Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar op steeds meer plekken in Nederland gevierd

Op 5 februari 2019 begint in China en sommige Aziatische landen het nieuwe jaar dan ook eindelijk. Er zijn in verschillende landen grote evenementen. De festiviteiten rondom dit feest duren zo’n 15 dagen. Ook in Nederland doen steeds meer steden mee aan het Chinese Nieuwjaar. 

Chinees Nieuwjaar

Het Chinese Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode. Het feest wordt gekenmerkt door maaltijden met familie, de kleur rood, lampionnen en veel vuurwerk. De eerste dag van het Chinees Nieuwjaar valt elk jaar op de tweede of derde nieuwe maan na de zonnewende. De zonnewende is een gebeurtenis waarbij de zon, gezien van de aarde, haar noordelijkst of zuidelijkste positie bereikt. Meestal gebeurt dit eind januari of in februari. Het feest duurt daarna nog 15 dagen. In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar chūnjíe genoemd, wat Lentefestival betekent. Het Chinese Nieuwjaar duurt van 5 februari tot 19 februari 2019.

Jaar van het varken

In China is elk jaar verbonden aan een dier van de Chinese Dierenriem. Deze dierenriem bestaat uit 12 dieren. 2018 is bijvoorbeeld het jaar van de hond. Volgens veel Chinezen wordt 2019 een goed jaar, want het is het jaar van het varken. Het varken is een symbool voor goede zaken en welvaart, waardoor de Chinezen veel van dit jaar verwachten. Het varken is overal te zien in China. Het dier wordt afgebeeld op kleding, is te zien in reclames en wie een Chinese supermarkt binnenstapt ziet het varken overal.

Chinees Nieuwjaar in Nederland

De laatste 5 jaar is de belangstelling voor het Chinese Nieuwjaar in Nederland flink gegroeid. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, met het zogenoemde Chinatowns, is veel te doen. Er zijn hier optochten met leeuwen en- drakendansen vuurwerk en andere festiviteiten.

Activiteiten in Nederland rondom het Chinees Nieuwjaar

Bent u benieuwd naar Chinees Nieuwjaar? De volgende activiteiten zijn kosteloos te bezoeken.

Amsterdam

In Amsterdam is er jaarlijks een terugkerend evenement wat plaats vindt op en rondom de Nieuwmarkt, Gelderse Kade en de Zeedijk, ook wel bekend als het Amsterdamse Chinatown. Bijvoorbeeld een ceremonie in de He Hua tempel (aan de Zeedijk) op dinsdag 5 februari 2019 van 11.00 uur tot 12.30 uur. Daarnaast zijn er al jaren ook activiteiten op de Dam. In 2019 is er op 9 februari een draken en- leeuwendans met live muziek vanaf 14.00 uur.

Den Haag 

Op 9 februari 2019 staat de binnenstad van Den Haag in het teken van het Chinese Nieuwjaar. Niet alleen in Chinatown, maar ook in- en rondom het stadhuis van Den Haag en het Plein wordt het nieuwe jaar gevierd met Chinese draken en leeuwen, vuurwerk en optredens door Chinese en Nederlandse artiesten. Zo is er op zaterdag 9 februari 2019 in het stadhuis van Den Haag een groots Chinees schouwspel door een wereldberoemde groep uit de provincie Henan. Ook is er op zaterdag 9 februari 2019 een Chinese optocht. Deze zal starten bij de Gedempte Burgwal en begint om 13.30 uur.

Rotterdam

De Rotterdamse binnenstad staat van 4 februari tot 10 februari 2019 in het teken van het Chinese Nieuwjaar. Er zijn door de hele stad verschillende activiteiten en shows. Op 9 februari 2019 zijn er in de Markthal gedurende de hele dag activiteiten die in het teken staan van het Chinees Nieuwjaar. Deze beginnen om 13.00 uur. Op 9 februari is er tevens een vuurwerkshow in het Wijkpark Oude Westen. Deze show begint om 19.55 uur.

(Bron: AD/NU.nl/ANP)

Geef een reactie