Zo ziet u dat een plastic snijplank aan vervanging toe is
Publicatiedatum: 9 september 2020
Snijplanken, u heeft er ongetwijfeld meerdere. Houten, bamboe of kunststof, ze zijn er in vele soorten en maten. Naast de houten versie zijn plastic snijplanken het meest gebruikt. Houten kunnen wel jaren meegaan, maar hoe zit dat met een kunststof variant?
Voordelen
Het voordeel van een kunststof plank is dat hij makkelijk schoon te maken is, hij mag in de vaatwasser en doorgaans zeer betaalbaar is. Over het algemeen zijn ze ook niet al te zwaar wat ze prettig in gebruik maakt. Dat is anders met een plank van hout. Die mag niet in de vaatwasser en moet om hem goed te houden regelmatig voorzien worden van een laagje olie.
Is kunststof hygiënischer dan hout?
Dat een plastic plank vele malen hygiënischer zou zijn dan een houten wordt door onderzoekers tegen gesproken. Want op hout blijven micro-organismen niet op de oppervlakte liggen. Ze trekken in het hout, waardoor er nauwelijks overdracht plaatsvindt. Kunststof is harder en daar blijven bacteriën op liggen. Daarbij is het risico op overdracht veel groter meldt Wageningen University. Ook voor de messen is er een verschil tussen hout en kunststof. Messen zullen eerder bot worden door het snijden op een plastic plank dan een houten. Vooral planken gemaakt van esdoornhout beschadigen de messen nauwelijks.
Verschillende planken (en kleuren)
Terug naar de kunststof plank. Door het snijden komen er groeven in de plank. En juist in die groeven gaan bacteriën zitten. Het Voedingscentrum adviseert om meerdere planken te gebruiken. In professionele keukens moet men zich houden aan de hygiënecode voor de horeca, HACCP, en worden verschillende kleuren gebruikt. Rood voor vlees, wit voor brood, groen voor groenten, blauw voor vis en geel voor gevogelte. Op deze manier kunt u kruisbesmetting voorkomen.
Tijd voor een nieuwe
Maar wanneer is het tijd om een nieuwe plank te kopen? Dat is als er teveel diepe groeven inzitten, de plank verkleurd is, kromgetrokken is door de hoge temperaturen in de vaatwasser en niet meer goed schoon te maken is. Over het algemeen gaat een plastic plank bij matig tot intensief gebruik een jaar mee. Vertoont de plank eerder tekenen van slijtage, wacht dan niet en vervang hem direct.
Lees ook: Is een houten snijplank minder hygiënisch dan de plastic variant?, Een houten snijplank mooi houden? Deze tips helpen u op weg
(Bron: AD, Culy, Voedingscentrum, 24Kitchen, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een rare reactie op snijplanken. Schrijf dan niks.
Ls.
Dat een snijplank met allerlij sneden en inkervingen gevoeliger is voor bacteriën Is vanzelfsprekend.
Maar er is geen groter bacteriedodend middel dan bleekwater of halamid, dan is dit toch een goed middel ter voorkoming van allerlei ongerechtigheid, ik doe dit wekelijks.
G.Smithuis..
Ik gebruik een glazen snijplaat welke volgens mij nog hygiënischer is.
Wij gebruiken al jaren een glazen snijplank!
Hygiënischer dan al anderen naar mijn idee.
Als je hebt geïnvesteerd in een goed mes dan is een glazen snijplank funest. Ik heb Herder messen en daar zijn ook bijpassende snijplanken bij. Wel een investering maar het is het waard! Overigens is citroensap ook een goed schoonmaakmiddel!