Zo maakt u uw elektrische tandenborstel schoon
Publicatiedatum: 26 juli 2024
Een elektrische tandenborstel maakt uw tanden schoon, maar het apparaat zelf hoort ook schoongemaakt te worden. Hoe doet u dat op de beste manier?
Op de juiste manier poetsen
U gebruikt het apparaat waarschijnlijk 2 keer per dag, om 2 minuten de tanden te poetsen. Met deze tips doet u dat op de juiste manier. De tanden zijn dan lekker fris en schoon. Zet u daarna het apparaat, zonder schoon te maken, op de wastafel? Dan blijven er veel bacteriën en tandpasta achter.
De elektrische tandenborstel schoonmaken
Haal dagelijks de opzetborstel los van de rest. Spoel deze goed af onder de (warme) kraan. Spoel ook het koppeldeel goed schoon. Maak beide delen daarna droog met een (schone) handdoek. Zet hem vervolgens rechtop, op de wastafel. Door op deze manier uw elektrische tandenborstel schoon te maken, krijgt u ook geen vieze tandpastavlekken op de wastafel of op de oplader.
Hardnekkige vlekken verwijderen
Zitten er echt vieze vlekken op? Dan kunt u kiezen om een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken. Maar er is geen bewijs dat dit de borstel schoner maakt, dan wanneer u water gebruikt. U zou nog een papje kunnen maken van baking soda, citroensap en water. Laat de kop van de borstel hierin 10 minuten staan en spoel daarna goed af met warm water. Maar wanneer u het bijhoudt, is na elke poetsbeurt afspoelen voldoende.
Berg de elektrische tandenborstel goed op
Het lijkt misschien juist om hem in een doosje op te bergen, maar dit zorgt voor meer bacteriegroei. Laat de borstelkop daarom aan de lucht drogen het zet het apparaat rechtop.
Heeft u meerdere tandenborstels bij elkaar? Zorg dan dat ze elkaar niet raken. Iedereen draagt eigen bacteriën met zich mee. Zo kunt u elkaar niet besmetten. Gebruik daarom ook altijd een eigen opzetstuk, wanneer er meerdere familieleden dezelfde elektrische tandenborstel gebruiken.
Wanneer moet een opzetstuk van de elektrische tandenborstel vervangen worden?
Vervang elke 10 tot 12 weken het opzetstuk, dan is hij versleten. Hij werkt dan minder effectief en kan ook het tandvlees beschadigen. Bacteriën krijgen meer kans om in de borstelharen te blijven zitten.
(Bron: RTL, Oral B, Philips, De Online Tandarts, archief. Foto: Shutterstock)