Zorgen om hoeveelheid koolmonoxidevergiftigingen
Publicatiedatum: 13 november 2018
Zodra de verwarming weer aangaat, neemt het aantal koolmonoxidevergiftigingen (CO-vergiftigingen) in Nederland toe. Hoewel het nog niet eens echt koud is geweest, zijn er nu al tientallen mensen in het ziekenhuis opgenomen met een dergelijke vergiftiging, die veroorzaakt wordt als er koolmonoxide lekt uit kapotte kachels, cv-ketels of geisers. Voor de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland reden genoeg om alarm te slaan.
Ontstaan van de vergiftiging
Elk jaar zien de Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting rond november het aantal koolstofmonoxidevergiftigingen stijgen. Ondeugdelijke apparaten waarin verbranding plaatsvindt geven allemaal het giftige gas koolmonoxide af. Dit is gevaarlijk, maar het wordt pas écht link als het ventilatiesysteem in huis niet goed is, waardoor CO zich makkelijk kan verspreiden in de woning. Als de concentratie koolmonoxide te hoog is, kan een vergiftiging optreden. Zo’n vergiftiging wordt snel ernstig, omdat de eerste ziekteverschijnselen verdacht veel lijken op die van de griep én het gas geur- en kleurloos is.
Meer slachtoffers dan in 2017?
In 2018 zijn er tot nu toe al 40 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een dergelijke vergiftiging. Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting houden hun hart vast voor wat er nog gaat komen. “Als deze cijfers de komende maanden zo doorgaan, komen we dit jaar op nog veel meer slachtoffers per jaar uit dan het Kiwa (inspectieorgaan voor verbrandingsapparaten, red.) in 2017 geregistreerd heeft”, zegt Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide Brandweer Nederland, op de website van de Brandwonden Stichting.
CO-vergiftiging voorkomen
Om dit te voorkomen, willen de organisaties dat meer mensen zich bewust worden van hoe een een CO-vergiftiging ontstaat en hoe het te voorkomen is. Zo is het erg belangrijk om een koolmonoxide-melder op te hangen in de ruimte waar een verbrandingsapparaat hangt. Dit is eigenlijk de enige manier om te weten te komen of en hoeveel er van het gas in een ruimte aanwezig is. Ook is het zeer belangrijk om geiser, kachel of cv-ketel regelmatig te laten controleren door een certificeert bedrijf en is het goed om te weten dat ook nieuwe verbrandingsapparaten voor een vergiftiging kunnen zorgen. Sterker nog: heel veel koolmonoxidevergiftigingen worden veroorzaakt doordat nieuwe cv-ketels die niet goed zijn geïnstalleerd. Daarnaast is het erg belangrijk om de woning continu goed te ventileren, zodat het gas weg kan.
Wilt u meer weten over hope u een koolstofmonoxidevergiftiging kunt voorkoken? Op de website van de Brandweer staat hier veel informatie over.