bladcompost

Zo kunt u zelf bladcompost maken met afgevallen blad

In plaats van een glad laagje op de grond over te houden, kunt u van afgevallen blad ook bladcompost maken. Zo creëert u nieuwe grond, die u dan weer voor nuttige doeleinden kunt gebruiken. In dit artikel vertellen we hoe u dat makkelijk zelf kunt doen.

Belangrijk voor de biodiversiteit

Afgevallen blad is belangrijk voor de bodem en de biodiversiteit. Laat het in de tuin dus zoveel mogelijk liggen. Van looppaden en gazons is het wel beter om het te verwijderen. Samengekoekte blaadjes op de stoep kunnen spekglad worden en gras kan erdoor verstikken. Ook uit een vijver kan het beter verwijderd worden. Het blad dat u zo verzamelt, kunt u verdelen over (niet groenblijvende) borders in de tuin. Of in een hoekje van uw tuin. Maar u kunt er dus ook voor kiezen om er bladcompost mee te maken.

afgevallen blad
Lees ook: Blaadjes in de tuin: waar wel en waar niet afgevallen blad verwijderen?

Bladcompost maken

Het is het meest ideaal om het afgevallen blad op of na een regenachtige dag te verzamelen. Voor het proces is het namelijk belangrijk dat de blaadjes wat vochtig zijn. Is het echter droog, maak de bladeren dan zelf nat met bijvoorbeeld een tuinslang of gieter. Het composteren wordt verder vergemakkelijkt als u het blad verkleint. Dat kunt u doen door het met een bladzuiger op te zuigen, die het blad ook meteen versnippert. Of door het blad op een gazon uit te spreiden en er met een grasmaaier overheen te gaan. Het eventuele gras dat hierbij mee komt, kunt u gerust mee composteren. Bij niet al teveel blad, kunt u het ook nog met een tuinschaar kleiner knippen.

Doe het blad vervolgens in een grote plastic zak, waar u wat gaatjes in gemaakt heeft en stamp goed aan. Eventueel kunt u er wat organische meststof aan toevoegen. Leg de zak vervolgens koel, uit de zon en uit het zicht weg. Nu moet u een jaartje geduld hebben. Draai de zak gedurende die tijd enkele keren om en maak eventueel weer licht vochtig, maar meestal is dat laatste niet nodig. Heeft u wat meer de ruimte, dan kunt u ook met 4 palen en gaas een opbergplek voor het blad maken. Zorg er ook dan voor dat de bladeren goed vochtig zijn en stamp ze aan. Bedek ze met bijvoorbeeld plastic en een aantal stenen tegen het wegwaaien. Keer de hoop gedurende het jaar enkele keren om en zorg dat het blad licht vochtig blijft.

bladcompost

Dit kunt u met bladcompost doen

De bladcompost die na een jaar is ontstaan, is minder voedzaam dan gewone compost, maar u kunt het prima gebruiken als mulchlaag. Door de humus aan te brengen rondom planten, zorgt u ervoor dat er minder onkruid groeit en dat de toplaag vochtig en luchtig blijft. Ook kunt u om de bodemstructuur en het bodemleven te verbeteren de bladaarde door de bovenlaag van de grond harken. In het geval van zandgrond droogt de bodem minder snel uit en het voorkomt ook dat de bodem dichtslaat. Wilt u het gebruiken voor planten die niet van een zure bodem houden? Meng er dan wat tuinkalk doorheen. Na 2 jaar is de bladcompost ook te gebruiken als potgrond. Eventueel kunt u zakken met bladcompost in de wording ook tijdelijk rondom vorstgevoelige planten zetten, om ze tegen de ergste vorst te beschermen.

compost
Lees ook: Zelf compost maken met groente- fruit- en tuinafval

Van welke bladsoorten is bladcompost te maken?

Van vrijwel elk soort blad is bladcompost te maken. Wel is het zo dat bij boomsoorten met groot en grof blad, zoals de eik, beuk en plantaan het proces beduidend langzamer kan gaan. Van groen als de es, populier, appel en vlier is betrekkelijk snel goede compost te maken. Ook naalden van bijvoorbeeld dennen zijn tot bladcompost te verwerken. Dat is dan weer goed bruikbaar voor zuurminnende planten. Het composteerproces bij naalden neemt net als onder andere eikenblad wel vrij veel tijd in beslag. Doorgaans kunt u dit pas na een jaar of 3 gebruiken.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: buitenleven.nl, 247green.nl, landleven.nl, tuinadvies.nl, tuinseizoen.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie