Duur 05:37
Gepubliceerd op 11 februari 2016

500 jaar Jheronimus Bosch

De Brabantse kunstenaar Jheronimus Bosch staat centraal in 2016. Omdat hij precies 500 jaar geleden stierf, pakt zijn thuisstad ‘s-Hertogenbosch groot uit. Met de tentoonstelling van bijna heel Bosch zijn oeuvre in het Noordbrabants Museum als hoogtepunt.

Bijzondere samenkomst

Het bijzondere aan de tentoonstelling is dat er nooit eerder zoveel werken van Bosch terugkeerden naar zijn stad ’s-Hertogenbosch, waar hij ze ooit maakte. Hiervan is een groot deel gerestaureerd of in bruikleen vanuit musea over de hele wereld. Kenmerkend voor het werk van Bosch zijn de duivelse figuren, beroemde monsters, engelen en heiligen. Hij schetste de begrippen verleiding, zonde en rekenschap van die tijd. De tentoonstelling bestaat uit 20 schilderijen en 19 tekeningen, waaronder 4 drieluiken en 4 tweezijdig beschilderde panelen.

Artiestennaam

Jheronimus Bosch werd in de Brabantse hoofdstad geboren als Jheronimus van Aken (1450-1516). Zijn artiestennaam Bosch wijdde hij aan de stad ’s-Hertogenbosch. In de volksmond noemen ze hem ook wel Jeroen Bosch. Hij was de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar van de Nederlanden.

Interactieve tour

Er zijn moderne middelen ingezet om het werk van Bosch te laten zien aan een groot publiek. In een online documentaire van de NTR kunt u bijvoorbeeld letterlijk door de Tuin der Lusten wandelen. Via een audiovisuele rondleiding zoomt u tot op de diepste details in op het meesterwerk van Bosch om kennis te maken met de mysterieuze symboliek van zijn wereld. In de vrije tour kunt u klikken waar u wilt en per onderdeel vertelt Midas Dekkers u alle nodige informatie. Als u liever meegenomen wordt in het schilderij, kunt u de algemene tour volgen. Ook is er een interactieve game van 6 Bosch-schilderijen ontwikkeld door het Brabants Dagblad. Alle doeken hebben 3 spellen zoals een virtuele speurtocht, een digitale legpuzzel en een rad van fortuin. Daarnaast kunt u de werken van Jeroen Bosch zien zoals de onderzoekers van het Bosch Research and Conservation Project zijn schilderijen onder de loep namen. Denk hierbij aan infraroodopnames en zoom-opties waardoor de belangrijkste details zichtbaar worden. Deze moderne technieken op het werk van een oude meester zijn uniek.

Nieuwe ontdekking

Maandag 1 februari werd nog bekend dat onderzoekers een nieuw schilderij ontdekt hebben van Bosch. Het doek De verzoeking van de heilige Antonius werd gevonden in het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City. Jarenlang stond dit werk in het depot. Onderzoekers vermoeden dat het schilderij werd gemaakt circa 1500-1510 en toegeschreven aan een leerling of volger van Bosch. Experts van het Bosch Research and Conservation Project doen al 6 jaar wereldwijd onderzoek naar het oeuvre van Bosch in het kader van zijn 500ste sterfjaar. De nieuwe toeschrijving betekent volgens onderzoekers een belangrijke uitbreiding van de kleine collectie van Bosch. Die bestaat namelijk slechts uit 25 schilderijen. Ook de gevonden tekeningen van Bosch zijn verdubbeld na de zoektocht.

De tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie is te zien in het Noordbrabants Museum van 13 februari t/m 8 mei 2016.

Kunsthistorica Wieteke van Zeil bespreekt in de uitzending van Tijd voor MAX van donderdag 11 februari de opmerkelijke details in de werken van de 15e eeuwse kunstschilder Jheronimus Bosch.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Kusters says:

    Geweldig, ik ga er vast en zeker naar toe.

    wijk240 says:

    Wacht tot de grootste drukte over is, maar ga zeker.

Bekijk ook

Meer