digitaal

Campagne om 2,5 miljoen Nederlanders digitaal vaardiger te maken

Communiceren en het regelen van belangrijke zaken gaat steeds vaker digitaal. Via de computer, tablet of mobiel. Voor zo’n 2,5 miljoen Nederlanders is dat een probleem, aangezien zij niet of nauwelijks met deze apparatuur overweg kunnen. Daarom trekt het ministerie van Binnenlandse Zaken er in 2019 5 miljoen euro extra voor uit om mensen digitaal vaardiger te maken.

Digitale samenleving

Staatssecretaris Knops heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over digitale toegankelijkheid en wil dat er wordt uitgezocht wat ervoor nodig is om iedereen mee te laten doen in de digitale samenleving. Daarnaast is met de 5 miljoen euro het budget in één keer 5 keer hoger dan dat er tot nu toe wordt uitgegeven aan hulp voor degenen die dat nodig hebben. Voor dit geld komen er onder andere meer computercursussen en wordt de ouderenzorg ingeschakeld om ervoor te zorgen dat mensen beter met digitale apparaten overweg kunnen.

Alle lagen van de bevolking hebben moeite met digitalisering

Knops zegt dat alle lagen van de bevolking moeite met digitalisering hebben. Soms zijn die mensen laaggeletterd, maar vaak ook niet. Als voorbeeld geeft hij zijn eigen moeder, die gymnasium gedaan heeft, maar geen smartphone of computer gebruikt. “Daar heeft ze geen behoefte aan. Toch kunnen mensen veel baat hebben bij digitale technieken,” zegt hij erover.  Ook op de werkvloer zorgt het wel eens voor problemen, want sommige mensen kunnen hun werk daardoor niet goed doen.

Blauwe envelop

Cursussen om digitaal vaardiger te worden nemen niet weg dat er altijd mensen zullen zijn die digitaal niet mee kunnen komen. Voor hen wordt het steeds moeilijker, aangezien er steeds meer digitaal geregeld wordt. Zo dreigde de blauwe envelop te verdwijnen en zitten sommige belangrijke websites zo ingewikkeld of niet correct in elkaar, dat ze gebruiksonvriendelijk zijn. Daar kan geen cursus tegen op. Volgens Knops is het zijn verantwoordelijkheid om iedereen mee te laten doen: “Dat betekent dat wij niet zomaar kunnen besluiten om de blauwe envelop af te schaffen. Nederland telt ruim 1 miljoen inwoners die nooit internet hebben gebruikt. Een deel daarvan zal dat ook nooit meer doen. We willen niemand dwingen.”

Overheidscampagne

Degenen die wel digitaal vaardiger willen worden, moet volgens Knops goed ondersteund worden. Zo komt er een interne overheidscampagne om communicatie met de overheid toegankelijker en leesbaarder te maken. Ook wordt het programma Tel mee met Taal uitgebreid, zodat het niet langer enkel gericht is op laaggeletterden, maar ook op digibeten. De verschillende plannen moeten elkaar versterken en er zijn 4 hoofddoelen bepaald:

  • Digitale diensten voor iedereen makkelijker maken.
  • Mensen helpen om met digitalisering om te gaan.
  • Uitleggen wat de gevolgen van digitalisering zijn.
  • Samenwerken met bedrijven en andere organisaties.

Schaamte

Een deel van de Nederlanders vindt het gewoonweg te eng om met een computer te werken. Volgens Knops helpt het enorm als iemand uit hun omgeving dan helpt, zoals een kleinkind of buurman. Ook daarvoor wordt een publiekscampagne gestart. Daarnaast worden verpleeghuizen en thuiszorginstanties ingeschakeld om ouderen te helpen. Als voorbeeld geeft Knops een initiatief in Overijssel, Dag en Doen. Waarbij ouderen via een tablet wordt geleerd te chatten en zich in te schrijven voor allerlei activiteiten. Knops: “Ouderen die nog nooit een computer hebben gebruikt, verbazen zich vaak over het gemak van een tablet. Eerst gebruiken ze 1 of 2 apps, daarna worden het er steeds meer. Zo zie je dat zo’n tablet een verrijking van het leven kan zijn.”

Lees ook: website Mijnoverheid.nl verbeterd en gemeentesites nog niet geschikt voor mensen met een beperking. En bekijk heel veel digitale weetjes bij onze Digitips.

(Bron: AD, telecompaper)

Geef een reactie