Zo voorkomt u geldzorgen door uw huisdier
Publicatiedatum: 3 maart 2025
Bijna de helft van de Nederlanders met een huisdier is bereid om een lening af te sluiten, wanneer dit nodig is voor de zorg van het dier. Zo blijkt uit eerder onderzoek van de ‘Pet Monitor 2023’. Toch zijn er ook mogelijkheden om te besparen, ondanks het feit dat uw huisdier eten nodig heeft en u niet kunt beknibbelen op dierenartskosten. In dit artikel geven we u tips.
Let op het soort huisdier dat u koopt
We beginnen bij het begin, want al bij het uitzoeken van een huisdier kunnen er financiële gevolgen (voor de toekomst) ontstaan. Zo is een groot dier vrijwel altijd al duurder dan een kleine. Allereerst omdat een groot dier meer voeding nodig heeft, maar denk bijvoorbeeld ook aan een eventuele crematie. Hierbij wordt de prijs namelijk bepaald op basis van het gewicht van uw huisdier.
Verder is het altijd goed om onderzoek te doen naar het ras van een dier dat u op het oog heeft. Bij sommige rassen is de kans op medische kosten in de toekomst groter, omdat ze snel(ler) met hun gezondheid kabbelen. Ga verder altijd na of degene bij wie u een dier koopt betrouwbaar is. In de eerste plaats voor het welzijn van een dier, maar uiteindelijk (vaak) ook voor uw portemonnee.
Overweeg een huisdierverzekering
Wanneer u een huisdier heeft, hoopt u natuurlijk dat hij of zij zo lang mogelijk gezond blijft. Helaas kan uw dier altijd iets overkomen, waarna een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is. De prijzen bij de dierenarts liegen er alleen vaak niet om, waardoor het in sommige gevallen beter kan zijn om een huisdierverzekering af te sluiten. Besluit u uiteindelijk een verzekering te nemen, dan geldt over het algemeen: hoe eerder, hoe beter.
Zet de kachel eens iets lager
Voor uw huisdier hoeft de kachel niet volop te loeien. Zo kunt u op meerdere plekken in huis (waar uw huisdier graag komt) warme, knusse plekjes creëren. Zorg dat deze plekken beschut zijn en vrij van tocht en vocht. Voor konijnen en knaagdieren die binnen leven kunt u bijvoorbeeld extra schuilmogelijkheden aanbieden met een kartonnen doos.
Een slaapplek voor een kat of een hond kunt u wat hoger inrichten. Hoe verder van de vloer hoe beter, want deze is vaak koud. Richt de slaapplek in met dekens, knuffels, kussens en eventueel een warmtematje.
Kijk uit voor onnodige accessoires
Heel wat baasjes geven veel geld uit aan accessoires die eigenlijk niet nodig zijn. Zo lopen er in de winter regelmatig honden met een jas, terwijl de meeste rassen dit niet nodig hebben. Over het algemeen is de vacht namelijk prima opgewassen tegen de weersomstandigheden in ons land. Neemt niet weg dat er een aantal situaties zijn waarbij een jas mogelijk wel verstandig is.
Kijk daarnaast ook eens naar wat u al in huis heeft. Oude kussens, dekentjes, handdoeken en knuffels van uw (klein)kind zijn soms namelijk ook nog goed te gebruiken. Konijnen graven bijvoorbeeld al graag in een oude handdoek en de meeste honden worden ook blij van een pluche knuffeldier.
Ga eens voor spullen die gratis of tweedehands zijn
Ook kunt u zowel online als offline op zoek gaan naar spullen. Bijvoorbeeld in de kringloopwinkel, op een website zoals Marktplaats en/of op gratis-weggeef-pagina’s (bijvoorbeeld Facebook). Hier worden (vaak goedkoop) allerlei spullen aangeboden die u misschien wel kunt gebruiken. Meestal kunt u hier ook een oproep plaatsen (of natuurlijk zelf iets aanbieden).
Koop (voornamelijk) droge voeding voor uw huisdier
Om medische kosten in de toekomst te voorkomen is het volgens dierenarts Rob Lückerath ook belangrijk om te letten op het soort voer dat u aan uw huisdier geeft, zo vertelt hij aan de Telegraaf. Alleen natte voeding, vaak gesuikerd en erg eiwitrijk, zorgt volgens de expert uiteindelijk namelijk voor problemen. “Zeker bij katten, want hun nieren kunnen dat niet aan.”
Droge brokken volstaan volgens Lückerath. Bovendien zorgen die harde brokken voor een soort gebitsverzorging: door erop te bijten, maken viervoeters hun tanden schoon. Ook is droogvoer volgens Milieu Centraal minder belastend voor het milieu. Daarnaast blijft droogvoer langer goed, want natvoer uit blikjes of zakjes bederft eerder. Wel kan dit laatste soms een extraatje voor uw huisdier zijn.

Probeer ook eens een ander merk
Er zijn op het gebeid van diervoeding veel verschillende merken en soms kan het lonen om u eens te verdiepen in een goedkoper merk. Probeer het uit en kijk hoe uw huisdier hierop reageert. Stap bij katten alleen geleidelijk over op nieuw voer (zeker bij droogvoer), anders kunnen ze maag- en darmklachten krijgen. Signaleert u platte stoelgang of een doffere vacht? Dan is het betreffende (nieuwe) merk waarschijnlijk toch niet zo’n goed idee.
(Bron: Archief, Dierenbescherming, Milieu Centraal, Telegraaf. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als je geen geld hebt om voor een huisdier te zorgen, neem dan ook geen huisdier.
Goed overnadenken voorkomt veel problemen
Dat brokken het gebit schoonhouden, klopt echt niet. Dat is allang achterhaald.
Lees bijvoorbeeld dit stukje op de onafhankelijke site Voerwijzer.com :
Voeding
Brokjes en (gesterilliseerd) natvoer blijken het meeste tandplak te veroorzaken, beide soorten voeding ongeveer evenveel. Het heeft dus weinig zin om brokken te voeren voor het gebit. Er zijn speciale brokjes tegen tandplak, die een beetje tandplak kunnen voorkomen. Deze zou ik in de eerste instantie niet aanraden, omdat ik liever voeding zou uitzoeken die qua ingrediënten de gehele gezondheid ondersteunt (en niet alleen ophoping van tandsteen vermindert).
Veel honden- en katteneigenaren merken dat het gebit op rauwvoer schoner blijft dan op brokken, maar dit geldt niet voor ieder dier. Bij het voeren van ongemalen rauwe vleesvoeding is de kans op een schoon gebit het grootst.
Natuurlijk kan men onverhoopt in een slechte financiële situatie belanden na scheiding, werkeloosheid oid. Er bestaat zoietsals een dierenvoedselbank (Wie vult mijn bak). Verzekeringen Kunnen alleen afgesloten worden tot een bepaalde leeftijd van je geliefde huisdier. Beter is proberen een potje achter de hand te houden.
PS en ook mag er wel eens iets gedaanworden aan de belachelijk hoge dierenarts kosten bij dierenartsen die zijnaangealoten bij Anicura of Evidensia!
Huisdierverzekeringen nemen maar tot een bepaalde leeftijd huisdieren aan, beter is elke maand geld op een spaarrekening te zetten en oudere dieren , zeker de kleine hondenrassen,verliezen vaak tanden waardoor droogvoer niet altijd meer een optie is en het belangrijkste; een huisdier hebben is een dure hobby dus weet waar je aan begint en het is geen recht om een huisdier te hebben.