Zo nuttig zijn lieveheersbeestjes en zo krijgt u er meer in de tuin
Publicatiedatum: 12 juni 2022
Net als een aantal andere insecten, helpen lieveheersbeestjes om ongedierte tegen te gaan in de tuin. In het geval van de kevertjes gaat het om luizen. Heeft u te maken met overlast door de blad zuigende plaagdiertjes, dan zijn lieveheersbeestjes van grote waarde. Ze komen er zelf op af, maar u kunt de omstandigheden daarnaast zo gunstig mogelijk maken voor ze. Zo doet u dat.
Lieveheersbeestjes eten bladluizen (en meer)
Er komen maar liefst 60 soorten lieveheersbeestjes voor in Nederland. Elk hebben ze hun eigen kleuren en patronen, maar één van de bekendste is de variant met 7 stippen. Deze soort heeft geen specifieke voorkeur voor bepaalde planten waar hij graag op vertoeft. Hij bestrijdt daarom op diverse plantensoorten de bladluizen die daarop voor komen. Hij eet tot wel 80 luizen per dag. Maar bladluizen is niet het enige wat op het menu staat. Daarnaast voeden zij zich ook met andere diertjes, zoals larven van andere insecten, bladhaantjes, tripslarven en spintmijten. Ook rupsen kunnen op het menu staan. Als ze net uit hun winterslaap komen kunnen lieveheersbeestjes tijdelijk op nectar en jonge blaadjes overschakelen, om vocht binnen te krijgen. Zo gauw er voldoende insecten zijn, is dat echter weer voorbij. In het najaar, als bladluizen schaars worden, eten ze ook wel stuifmeel of schimmelsporen. Overigens zijn er ook ‘vegetarische’ soorten lieveheersbeestjes, die geen andere dieren eten.
Larven van lieveheersbeestjes bestellen
Niet alleen volwassen lieveheersbeestjes zijn nuttig in de tuin, hun larven ook. In de larven is hun uiteindelijke uiterlijk overigens totaal nog niet terug te zien. Maak dus niet de fout de larven als ongedierte aan te zien en die te bestrijden. Laat ze rustig zitten en ze groeien vanzelf uit tot luizenverslinders. Zijn er niet genoeg lieveheersbeestjes of larven in uw tuin aanwezig, dus kunt u ook larven bestellen. Ze zijn via internet te koop en na het uitzetten in de tuin vinden zij vanzelf hun weg. Net als volwassen exemplaren eten zij luizen, maar nog veel meer zelfs. Tot wel 150 per dag. Dus de natuurlijke bestrijding begint al op het moment dat er zich larven in uw tuin bevinden. Overigens verandert een larve eerst nog in een pop, voordat de volwassen kever tevoorschijn komt, dus pas ook op dat u de poppen niet verwijdert.
Insectenhotel
Een insectenhotel lokt nuttige insecten naar de tuin. Er zijn verschillende soorten, elk geschikt voor een bepaald soort insecten of voor verschillende soorten tegelijk. Ze zijn kant-en-klaar te koop, maar u kunt ze ook zelf maken. In een eerder artikel leggen we uit hoe u dat doet. U kunt er verschillende natuurlijke materialen (uit uw tuin) voor gebruiken, zoals holle stengels van bijvoorbeeld distels of bamboe. Ook kunt u in een blok hout of baksteen gaatjes van verschillende diameters boren. Voor lieveheersbeestjes is een insectenhotel met horizontale spleten vereist.
Nectarrijke planten
Het is sowieso een goed idee om tuinplanten in de tuin te zetten, die rijk zijn aan nectar. U helpt er bijen en vlinders mee, maar ook lieveheersbeestjes hebben er in het vroege voorjaar baat bij. Geschikt zijn bijvoorbeeld winterheide, de sneeuwbal en judaspenning.
Houd mieren op afstand
Vogels laten lieveheersbeestjes over het algemeen met rust. Dit komt door de zeer bittere en zelfs giftige substantie die lieveheersbeestjes uitscheiden wanneer ze in gevaar zijn. Van mieren daarentegen hebben ze wel degelijk wat te duchten. Aangezien mieren dol zijn op de zoete substantie die bladluizen uitscheiden, willen ze die luizen tegen lieveheersbeestjes beschermen. Volwassen kevers hebben daar over het algemeen geen hele grote last van, maar de larven lopen het risico doodgebeten te worden. Ook mieren hebben weer hun nut, dus bestrijd ze zeker niet met gif, maar u kunt wel andere methodes uitproberen om ze af te schrikken en uit de buurt van de lieveheersbeestjes te houden. In een eerder artikel vertellen we hoe.
Lieveheersbeestjes overwinteren
Oudere lieveheersbeestjes sterven meestal voor de winter, maar jongere exemplaren gaan in winterslaap. Zij overwinteren graag op een beschut plekje in de tuin. Door de tuin niet te netjes te maken voor de winter, helpt u eraan mee om het jaar erop meer exemplaren over te houden. Laat afgestorven plantendelen daarom liggen en zorg voor wat overblijvende kruiden in de tuin. Ook groenblijvende heesters, zoals conifeer, Skimmia en klimop zijn geliefd. Net als dood hout, mos en graspollen. Het komt ook voor dat ze zich naar binnen verplaatsen. Laat ze daar het liefst met rust. Ze eten niet tijdens de wintermaanden en blijven rustig zitten. In het voorjaar worden ze weer actief en gaan ze vanzelf weer naar buiten. Gaat het om grotere aantallen, zuig ze dan eventueel op met een stofzuiger. Doe dit in een lage stand en laat een stukje van het onderste gedeelte van een panty in de stofzuigerslang zakken en houd dit met een elastiekje op z’n plaats. Doe dit echter pas in het voorjaar, anders is er grote kans dat ze opnieuw naar binnen proberen te komen.
(Bron: BioGroei, Vlinderstichting, Vroege Vogels, RTL Nieuws, archief. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dag, in het najaar komen de lieveheersbeestjes bij honderden mijn huis in. In de kasten, de gordijnen overal hangen dan groepen met lieveheersbeestjes. Weet iemand wat ik hier kan tegen. doen.