Zo voorkomt u een beslagen spiegel in de badkamer
Publicatiedatum: 13 januari 2022
De combinatie van vocht en warmte in de badkamer zorgt al snel voor een beslagen spiegel. En dat is niet zo handig als u er na het douchen of badderen een blik op wilt werpen. We hebben tips om een beslagen badkamerspiegel te voorkomen.
Waarom beslaat de spiegel?
Een spiegel beslaat als de lucht in de badkamer erg vochtig is. Het vocht slaat neer op de koudste oppervlakken en het glas blijft net wat kouder dan de luchttemperatuur. Dit is de reden dat er verwarmde spiegels op de markt zijn. Doordat deze spiegels warmer gemaakt worden dan de luchttemperatuur slaat er geen condens op neer. Wilt u niet tot de aanschaf van zo’n spiegel over gaan, dan zijn er ook nog andere, eenvoudige middeltjes.
Eerst goed reinigen
Een spiegel krijgt u goed schoon met een emmer heet water met daarin wat afwasmiddel. Gebruik een droge microvezeldoek of stuk keukenrol om hem droog te maken. Blijven er nog strepen achter, wrijf dan na met een prop krantenpapier. De spiegel is nu glanzend schoon, maar om beslaan te voorkomen is nog een extra maatregel nodig.
Maak de spiegel waterafstotend
Wrijf om de spiegel waterafstotend te maken een kleine hoeveelheid afwasmiddel, shampoo, of scheerschuim over het hele oppervlak en veeg dit weg met een doekje of stuk keukenpapier. Hierna zal die enige tijd niet meer beslaan. Nog beter werkt het om in plaats daarvan autowas te gebruiken. De werking van dit middel houdt al gauw 1 á 2 maanden aan, waarna u het ritueel moet herhalen. Ook zijn er middelen op de markt die speciaal bedoeld zijn tegen het beslaan.
Dek de spiegel af
Is uw spiegel niet zo groot, dan kunt u er ook voor kiezen om hem tijdens het douchen te bedekken met bijvoorbeeld een handdoek. Wacht na het douchen heel even tot de ‘mist’ is opgetrokken en verwijder de bedekking vervolgens.
Toch beslagen?
Beslaat de spiegel toch nog, veeg de condens dan liever niet met uw handen weg. Dit kan namelijk vettige vingerafdrukken achterlaten. Kies er daarom voor om die met een handdoek te drogen of richt een föhn op de plek waar u wilt kijken. Probeer de badkamer verder zoveel mogelijk te ventileren om vocht en schimmel tegen te gaan. Door zo mogelijk een raam open te zetten en de afzuiger aan te zetten.
Op 14 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.
(Bron: Roomed, RTL Nieuws, Tips & Weetjes, Uw badkamer, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik doe dit al jaren met een afwasmiddel, keukenrol en daarna met een microvezeldoek. Alleen het van tevoren schoonmaken met water met afwasmiddel is niet nodig. Ik heb dat tenminste nog nooit gedaan en met een goed resultaat. Ook heb je geen ander middel nodig. Ook met afwasmiddel beslaat de spiegel minimaal 1 maand niet M.v.g. Jeannet.
Als je geen mechanische ventilatie hebt, blijft alleen raam opendoen over.
Dat werkt overigens, juist in de winter, bij ons prima.
En dat weet ik zeker omdat ik simpelweg een hygrometer op de tegelwand heb hangen.
Juist omdat de koude buitenlucht die dan binnenstroomt gort en gortdroog is (want dit artikel vermeldt terecht dat koude lucht minder vocht kan bevatten) en die droge lucht zich dus vermengt met de zeer vochtige warme lucht in de badkamer, wordt het resulterende mengsel veel minder vochtig.
En omdat vochtige lucht dus condenseert op de koudste zaken in de buurt (hier dus die binnenstromende buitenlucht) worden de tegels ook snel droog.
Ik vraag mij dus af wie dit artikel geschreven heeft en of die persoon verstand heeft van gasmengsels.
In ieder geval: bij ons werkt het zo al vele jaren prima.