Appen met uw (klein)kind: zo voorkomt u misverstanden
Publicatiedatum: 5 april 2025
Wanneer u met uw (klein)kind appt, zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Want in de communicatie tijdens het appen, kan er onnodig verwarring ontstaan over de bedoeling van uw woorden of de symbolen die u gebruikt. Hoe goed bedoeld ze ook zijn. Om hen iets beter te begrijpen, hebben we een aantal ‘valkuilen’ op een rij gezet.
Wat u beter niet kunt appen
Jongeren die geboren zijn na 1995, hebben een soort handleiding als het gaat om het taalgebruik bij het appen. Woorden die voor u volstrekt normaal zijn en geen enkele lading hebben anders dan de betekenis, kunnen op hen heel anders overkomen. Bijvoorbeeld wanneer u kort en krachtig ‘ok’ schrijft. Dit komt op hen al snel over als licht agressief of dat u boos bent. ‘Prima’ is meestal ook niet goed. Het is te kortaf en hierdoor zullen ze waarschijnlijk denken dat ze wat verkeerd hebben gedaan. Wat kunt u dan wel sturen? ‘Oke! of ‘Okay’ is al een stuk beter. Zo denken ze vast niet dat er iets aan de hand is.
Daarnaast kunt u uw zin ook beter niet afsluiten met een punt. Wanneer u het berichtje stuurt, is het voor hen al duidelijk dat de zin is afgerond. Of überhaupt een punt gebruiken is niet de juiste manier als u maar 1 zin stuurt. Zoals hierboven al werd verteld, kunt u ‘prima’ beter niet sturen. ‘Prima.’ is al helemaal niet goed. Volgens de jongeren komt het over als sarcastisch en bozig. Voor u het weet krijgt u een berichtje met de vraag of u boos bent. Let dus goed op het gebruik van leestekens en doe niet te kortaf.

Het gebruik van een duim emoji
Met een duimpje reageren op iets wat uw (klein)kind stuurt, is een slechte keuze. U bedoelt er waarschijnlijk ‘is goed’ of ‘helemaal prima’ mee. Maar wanneer ze een heel verhaal naar u sturen, kunt u de duim beter weglaten. Het kan lui of sarcastisch overkomen. Een duimpje als antwoord op: ‘ik kom er aan’, kan dan weer wel. Dan laat u in ieder geval weten dat u het heeft gelezen. Maar stel dat uw (klein)kind een reeks leuke foto’s stuurt op vakantie en u reageert met alleen een duimpje, dan kan het ongeïnteresseerd overkomen. Iets meer enthousiasme zal worden gewaardeerd. Het klinkt in uw oren misschien wat overdreven, maar dit is hoe zij het ervaren. Dat kan te maken hebben met een generatiekloof.
U hoeft geen brief te schrijven
Wanneer u toch besluit iets uitgebreider te appen, hoeft het niet meteen de opzet van een formele brief te hebben. Een bericht beginnen met: ‘Hi schat, papa hier’, en de brief dan weer eindigen met ‘Groet papa’, hoeft ook niet. Dit is dan weer te overdreven, ze kunnen tenslotte zien van wie ze het bericht ontvangen. Maar wanneer is het wel goed, vraagt u zich waarschijnlijk af? Het is belangrijk dat u geïnteresseerd en serieus ingaat op de berichtjes. Let er dan wel op dat het niet te formeel wordt. Snapt u het nog?
Niet te langzaam
Als u een bericht van uw (klein)kind gelezen heeft, zullen de ‘gelezen’ vinkjes blauw kleuren bij de ander. Het is dan de bedoeling dat u meteen reageert. Want als u dat niet doet, zal u binnen no-time een ‘?’ of ‘hallo??’ gestuurd krijgen. Vooral wanneer ze een vraag stellen. Denk dus goed na voordat u een berichtje opent. Heeft u tijd om meteen te antwoorden, dan kunt u het gerust openen. Wilt u toch later reageren, wacht dan ook met het openen van het bericht.
(Bron: AD, tishiergeenhotel, speld.nl, letterdesk.nl, NRC, amayzine.nl, Libelle. Foto: Tatiana Diuvbanova / Shutterstock.com
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een onzinnig bericht. Generatiekloof, tuurlijk maar dan kunnen de “kleinkinderen deze ook begrijpen en de “situatie” vanuit dat perspectief bekijken. Dan hoeft niemand krampachtig te bedenken hoe iets is bedoeld of moer worden uitgelegd!
Volkomen met u eens! Misschien leert het (klein)kind ook gelijk goed communiceren met anderen dan slecht schrijvende en sprekende leeftijdgenoten.
Nou, Ik denk dat het erg meevalt met die misverstanden van (klein)kinderen . . . ze wennen er wel aan hoe wij ouderen reageren !!