Zo kunt u een Magnolia (Beverboom) snoeien na de bloei
Publicatiedatum: 2 april 2023
Een Magnolia (Beverboom) is een echte blikvanger in de (voor)tuin. Snoeien is over het algemeen niet nodig, maar het kan wel. We vertellen hoe u daar dan bij te werk moet gaan.
Wanneer Magnolia snoeien?
Buiten dat de bloemen van de Magnolia zelf natuurlijk prachtig en behoorlijk groot zijn, valt zijn bloei nog eens extra op, doordat hij bloeit als zijn takken verder nog kaal zijn. Om ervoor te zorgen dat hij het jaar erop ook weer zo uitbundig bloeit, is het zaak om hem pas na de bloei te snoeien. Die bloei valt in de maanden maart of april en u kunt dus zo rond april of mei snoeien. In het najaar worden vervolgens weer de knoppen voor het jaar erop gevormd. Snoei dan ook nooit op dat moment in het jaar, want dan moet u het zonder bloei doen.
Hoe moet een Magnolia gesnoeid worden?
Zoals hierboven aangegeven, is het niet noodzakelijk om een Magnolia te snoeien. Hij groeit uit zichzelf uit in een natuurlijke, wijd uitlopende vorm.
Flink snoeien kan wel, maar gaat ten koste van zijn mooie vorm. De takken die erna gevormd worden zijn ook vaak dunner en dat staat niet altijd even fraai. U kunt daarom beter alleen jaarlijks eventueel dood hout en kruisende of beschadigde takken verwijderen. Dat zorgt ervoor dat het hart van de boom mooi open blijft. Ook takken die afwijken van de vorm kunt u na de bloei terug knippen. Gebruik er een scherp snoeimes voor of bij dikkere takken een takkenschaar of zaag.
Door tijdens de bloei al wel 1 of meer kruisende takken weg te snoeien, kunt u de bloei ook in huis halen. Die takken kunt u namelijk mooi in een vaas met water zetten.
Kleinblijvende Magnolia stellata snoeien
Een magnolia is met snoei wel een beetje binnen de perken te houden, maar groeit uiteindelijk uit tot een flinke boom. Voor een kleinere tuin is dat dus eigenlijk niet de beste optie. De stermagnolia (Magnolia stellata) is dan een goed alternatief, want die blijft veel compacter van vorm. Hij wordt zo’n 2,5 meter in hoogte en breedte. De stermagnolia hoeft net als de gewone Magnolia niet gesnoeid te worden, maar u kunt zo nodig wel in het voorjaar kruisende takken verwijderen, of takken die dood of beschadigd zijn. Wordt de struik toch te groot voor zijn standplaats, dan kunt u hem na de bloei wat inkorten, door alle takken met 1/5 deel terug te knippen.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: archief, MijnTuin.org, Gardeners World Magazine, De Tuinen van Appeltern, tuinplantenonline.nl, Directplant. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als je 80 cm voortuin hebt en last van Grafiti?
De Rozenbottels onder + Magnolia op de muur geknoopt is best mooi en als je tijdig gaat opbinden + snoeien is elke vorm mogelijk. Door de vele dunne takken is iets op de muur spuiten een ramp geworden en iedereen vind deze oplossing prachtig alternatief.
Helaas moet hij nu ladder lenen omdat deze nu tot de dakgoten is gekomen, maar inkorten weigerde mijn broer!
De kosten, Grafiti verwijderen is veel duurder als 2 Magnolia’s kopen.
Deze boom als muurplantje? Hoorde niet maar ging prima.