Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken, op deze manier en zo vaak moet dat gebeuren

Alleen regenwater is niet voldoende om zonnepanelen schoon te houden. Zeker vogelpoep laat zich niet zomaar wegspoelen. Achterblijvend vuil zorgt uiteindelijk voor een lagere opbrengst van de panelen, maar hoe en hoe vaak moet u ze dan schoonmaken?

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

De adviezen over hoe vaak zonnepanelen moeten worden schoongemaakt lopen uiteen van nooit, tot eens per jaar, tot eens in de 5 jaar. Bij regelmatige (hevige) regenval wordt het grootste deel van het vuil er vanzelf afgespoeld. En hoeft u minder vaak te reinigen. Regent het een tijd niet of ziet u dat er veel vuil achterblijft van bladeren of vogelpoep, dan moet het vaker gebeuren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de hellingshoek van de panelen klein is. Van minder schuin liggende panelen spoelt het vuil minder makkelijk weg.

Soms hoopt het vuil zich bij schuingeplaatste panelen op aan de onderkant. Dat kan de opbrengst verminderen, dus dan is het goed de aangekoekte laag te verwijderen.

zonnepanelen schoonmaken

Ook wanneer er bij u veel roet in de lucht zit, bijvoorbeeld door houtkachels, industrie, een drukke weg of vliegverkeer, is vaker schoonmaken nodig. Dat geldt ook als u in een buurt met veel bomen en / of vogels woont. Of wanneer er een periode met veel Saharastof geweest is.

Doet u het om de opbrengst van uw panelen te verhogen, bedenk u dan dat dit niet altijd de moeite loont. Vieze panelen kunnen inderdaad een rendementsverlaging van wel 3 tot wel 10 procent veroorzaken. De schoonmaak zelf kan echter zo prijzig zijn, dat de baten niet tegen de kosten opwegen.

Wanneer kunnen zonnepanelen het best schoongemaakt worden?

Het moment van schoonmaken is zeker van invloed. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag en niet bij zonnig weer. Of op een moment dat de zon nog niet of niet meer schijnt. Doordat het water bij zonneschijn snel opdroogt, kunnen er anders kringen of vlekken achterblijven. Daarnaast kan de temperatuur van de panelen bij zonnig weer flink oplopen. Wanneer er dan wordt schoongemaakt met water van een lagere temperatuur kunnen de panelen in het ergste geval zelfs barsten.

Een goed moment voor de schoonmaak is het voorjaar. Dan profiteert u erna optimaal van de periode dat er de meeste zonuren per dag zijn. De meest zonnige dagen zijn goed voor 75 procent van de jaarlijkse opbrengst.

Voorafgaand aan het schoonmaken

Schakel de omvormer van uw zonnepanelen uit voordat u gaat reinigen. Zonnepanelen zijn bestand tegen water, maar dit werkt het veiligste. Zorg er daarnaast voor dat u niet op de panelen leunt tijdens het schoonmaken. Vanzelfsprekend mag u er dus ook niet op lopen of zitten.

Zonnepanelen schoonmaken met speciaal water

Voor het schoonmaken van zonnepanelen kan geen kraanwater gebruikt worden. Dit bevat namelijk teveel kalk en dan kunnen er kalkvlekken achterblijven. Gebruik daarom gedemineraliseerd water, ook wel osmosewater genoemd. Dit is speciaal voor het reinigen van zonnepanelen verkrijgbaar. Een goed en goedkoop alternatief is het gebruiken van regenwater.

zonnepanelen schoonmakenZo maakt u schoon zonder de beschermlaag te beschadigen

Zonnepanelen kunnen zijn voorzien van een speciale beschermlaag, die beschermt tegen vuil en krassen. Gebruik daarom geen schoonmaakmiddelen of een schurende borstel. Daardoor kan de vuilafstotende laag namelijk beschadigen. Waardoor de opbrengst afneemt. Ook een hogedrukreiniger mag u er niet voor gebruiken. Die kan namelijk de bedrading en de panelen zelf beschadigen. Zo kan er water tussen de cellen en het glas terechtkomen. U kunt er wel een zachte doek, spons of zachte (telescoop)borstel voor gebruiken. Laat de panelen vervolgens aan de lucht drogen en droog ze niet zelf na, om krassen te voorkomen.

Bescherm uzelf tegen vallen

Zijn uw zonnepanelen makkelijk bereikbaar vanaf de grond of een raam, dan heeft u geluk. Maar het kan ook zo zijn dat u ervoor het dak op moet. Doe dit dan alleen met een goede valbescherming. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een harnas met een lijn, waarmee u uzelf zekert. Of laat de schoonmaakklus uitvoeren door een professional. Die heeft er de juiste benodigdheden voor.

ladder
Lees ook: Zo voorkomt u ongelukken met een ladder en gebruikt u hem veilig

(Bron: Consumentenbond, Centraal Beheer, energiedirect.nl, Arbocentrum, Essent, zonnepanelen.net, Vattenfall. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Brabo says:

    Nou zie maar eens op het dak te komen

    Ghiulnar says:

    Kunnen jullie eventueel ook gespecialiseerde bedrijven noemen?

      MAX Vandaag says:

      Beste Ghiulnar, bedankt voor uw reactie. Als publieke omroep is het voor ons helaas niet toegestaan om bepaalde bedrijven aan te prijzen. Met vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag.