Betere omgangsvormen op sociale media: ‘Samen Sociaal Online’
Publicatiedatum: 12 november 2021
Sociale media als Facebook, Twitter, YouTube en Instagram spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Alleen al op Facebook zijn dagelijks ruim 7 miljoen Nederlanders actief. Maar de omgangsvormen op deze platformen zijn er in de loop van tijd niet beter op geworden. Het online debat verhard. Uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid blijkt dat ruim 80 procent van de Nederlanders, jong en oud, dit graag anders ziet. Om hier meer aandacht voor te vragen is het thema van de Week van de Mediawijsheid dit jaar: Samen Sociaal Online.
Omgangsvormen
Omgangsvormen vormen de basis voor onze samenleving. We krijgen ze mee in onze opvoeding. Deze vormen zijn vooral gericht op hoe we andere aanspreken en behandelen. Ze zijn zo in ons verankerd, dat we daar vaak niet meer over na hoeven denken. Deze vormen gelden feitelijk overal, ook online. Maar daar lijken mensen de normen en waarden nog wel eens los te laten en de platformen te gebruiken als een vrijplaats om al het ongenoegen te plaatsen. Beleefdheden verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Negativiteit
Deze omgangsvormen, en juist het gebrek daaraan, is voor veel ouderen een bron van ongenoegen. Uit onderzoek van SeniorWeb onder hun leden blijkt dat 90 procent gebruik maakt van de social media kanalen. Wel geven zij aan als er veel negativiteit is, ouderen direct afhaken. In een eerder onderzoek geven de leden aan dat zij gestopt zijn met het gebruik van de platformen, omdat er teveel negatieve nieuwsberichten en negativiteit door andere gebruikers op de platformen is.
Samen Sociaal Online
Om een goede sociale omgang online kracht bij te zetten heeft het Netwerk Mediawijsheid voor de Week van de Mediawijsheid dit jaar als thema Samen Sociaal Online. Een goed thema volgens SeniorWeb. “Sociale media kunnen juist voor ouderen een verrijking van hun leven zijn en eenzaamheid verminderen. Via sociale media kun je op een makkelijke en leuke manier contact houden met familie en vrienden die ver weg of in het buitenland wonen. En ook voor mensen die minder mobiel zijn is het een uitkomst.”
Wees u bewust van wat u plaatst
SeniorWeb en Netwerk Mediawijsheid hebben tips voor als u iets plaatst of leest op een van de kanalen. Het begint met u bewust te zijn dat wat u plaatst door andere te lezen is. Gaat het alleen over iets van uzelf, dan zullen de reacties over het algemeen positief zijn. Gaat het over iets wat ook anderen aangaat, wees u dan bewust dat dit reacties op kan roepen. Wees voorzichtig met het plaatsten of delen van foto’s van anderen. Foto’s kunnen ongevraagd op sites en platformen terechtkomen waar u niets mee te maken wilt hebben.
Op de site van Netwerk Mediawijsheid is te lezen wat u kunt doen als u stuit op asociaal online gedrag, of online wordt gepest, maar ook hoe u zich kunt wapen tegen algoritmes en desinformatie. Kortom, hoe u zichzelf weerbaar maakt.
Controleer tevens uw privacy instellingen en ga na of alleen vrienden uw berichten kunnen lezen, of dat ze openstaan voor iedereen. Deel op geen enkel platform uw telefoonnummer, mailadres of bankrekeningnummer. Want ook mensen met kwade bedoelingen zitten op de social media kanalen en kunnen misbruik maken van uw gegevens.
(Bron: ANP, SeniorWeb, Netwerk Mediawijsheid, archief)