meeldauw

Zo kunt u meeldauw bestrijden en voorkomen

Meeldauw is een veelvoorkomende schimmelziekte in de tuin. Planten die erdoor zijn aangetast verzwakken en kunnen op den duur zelfs afsterven. We vertellen hoe u het kunt voorkomen en kunt behandelen, als het toch toeslaat.

Echte of valse meeldauw?

Er zijn 2 soorten meeldauw, echte meeldauw en valse meeldauw. Bij echte meeldauw, ook wel witziekte genoemd, zit de aantasting vooral aan de bovenkant van de bladeren. Het is te herkennen aan een wit, poederig stof. Na verloop van tijd kan deze aanslag donkerder worden en krullen de bladeren om. Bij vruchtdragende planten kunnen ook de vruchten aangetast worden. De schimmel onttrekt vocht aan het blad, waardoor het verdroogt. Daarnaast bemoeilijkt het poeder de fotosynthese. Een kleine aantasting is geen ramp, maar breidt het zich sterk uit, dan stopt de groei en vallen de bladeren af. In uiterste gevallen kan de plant doodgaan. Echte meeldauw komt vooral tijdens de zomermaanden voor.

Valse meeldauw bevindt zich aan de onderzijde van de bladeren en in plaats van wit stof, ziet dit er meer uit als wit pluis. Aan de bovenzijde van de bladeren kunnen gele vlekken ontstaan, die later bruin verkleuren. Valse meeuwdauw verspreidt zich ook in de winter.

Welke planten zijn gevoelig voor meeldauw?

Sommige soorten planten zijn wat bevattelijker voor meeldauw. Dat geldt onder andere voor rozen, ridderspoor, begonia’s, phlox, esdoorn en kamperfoelie. Ook in de moestuin komt het voor en dan vooral bij druiven, courgettes, tomaten en appels.

meeldauw

Meeldauw voorkomen

Des te sterker en gezonder planten zijn, des te minder risico lopen ze op meeldauw. U kunt hun veerkracht verhogen, door te zorgen dat ze altijd voldoende water hebben. Door verdroging verzwakken ze namelijk en zeker wanneer het blad dan wel vochtig is, kan er snel meeldauw opduiken. Breng een mulchlaag aan, om de bodem langer vochtig te houden. Zorg er bij het sproeien voor zo min mogelijk het blad te raken, want vocht op het blad vormt een extra risico.

Helleborus
Lees ook: Helleborus minder mooi? Fris hem op en voorkom zwarte bladvlekkenziekte

Zet de beplanting ruim uit elkaar en geef voldoende voedsel. Maar geef liever geen stikstofrijke meststof, want dan vormen ze veel zacht groen, dat meer kans op aantasting loopt. Heeft u eenmaal meeldauw in de tuin gehad, vervang dan de bovenste laag van de grond of plant er geen meeldauwgevoelige planten meer. Er zijn middelen te koop, waarmee u uw planten preventief kunt behandelen. En daar hebben we hieronder nog een extra tip voor.

meeldauw

Meeldauw bestrijden

Pak zo gauw u in de gaten heeft dat uw planten zijn aangetast door meeldauw het probleem aan. Verwijder zoveel mogelijk van de aangetaste delen (gooi deze niet op de composthoop, om verdere verspreiding te voorkomen) en verzorg de planten extra goed. Reinig het tuingereedschap goed na gebruik. Breng als u dat nog niet gedaan heeft, een mulchlaag aan. Vaak zal de aantasting dan vanzelf weer verdwijnen.

Is dit niet het geval en verspreidt de schimmel zich steeds meer, gebruik dan een biologisch middel om het te bestrijden. Of maak zelf eenvoudig een goed middeltje, met 40 procent melk en 60 procent water. Besproei de plant hier een aantal keren mee, tijdens zonnig weer. Dit kunt u ook preventief doen, als de plant nog niet is aangetast. De combinatie van zonlicht en de proteïnen in de melk doodt de schimmels.

Verwijder verder opkomend onkruid rondom aangetaste planten, want dat kan de schimmels anders ook verder verspreiden.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: tuinen.nl, Krijns groentips, GroenRijk, Gardeners World Magazine, Makkelijke moestuin, Pokon, Intratuin, VT Wonen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Arjo says:

    Gebruik van een CleanLight UV module werkt ook goed! Google naar: CleanLight Hobby Unit of CleanLight Pro unit.

    BIJBLOEM says:

    Niet op de composthoop gooien.
    Nog een mogelijke cursus om de jeugd van de straat te houden.
    Scheelt weer geweld. (Hopelijk ..)

    Ik heb een keer veel paddenstoelen gehad in biologische compost.
    Gewoon bij een supermarkt gekocht in een jaar dat iedereen gratis een bepaalde hoeveelheid gratis mocht komen ophalen.
    Had ik gemist en daarom een klein zakje voor cent bij supermarkt gekocht.

    Is een opsteker (net als zand) mag het niet in de kliko.
    Op websites van gemeenten komt steeds meer informatie te staan.
    KI of AI biedt geen oplossing, want die zoekt bij elkaar. Voert geen controle uit.
    Begrijpen is geen ding voor robots.

      joop1985 says:

      Deze reactie van Bijbloem is werkelijk waar erg onduidelijk. Kan er geen touw aan vast knopen. Wat wilt u nu zeggen?