moestuin winterklaar

Zo kunt u de moestuin winterklaar en onkruidvrij maken

In de koudste maanden van het jaar staat het moestuinieren op een lager pitje. Hoewel u nog steeds verschillende gewassen kunt kweken, is het goed de moestuin winterklaar te maken. En door nu onkruid te bestrijden, heeft u er in het komende jaar minder last van.

Moestuin winterklaar maken

In het (late) najaar of aan het begin van de winter is het goed om de moestuin op te ruimen. Verwijder resten en stronken van oude planten. Zo voorkomt u dat uw nieuwe aanplant in het voorjaar te maken krijgt met schimmels en ziekten. Voor het natuurlijke evenwicht van de bodem en voor de vogels en insecten moet u de moestuin echter niet té netjes opruimen. Laat daarom ook wat delen van gezonde planten achter (zeker wanneer ze nog zaden of holle stengels bevatten) of gooi ze in een hoek van de moestuin op een hoop. Ruim verder alle losse spullen, zoals lege plantenpotten en labels op en berg gereedschap schoon op.

Moestuin onkruidvrij maken

Haal eventueel onkruid dat nu nog in de moestuin groeit weg. Zo zorgt u ervoor dat ze het jaar erop minder makkelijk terug kunnen groeien. Door de bodem vervolgens met een laag bladeren, compost, stro of houtsnippers te bedekken, ontstaat een isolerende laag, mulchen genoemd. Dit werkt beschermend, maar zorgt er ook voor dat onkruid minder goed kan groeien en het geeft voedsel af aan de bodem. Daarnaast zorgt het voor een goede vochtregulering en het voorkomt dichtslibben van de bodem. Ook op plekken waar even geen gewassen staan is het raadzaam om een mulchlaag aan te brengen. De grond blijft hierdoor in een betere conditie en dat helpt het jaar erop als er nieuwe plantjes in komen te staan alleen maar weer mee.

Tegen hardnekkig onkruid kunt u zo nodig zwaarder materiaal inzetten, in de vorm van kranten, karton of zwart plastic. Bedek de bodem hier mee en houd het op z’n plaats met potten of stenen. In een eerder artikel geven we nog meer natuurvriendelijke methoden om van onkruid af te komen.

Buiten dat onkruid soms voedsel (en licht) wegkaapt bij de moestuinplanten, heeft het ook zijn positieve kanten. De paardenbloem is bijvoorbeeld nuttig voor bijen en vlinders, vanwege de nectar en stuifmeel. Laat onkruid daarom staan op plekken waar het kan.

kranten
Lees ook: Zo handig zijn kranten in de tuin: bekijk 8 toepassingen

Wat kan er in de winter geoogst worden uit de moestuin?

Verschillende soorten groenten kunnen tijdens de wintermaanden nog prima groeien en geoogst worden. Het is bij de meeste soorten wel zaak dat ze tijdig (tot rond oktober) gezaaid of geplant zijn. Soorten die het goed doen zijn andijvie (tot in december te oogsten), veldsla (tot minstens januari te oogsten) en winteruien (vanaf februari te oogsten).

Koolsoorten als rode-, spits-, savooie- en boerenkool zijn ook prima wintergroeten voor de moestuin. Bescherm ze wel tijdens strenge vorst. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijk plastic noppenfolie over de planten heen te leggen en vast te zetten met stenen.

Verder kunt u spruiten, snijbiet, winterprei, rucola, spinazie, aardperen, winterwortels en knolselderij proberen. Knoflook kunt u nu nog niet oogsten, maar wel kweken. Kou stimuleert de groei namelijk. De planttijd is van september tot half november en de oogst is dan vanaf juni het jaar erop.

Een plastic tunnel of ‘koude bak’ zorgt voor een net wat hogere bodemtemperatuur en daardoor gunstigere groeiomstandigheden voor uw gewassen.

(Bron: archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie