Zo maakt u een nieuwe vetplant met slechts 1 blad
Publicatiedatum: 8 januari 2023
Een vetplant is makkelijk te stekken en zelfs met 1 blad kunt u al een nieuw plantje kweken. In dit artikel leggen we uit hoe u daarvoor te werk moet gaan.
Vetplant stekken
Heeft u een vetplant die wat minder mooi wordt, of heeft u juist wel een mooi exemplaar, waar u er meer van wilt? Pluk of knip dan 1 of meer mooie en gezonde blaadjes van de moederplant en laat de stek een paar dagen aan de lucht drogen. Wilt u de moederplant ook bewaren, kies dan voor blad dat wat minder in het oog springt, zodat u het plantje zelf niet verpest. U kunt ervoor kiezen om de bladstek in aarde te zetten of boven water te laten wortelen. Boven water laten wortelen gaat het snelst.
In aarde stekken
Zet het blad rechtop in een potje met cactusgrond of potgrond met wat zand er doorheen gemengd. Maak de grond licht vochtig en besproei daarna om de paar dagen licht. Wanneer de stek geworteld is en begint te groeien heeft het plantje minder water nodig en kunt u op de gewone manier water gaan geven.
Vetplant boven water stekken
U kunt er ook voor kiezen om de blaadjes van de vetplant boven water te laten stekken. Haal dan net zoals hierboven beschreven 1 of meer blaadjes van de moederplant. Vul een glas tot de helft en bedek het met vershoudfolie, dat u goed strak trekt. Prik er afhankelijk van het aantal bladstekken 1 of meer kleine gaatjes in, waar u de blaadjes voorzichtig met de onderzijde naar beneden in steekt. Ze moeten het water daarbij niet raken, ze krijgen hun vocht vanuit de condens die in het glas ontstaat. Zet het glas op een lichte plek, maar wel uit de zon. Afhankelijk van het soort vetplant ontstaan na ongeveer 2 weken wortels en soms zelfs al wat nieuwe blaadjes. Dan kunt u de bladstekken in aarde planten. Gebruik hiervoor speciale grond voor cactussen of anders potgrond met wat zand er doorheen gemengd.
Hebben de blaadjes alleen wortels gevormd, zet ze dan ondiep in de grond. Hebben ze ook al wat nieuwe blaadjes of kleine plantjes gevormd, leg ze dan op de grond en druk ze licht aan. Dan zullen ze vanzelf de grond in wortelen.
In 1e instantie hebben de stekjes wat meer water nodig, dan vetplanten normaal nodig hebben. Geef ze daarom regelmatig water, totdat ze goed in de grond geworteld zijn en verder groeien. Dan kunt u ze de normale hoeveelheid water gaan geven. In ons kamerplantenoverzicht staan voor verschillende vetplanten verzorgtips.
Takje van een vetplant stekken
Niet elke vetplant is geschikt om een bladstek van te kweken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de dolfijnenplant (Senecio peregrinus). Maar ook als u sneller een volwaardig nieuwe plantje wilt, dan kunt u ervoor kiezen om niet een blad, maar een stukje stengel te stekken. Snijd daarvoor een stuk stengel af van zo’n 10 centimeter lengte en laat die een week aan de lucht drogen. Er moet wat littekenweefsel te zien zijn. Zet de stek dan in de grond en geef een beetje water. Laat de grond steeds weer bijna droog worden voor u opnieuw water geeft. Heeft de nieuwe vetplant wortels gevormd en toont hij tekenen van groei, dan kunt op op de normale manier water gaan geven.
Aloë Vera
Bij de Aloë Vera is het het meest doeltreffend om te wachten tot de moederplant nieuwe, kleine plantjes vormt. Deze uitlopers kunt u uit de pot nemen, enkele dagen laten drogen en dan in een eigen potje met cactusgrond zetten. Of potgrond met wat zand er doorheen gemengd.
In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.
(Bron: RTL Nieuws, Gardeners World Magazine, archief. Foto’s: Shutterstock)