De Elvis Encyclopedie: Blue Hawaii – Can’t Help Falling In Love
Publicatiedatum: 8 april 2025
In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter: Blue Hawaii – Can’t Help Falling In Love.
Hawaiian Beach Boy
Na het succes van de Elvis-film G.I. Blues (1960), besluit producent Hal B. Wallis samen met manager Colonel Tom Parker, opnieuw in te zetten op een luchtige muzikale komedie. Dit keer met een tropisch thema. Oorspronkelijk zou de film Hawaiian Beach Boy heten, maar uiteindelijk kiest men voor de titel Blue Hawaii, verwijzend naar de exotische locatie in de Stille Oceaan en het gelijknamige nummer van Bing Crosby uit 1937, dat Elvis speciaal voor de film zal opnemen.
Gastheer Elvis
De filmopnames vinden grotendeels plaats op locatie in Hawaï, waaronder op het eiland Oahu met het beroemde Waikiki Beach en Honolulu. Daarnaast worden er ook scènes gefilmd in het historische Coco Palms Resort op het naastgelegen eiland Kauai. Men verwacht dat het resort na de film-release een ongekend populaire trekpleister zal worden, mede omdat daar de trouwscène met Elvis wordt opgenomen met op de achtergrond het nummer Hawaiian Wedding Song.
Naast de exotische locaties wordt ook gebruikgemaakt van de studio-faciliteiten van Paramount Pictures in Hollywood. In dezelfde stad neemt Elvis ook de soundtrack voor zijn nieuwe film op.
Blue Hawaii
In de film speelt Elvis het personage Chadwick Gates. Als ‘Chad’ na 2 jaar uit het leger komt, verwacht zijn vader dat hij in het ananasbedrijf van de familie gaat werken. Maar daar heeft zoonlief totaal geen oren naar, hij wil namelijk niets liever dan gids worden.
Een grote teleurstelling voor beide ouders, ze hadden verwacht dat het leger hem op andere ideeën zou brengen. Angstvallig proberen ze de vrienden van hun zoon uit z’n buurt te houden. Die poging is uiteraard tevergeefs.
Veel bijrollen en figuranten worden lokaal gecast, waardoor de film een authentiek gevoel krijgt. Iets wat in die tijd zeker niet vanzelfsprekend is. De combinatie van muziek en mooie beelden, maakt de film onbedoeld één grote reclamespot voor Hawaii.
Can’t Help Falling In Love
De muziek speelt een belangrijke rol in Elvis’ 8e speelfilm Blue Hawaii. Er worden verschillende opnamesessies ingepland. De eerste reeks vindt plaats in de studio van de Radio Recorders. In 3 dagen neemt The King 14 nummers op voor de soundtrack van de film.
Ondanks dat Elvis weinig tijd heeft om alle tracks op te nemen, wil hij dat alles perfect klinkt. Goed, is niet goed genoeg. Een voorbeeld daarvan is het nummer Can’t Help Falling In Love, pas na 29 takes is The King tevreden.
De tweede reeks sessies vindt ruim 3 maanden later plaats in de geluidsstudio’s van filmmaatschappij Paramount. Tijdens deze sessies worden de nummers bewerkt, zodat ze ook in de film gebruikt kunnen worden.
Impact
De film verschijnt op 22 november 1961 in de bioscoop, en wordt een enorme kaskraker. De film is één van de best lopende van het jaar en levert een veelvoud van de productie kosten op. Het maakt Elvis tot één van de best verdienende acteurs van Hollywood.
De film dient ook als blauwdruk voor veel latere Presley-films, die vaak een vergelijkbare formule volgen: een lichte verhaallijn, prachtige locaties en veel muziek van The King.
Zowel de single Can’t help Falling In Love als de soundtrack voor de film zijn een groot succes. Van de single worden in de Verenigde Staten meer dan 1.000.000 exemplaren verkocht.
De soundtrack van Blue Hawaii wordt een van de bestverkochte albums en staat maar liefst 20 weken op nummer 1 van de Billboard-albumlijst. Het staat in totaal 79 weken in de lijst genoteerd, waarvan 39 weken in de top 10. Dat record wordt pas in 1977, na het overlijden van Elvis, verbroken door het album Rumours van de band Fleetwood Mac.
Nog een paar feiten:
- Blue Hawaii is één van de 3 speelfilms die Elvis op de eilandengroep opnam. De andere 2 zijn Girls! Girls! Girls! (1962) en Paradise, Hawaiian Style (1965).
- Als vrouwelijke tegenspeler werd Juliet Prowse benaderd, zij speelde eerder naast Elvis in de succesfilm G.I. Blues. Vanwege haar eisenpakket zag de filmmaatschappij ervanaf.
- De opnames op Hawaii namen ongeveer 3 weken in beslag.
- Een groot deel van de film werd opgenomen in het Coco Palms Resort aan de oostkust van het eiland Kauai. Deze toeristische trekpleister werd in 1992 door orkaan Iniki verwoest.
- Naast dat Can’t Help Falling In Love in 1961 wereldwijd een grote hit werd, is het nummer dat tegenwoordig op Spotify ook. Het is inmiddels al meer dat een miljard keer beluisterd.
- Elvis vond de rode MG roadster uit de openingsscène van de film zo mooi, dat hij ‘m na de opname kocht. De sportieve cabriolet staat nu in het automuseum van Graceland.
(Foto links: Originele Blue Hawaii album met hype sticker en de single Can’t Help Falling In Love (1961). Midden: Amerikaanse promotie lei’s voor de film Blue Hawaii en de soundtrack (1961). Rechts: Coco Palms Resort promotie kaart en Blue Hawaii tiki-mug (1961). © Charley Moolhuizen)