, verliefd geworden op de zonnige eilandengroep van de Verenigde Staten.
Bovendien moet Elvis in de lente van 1961 toch al op Hawaii zijn, omdat dan de eerste draaidagen voor zijn nieuwe speelfilm Blue Hawaii zullen starten. Als locatie voor het optreden wordt de Bloch Arena gekozen, dat deel uitmaakt van de marinebasis Pearl Harbor. En dat is geen toeval. Want een dag voor de aanval in 1941 trad daar de band van de USS Arizona op. Nog geen 24 uur later kwamen alle 21 bandleden bij de aanval om het leven.
Aloha!
Het benefietoptreden zal op 25 maart plaatsvinden, en de kaartjes daarvoor gaan 12 dagen vooraf in de verkoop. Elvis koopt zelf het eerste ticket, want Colonel Parker heeft besloten dat niemand, maar dan ook helemaal niemand, gratis naar binnen mag. Dus ook de zanger en Parker zelf moeten betalen, net zoals alle bandleden en het personeel. De prijs van tickets variëren van $3 tot $100. Naast zijn eigen ticket koopt Elvis ook 30 tickets voor het lokale ziekenhuis. Binnen een mum van tijd is het benefietconcert uitverkocht.
Op de dag van het optreden, na een 6 uur durende vlucht vanuit Los Angeles, landt Elvis met zijn entourage op het vliegveld van Honolulu. Duizenden fans staan The King op te wachten en hangen hem vol met traditionele bloemenkransen.
Na enig oponthoud vertrekt Elvis met een limousine naar zijn hotel, waar hij voor 150 aanwezigen een persconferentie geeft. Daarmee is de actie om aandacht te creëren en het inzamelen van geld geslaagd.
Het Benefietconcert
Als Elvis rond 20.30 uur het podium betreedt, wordt het publiek uitzinnig en begint massaal te gillen. The King is gekleed in een zwarte broek, een zilver overhemd met daar overheen een goudkleurig jasje. Elvis geniet ervan dat het publiek op elke beweging die hij maakt, uitbundig reageert.
Tijdens het 45 minuten durende optreden, zingt hij 15 nummers. Het zijn voornamelijk hits zoals Heartbreak Hotel, All Shook Up, Hound Dog en Don’t Be Cruel. Op sommige momenten is Elvis door het gegil niet eens meer te horen, maar het maakt het publiek helemaal niets uit… want ze zien The King van heel dichtbij.
Achteraf laat Elvis weten dat hij bijzonder blij was met het gegil van het uitzinnige publiek, want daarmee kon hij de foutjes die hij bij zijn teksten maakte goed maskeren. Er was vooraf namelijk geen tijd geweest om te repeteren.
USS Arizona Memorial
De volgende dag staat in de Amerikaanse kranten te lezen dat het optreden een groot succes was, en dat met het geld dat is opgehaald, het USS Arizona memorial eindelijk kan worden afgebouwd. Elvis is daarmee onlosmakelijk verbonden aan het medemogelijk maken van één van de meest indrukwekkende Amerikaanse oorlogsmonumenten uit de geschiedenis van de 2e wereldoorlog. Het monument, dat bovenop het gezonken schip is gebouwd, wordt een jaar later in 1962 geopend op, hoe kan het ook anders, Memorial Day.
Nog een paar feiten:
- Tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbor kwamen in totaal 2.400 personen om het leven, waarvan alleen al 1.177 bemanningsleden van het slagschip USS Arizona.
- Het benefietconcert was voor Elvis pas zijn 2e optreden sinds 1957 i.v.m. zijn dienstplicht.
- Vooraf werd gedacht dat er met het optreden $50.000 zou worden opgehaald, uiteindelijk bleek het $64.000 te zijn.
- Elvis droeg tijdens het optreden voor de allerlaatste keer het gouden jasje, van zijn iconische gouden pak, waarmee hij afgebeeld staat op het album Golden Records Volume 2.
- Het benefietconcert werd pas 19 jaar later, in 1980, officieel uitgebracht.
Luister naar het programma Lunch Lekker met Daniel Dekker van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 5.
(Foto: midden: Rock Around The Bloch, een speciale uitgave met cd waarop het gehele Pearl Harbor benefietconcert te horen is. Overig: Memorabilia van het concert en het USS Arizona herdenkingsmonument. © Charley Moolhuizen)