konijn gelukkig

Zo zorgt u dat uw konijn gelukkig is en blijft

Konijnen mogen vanaf 1 januari 2023 mogelijk niet meer in een hok of kooi worden gehouden. Dat is vastgelegd in de Wet Dieren die in juni 2021 door de Eerste Kamer is aangenomen. Maar hoe kunt u een konijn eigenlijk wel houden zonder dat het ten koste van het welzijn gaat? 

Gelukkig konijn

Dat het belangrijk is om uw konijn of ander huisdier genoeg te eten en te drinken te geven en te zorgen dat het fit en gezond blijft, is voor de meeste baasjes geen nieuws. Maar er komt nog meer kijken bij het welzijn van een huisdier. Een dier moet namelijk zijn natuurlijke gedrag kunnen vertonen om gelukkig te zijn. En daar hebben ze vaak meer ruimte voor nodig dan u misschien denkt. “Denk maar aan de lockdown. De meeste mensen hebben geen dorst en honger gehad en zijn niet ziek geweest. Toch zeggen we dat het iets doet met ons welzijn”, legt Franck Meijboom, dierethicus aan de Universiteit Utrecht uit aan wetenschappelijk tijdschrift Quest.

Veel ruimte nodig

Ook konijnen hebben dus veel ruimte nodig om een gelukkig en natuurlijk leven te kunnen lijden. Toch is het zo dat veel konijnen in Nederland hun dagen doorbrengen in een relatief kleine konijnenren of soms zelf in een kooi. Het gemiddelde hok dat in een dierenwinkel wordt verkocht is nog geen meter breed: “Dat betekent dat het konijn effectief twee hoppen kan doen. Binkies, een soort luchtsprongen die konijnen vaak maken, kunnen helemaal niet. Wat hun lichaam nodig heeft, dat krijgen ze niet.” Dat de hokken vaak zo klein en ongeschikt zijn heeft te maken met het feit dat de huisvesting vaak is bedacht vanuit het perspectief van mensen. Want wilt u graag een konijn houden, maar heeft u een kleine tuin of een balkon? Dan past een klein hok daar vaak een stuk beter, maar gelukkig wordt een konijn daar niet van. Als u een konijn wilt houden op de juiste manier kunt u het best zorgen dat het dier in totaal minimaal 3 vierkante meter tot zijn beschikking heeft, waarin hij de mogelijkheid heeft om rechtop te staan, te kunnen rennen en te kunnen springen.

Altijd een maatje

Ruimte is overigens niet het enige waar u aan moet denken bij het houden van konijnen. Het niet alleen houden van uw konijn is minstens net zo belangrijk. Konijnen zijn van nature namelijk sociale dieren en hebben contact met andere konijnen nodig. Toch blijkt uit cijfers van de organisatie voor ondernemers in de gezelschapsdierenbranche Divebo dat in 2017 maar liefst 63 procent van de konijnen in Nederland geen maatje heeft. Dat dit percentage te hoog ligt blijkt wel uit de uitkomsten van een enquête onder konijneneigenaren van Wageningen University & Research. Hieruit blijkt dat konijnen die alleen leven gemiddeld genomen minder oud worden dan konijnen die een maatje hebben.

Koppelen

Maar zelfs bij het correct houden van meerdere konijnen bent u er soms nog niet. Niet alle konijnen kunnen namelijk even goed met elkaar. Daarom is het belangrijk om uw konijnen zorgvuldig aan elkaar te koppelen. Zo gaan broertjes en zusjes bijvoorbeeld vaker goed met elkaar om dan 2 konijnen die vreemden van elkaar zijn.

Denkt u er dus over om een konijn of ander gezelschapsdier aan te schaffen? Dan is het aan te raden om u van tevoren goed in te lezen, op die manier voorkomt u een hoop onnodig dierenleed.

(Bron: Quest, Wageningen University & Research, Konijnenherberg.nl)

Geef een reactie