Zo kunt u veilig kaarsen branden in huis
Publicatiedatum: 2 november 2023
Wanneer het ’s avonds donker is en de gordijnen dicht zijn, gaan bij veel huishoudens de kaarsen aan. Het geeft toch wat extra sfeer in de donkere dagen. Maar hoe kunt u veilig een kaars in huis branden?
Kaarsen branden is eigenlijk niet zo gezond
Ondanks dat kaarsen een gezellige sfeer geven, is het eigenlijk niet zo heel gezond. Bij het branden komen giftige stoffen vrij zoals fijnstof. Dit is niet zichtbaar, maar wel slecht voor de gezondheid. Het is niet zo dat u er meteen ziek van wordt. Maar een langdurige uitstoot kan wel effect hebben, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen in 2017.
Brand kaarsen in een geventileerde ruimte
Aangeraden wordt om kaarsen te branden in een goed geventileerde ruimte. Zorg bijvoorbeeld dat de (mechanische) ventilatie aanstaat wanneer u ze aansteekt. Zet ventilatieroosters open, dat is sowieso altijd goed. Ook als het koud is.
Zoek de juiste plek om te branden
Zet kaarsen niet op de tocht. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze minder mooi opbranden, maar ook voor een walm of druipers. De walm is ook slecht voor de gezondheid. Wanneer de kaars in de buurt van iets anders staat, zal het een zwarte plek achterlaten door de walm.
Tips om veilig kaarsen te branden
Brand alleen kaarsen als u er zelf bij bent. Let ook op uw (klein)kinderen en huisdieren wanneer die in de buurt zijn. Zet stompkaarsen en kandelaars op een stabiele ondergrond en houd ruimte vrij eromheen. Zet ze dus niet vlakbij gordijnen of andere spullen die snel vlam vatten. Plaats kaarsen ook niet vlak naast een verwarming. Door de warmte kunnen ze zacht worden en ombuigen. Dit kan ook zomers gebeuren bij hoge temperaturen in huis. Boven de 28 graden het vervormen.
Wanneer u voor de eerste keer een kaars aansteekt, is het aan te raden om hem 2 uur te laten branden. Dit voorkomt dat er een zogenoemde tunnel ontstaat. Maar laat hem nooit langer dan 4 uur branden. Hoe langer hij brandt, hoe groter de vlam wordt. Hierdoor kan het gaan roken en roetvorming geven. Wanneer u een variant heeft die in een glas zit, kan het glas te warm worden. En wie geurkaarsen gebruikt wil ook geen overdosis aan geuren in huis hebben.
Laat de lont ook niet te lang, zorg dat deze maximaal 0,5 tot 1 centimeter lang is. Dan brandt de kaars mooier op, maar gaat het ook minder walmen. En dat zorgt weer voor minder fijnstof en roet. Doof een kaars als de vlam te hoog is of wanneer de lont te kort is geworden.
Doe dit niet: een kaars onder een bloempot zetten
In het najaar van 2022 zoeken veel mensen een alternatief voor gas om het huis te verwarmen. De gasprijzen zijn dan erg gestegen vanwege de oorlog in Oekraïne. Hierdoor wordt een creatieve manier van verwarmen gevonden, door waxinelichtjes en stompkaarsen onder een bloempot te zetten. De brandweer raadt dat al snel af omdat het niet veilig is.
Kies eventueel voor nepkaarsen op een batterij
Wat ook in steeds meer winkels te vinden is, zijn nepkaarsen op een batterij of met een timer. Deze hebben een klein (LED-)lampje als vlammetje, die soms ook beweegt. Zo heeft u toch gezellig licht in huis, maar niet de gezondheidsnadelen. Het kost alleen batterijen om ze aan te ‘steken’.
(Bron: archief, Univé, Gouda kaarsen, Brandt kaarsen, Vredekaarsen. Foto’s: Shutterstock)