Andrélon, Spar en Mitra zijn allemaal afkortingen, maar waar staan ze voor?
Publicatiedatum: 28 mei 2020
U ziet op een dag heel wat merk- en winkelnamen voorbij komen. Zonder dat de meeste mensen het doorhebben, zijn veel daarvan afkortingen. Kent u de volgende 15 afkortingen al?
Aldi
Aldi staat voor Albrecht Discounts, vernoemd naar de achternaam van de Duitse oprichters Theo-Paul en Karl Albrecht. In 1946 nemen de broers de discountwinkel van hun moeder Anna in de Duitse stad Essen over. Daarna breiden de broers de keten in rap tempo uit. In 1973 opent ook de eerste Aldi in Nederland en inmiddels zijn er al ruim 500 filialen in ons land.
Andrélon
Dit shampoomerk wordt in de jaren 40 opgericht in Bodegraven, gewoon in Nederland dus en niet in Frankrijk zoals veel mensen denken wanneer zij de Frans klinkende naam van dit merk horen. Er is echter niets Frans aan de naam Andrélon, het is namelijk een samentrekking van de naam van de oprichter André en van het woord kapsalon.
BCC
De naam van deze elektronicawinkel klinkt misschien niet Nederlands, maar toch opent in 1945 de eerste winkel in Amsterdam. Dit wordt gedaan door Herman Bakker, die zijn winkel Bakker, Cash en Carry noemt. Omdat veel mensen de afkorting BCC gaan gebruiken voor de winkel, besluiten de zoons van Herman de winkelnaam in 1969 officieel te veranderen in BCC.
Bol.com
De mascotte van dit online warenhuis is een bol mannetje, maar ook de naam Bol is een afkorting. Het staat voor Bertelsmann On-Line, vernoemd naar het Duitse mediaconcern Bertelsmann AG die de webwinkel in 1999 lanceert.
De Spar
U verwacht het misschien niet, maar De Spar is niet vernoemd naar de boomsoort, het is ook een afkorting. De letters staan voor Door Eendrachtige Samenwerking Profiteren Allen Regelmatig. Het woord ‘de’ hoort dus ook bij de afkorting. Toch is ‘de’ inmiddels weggevallen, omdat de keten ook buiten Nederland filialen heeft geopend.
Etos
Etos ontstaat in de jaren 30 van de vorige eeuw in het Brabantse Eindhoven. De ‘E’ in Etos staat echter niet voor Eindhoven, maar voor Eendracht. De overige letters staan voor Toewijding, Overleg en Samenwerking.
Febo
Deze bekende snackzaak is ooit begonnen als bakkerij met als specialiteit de kroket. De afkorting komt van de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. De Febo is hier niet naar vernoemd omdat de eerste vestiging in deze straat zit, maar omdat oprichter Johan de Borst veel heeft geleerd van zijn eerste baan bij een andere bakkerij in die straat.
Haribo
Het merk Haribo komt oorspronkelijk uit Duitsland. Oprichter Hans Riegel begint in 1921 met het maken van snoep in zijn woonplaats Bonn. De naam Haribo is dan ook een samenstelling van de eerste letters van de naam van de oprichter en zijn woonplaats.
HEMA
Wie kent de oerhollandse HEMA niet. Ook de naam van deze winkelketen is een afkorting die staat voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Deze naam wordt gekozen omdat de HEMA in de eerste jaren na de oprichting in 1926 wordt gezien als een winkel voor het volk, terwijl concurrent de V&D een winkel voor de burgers is en de Bijenkorf voor de elite.
Hubo
In de jaren 30 gaat Houthandel Utrecht bouwmaterialen aan particulieren leveren. In de eerste instantie doen ze dit onder de naam Houtribo, maar uiteindelijk worden er onder de naam Hubo filialen in heel Nederland geopend. Hubo is niet zomaar een leuk bedachte naam, maar is de afkorting voor Houthandel Utrecht Bedrijven Organisatie.
Johma
In 1962 beginnen Johan Schreur en zijn vrouw Ger een saladebedrijfje in het Twentse grensdorp Glanerbrug. Ze vernoemen het bedrijf naar hun 2 zoons Johan en Martinus.
King
De pepermuntrollen van King hebben niets met het Nederlandse koningshuis of met een andere koning te maken. De naam voor de pepermuntjes die al sinds 1902 in Sneek worden gemaakt is namelijk aan afkorting voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard.
Mitra
De Mitra is de slijterij die oorspronkelijk bij supermarktketen Super de Boer hoort. De naam wordt in de jaren 70 bedacht door non-food directeur Cornelia de Boer en staat voor Minder Trammelant. Deze naam is gekozen omdat de supermarktketen de oude slijterijen een blok aan het been vond en deze eigenlijk wilde afstoten. Toch wordt dit de supermarkt afgeraden en behouden ze de slijterijen, maar wel met minder trammelant. Vandaar de naam.
