thuis-verhuizen

Zo voelt u zich snel thuis na een verhuizing (op latere leeftijd)

Van de ene naar de andere plek verhuizen. Het kan een fijn gevoel geven, maar het kan ook wel een beetje spannend zijn. Het oude en vertrouwde achterlaten is best even wennen. Van groot naar kleiner wonen. Of misschien wel gedwongen uw eigen huis uit moeten en naar een verzorgingshuis verhuizen. Wat kan er dan voor zorgen dat u zich weer snel thuis voelt in de nieuwe woning?

Thuisgevoel is belangrijk

Sander van der Ham is stadspsycholoog en doet al jaren onderzoek naar het ‘thuisgevoel’, onder andere voor het Thuismakers Collectief. Wat maakt nou dat iemand zich thuis voelt? Verschillende aspecten blijken mee te spelen, blijkt als we hem spreken. Zo is het belangrijk hoe het er binnen uit ziet. “Persoonlijke spullen in de inrichting werken heel goed”, legt hij uit. “De dingen waar je persoonlijke waarde aan hecht, die je verzameld hebt, bij je te hebben.” Dat kunnen volgens Van der Ham meubels of gordijnen zijn, maar ook kleine spullen. “Zeker als je kleiner gaat wonen, wat neem je dan mee? Denk daar goed over na.” Het heeft allemaal te maken met onze identiteit.

‘Steek thuis de handen uit de mouwen’

Volgens de stadspsycholoog kan het ook helpen om te investeren in een nieuw huis. Niet zozeer in geld, maar door zelf in het huis iets aan te pakken. Een instap klaar huis is natuurlijk fijn, maar zelf iets aan onderhoud of beheer doen, helpt volgens Van der Ham om de nieuwe plek sneller als thuis te beschouwen.  “Maak het eigen. Verf een muur bijvoorbeeld.” Een persoonlijke tint aan de woning maakt het eigen.

De buurt is net zo belangrijk als het huis

Iets wat op latere leeftijd ook belangrijk is, is de omgeving waar het huis staat. “Niet alleen het huis moet passen, ook de buurt. Voor mensen die kinderen hebben is dat toch anders. Dan zit je meer in je kernfamilie. Via de kinderen bereik je sneller anderen.” Op latere leeftijd bent u op uzelf aangewezen. De stadspsycholoog adviseert dan ook te kijken naar wat er allemaal in de omgeving van de nieuwe woning is. “Zijn er goede looproutes? Stoepen in de stad zijn niet altijd even best. Welke voorzieningen zijn er? Leg alvast contact. Wie wonen er? Klikt het? Ga eens een kop koffie in de buurt drinken. Is er een buurthuis? Kijk wat er speelt.”

Verhuizen
Lees ook: Verhuizen? Zo kunt u uw spullen schadeloos inpakken en vervoeren

Thuis voelen is meer dan een fijn huis hebben

Het thuisgevoel is namelijk meer dan een fijn huis hebben, zegt Van der Ham. Hoe het er binnen uitziet, daar heeft u zelf invloed op. Maar buiten de woning is dit minder, maar niet minder belangrijk. Wilt u graag meer connectie met de buurt? Kijk dan of u een activiteit kunt organiseren. Of sluit u aan bij een activiteit die al georganiseerd wordt.

Gedwongen verhuizen naar een verzorgingshuis

En wat als u gedwongen uw huis uit moet en naar een verzorgingshuis moet? Ook hierbij helpt het volgens Van der Ham om heel erg te kijken naar de mensen die er al wonen. “een van de belangrijkste elementen van het thuisgevoel is ergens bij horen.” Dat hoeft niet per se met leeftijd, huidskleur, lengte, man of vrouw te maken te hebben, maar meer of u zich kunt identificeren met anderen. Spreekt u bijvoorbeeld hetzelfde dialect? Of is er iets anders gemeenschappelijks? Kijk daar ook naar, als u een keuze heeft. “Het is een balans zoeken in het herkennen in anderen en tegelijkertijd nieuwe en andere mensen tegenkomen.”

veranderingen
Lees ook: Omgaan met veranderingen, zo lukt dat beter

Probeer dagelijkse routines aan te houden

Ook is het belangrijk om uw dagelijkse routines aan te blijven houden, voor zover dat mogelijk is. Gaat u elke dag een stukje wandelen? Blijf dat dan ook in uw nieuwe omgeving doen. De eigen keuzevrijheid is ook een belangrijk onderdeel van u ergens thuis voelen.

Algemene tips om u snel thuis te voelen

Dan zijn er nog wat algemene tips om u snel thuis te laten voelen in uw nieuwe woning. Probeer zo snel mogelijk de verhuisdozen uit de kamer te krijgen. Begin met de ruimte die voor u het belangrijkste is. Dat kan de slaapkamer zijn of misschien wel de woonkamer. Geef uzelf ook de tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Verhuizen kan een grote verandering zijn, dat heeft even tijd nodig.

Ga iets bakken, maak een appeltaart of iets anders wat u lekker vindt. De lekkere geur doet al gauw huiselijk aan. Leer nieuwe mensen in de buurt kennen, nodig buren uit of ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. En vooral ook: breng tijd in uw nieuwe huis door. Want door er vaak te zijn, wordt het ook een eigen plek.

(Bron: Sander van der Ham, Margriet, Funda, Cleanipedia, Happinez. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Itsme says:

    Hallo, alle a.s. verhuizers,
    voor het thuis voelen komt eerst afscheid nemen van je spullen. Doe dat zeker bijtijds, zo min mogelijk meenemen naar een kleinere woning / app., des te eerder voel je je thuis omdat alle dozen dan heel snel weg zijn.
    Maak van alles foto’s, zeker van de dingen die je niet mee kan / wilt nemen.
    Zo gaat het verhuizen zeker goed.
    Nog een tip: neem een ECHTE verhuizer (geen goedwillenden familie) het mag iets duurder zijn, maar ’s morgens verhuizen betekent ’s avonds er al opgeruimd bijzitten!!! Ze halen z.n. kasten uit elkaar, zetten ze weer in elkaar, hangen lampen op, enz enz.
    Wij zijn al heel wat keer verhuisd, en altijd is het prima, goed en snel verlopen!
    succes voor een ieder die gaat verhuizen, verheug je er gewoon op!!