Mora
In 1960 begint Marcel Mourmans in Maastricht met het maken van diepvriessnacks. Voor de naam van zijn bedrijf kiest hij de eerste 2 letters van zijn eigen achternaam en de eerste 2 van de achternaam van zijn vrouw: Ramakers.
Wibra
Ook de naam Wibra is een samenvoeging van 2 familienamen. Namelijk die van Johannes Wierdsma uit Epe en de achternaam van zijn schoonouders (Braam), van wie hij de eerste Wibra winkel overneemt in 1956.
(Bron: afkrtng.nl, Quest, Febo, MT.nl, Johma, Unilever)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat leuk om al die verklaringen te lezen.
Ik meen van mijn ouders gehoord te hebben, dat die Eenheidsprijzen
van de HEMA te maken had dat de artikelen dezelfde prijs hadden.
Weet iemand daar meer van?
Riet.
@Passchier. Klopt helemaal, het is de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Ze verkochten artikelen voor een stuiver, een dubbeltje, een kwartje, een gulden of een rijksdaalder.
Klopt, voor de komst van de HEMA konden alleen rijkbedeelden hun goederen kopen bij warenhuizen. De directie van de Bijenkorf wilde daar verandering in brengen en bedacht een warenhuis voor de gewone man. Waar producten werden verkocht tegen eenheidsprijzen van 10, 25 en 50 cent.
We hebben er verdere informatie over staan in dit artikel: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/terug-naar-toen/90-jaar-hema/
Mijn zoon, nu 45, toen 11, zei wanneer ik de Wibra in wilde gaan, “ Mama, ik ga hier niet mee naar binnen”, waarop ik vroeg, “waarom niet?” Hij antwoordde” weet jij niet wat WIBRA betekent?” Waarop ik ontkennend antwoorden, zei hij “ Dat betekent: Wij – Idioten – Bieden- Rotzooi- Aan…….maar hij was maar wat blij van alle waskrijtjes die ik er kocht. Nu moeten we er hartelijk om lachen….. hahaha???
Helaas is het ontstaan van de naam Andrélon niet juist vermeld. Het staat verkeerd op uw bron (afkrntg.nl). Ik heb hen het juiste ontstaan van de naam doorgegeven en gevraagd dit aan te passen. De vrouw van André de Jong heette MARIA Bijleveld en geen Lonneke.
Hoe is het wel ontstaan ?
André de Jong had een kapperszaak in Bodegraven. Hij ging zelf aan het experimenteren met het maken van zijn eigen producten voor haarverzorging in zijn zaak,. Dat ging zo goed dat hij het ging verkopen aan collega’s. Hiervoor richtte hij een bedrijfje op. Het moest een beetje frans klinken. Het werd ‘Parfumerie Andrélon’.
Dat was een samenvoeging van zijn voornaam ANDRÉ en kapsaLON.
Hoe weet ik dat ? Ik heb ruim 31 jaar bij Andrélon Cosmetics BV gewerkt (na de overname door Unilever: Elida-Andrélon en later Lever-Fabergé) Samen met een college beheer ik de SCHATKAMER VAN ANDRÉLON. Wij hebben allerlei foto- en reclame materiaal en een historisch archief van het bedrijf.
Voor meer over de schatkamer zie: 0172magazine.nl/index.php/maatschappij/economie-duurzaamheid/7-de-schatkamer-van-andrelon
Jan Masmeijer
Beste Jan Masmeijer, bedankt voor uw reactie. We zullen er nog eens induiken en de tekst erop aanpassen.
Beste, mijn grootvader was voor de oorlog al vertegenwoordiger bi Andrelon, en moest regelmatig naar Bodegraven voor vergaderingen, hij deed eerst Amsterdam, en kreeg als vervoersmiddel een scooter, waar ik voorop mocht, later moest hij Heel Noord-Holland doen, en kreeg hij een VW 1300, ook eens op een werkdag meegereden. Zijn bestellingen werden afgeleverd, door een bode, die kwam dan soms met een vrachtwagen in onze straat staan, de chauffeur nam dan altijd roomboter mee, echte boerenroomboter. Zijn ok eens met z’n 6en met de VW 1300 naar Limburg gereden, ik bij mijn vader op schoot, naast mijn grootvader, en mijn oma achterin en mijn zuster bij mijn moeder schoot, veiligheidsriemen waren er nog niet! Ik heb nog een jaarboek van Andrelon zal hen eens doorspitten!