hoofdkussen

Zo krijgt u uw vergeelde hoofdkussen weer stralend wit

Na verloop van tijd kunnen er op uw hoofdkussen gele plekken ontstaan. Dit is niet zo hygiënisch, dus het is het beste om de gele vlekken eruit te wassen. Hoe u dat doet? Wij hebben tips. 

Waarom gele vlekken?

De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens ’s nachts transpireert. Dat doet iedereen. Een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om ze er vakkundig uit te wassen.

Gooi ‘m niet direct in de wasmachine

De wasmachine lijkt wellicht de 1e, logische stap, maar dat is niet altijd zo. Tegenwoordig worden kussens van de meest uiteenlopende materialen gemaakt en lang niet al deze materialen zijn bestand tegen een reguliere wasbeurt. Controleer dus eerst het wasvoorschrift voordat u dit doet.

Kan uw hoofdkussen in de wasmachine?

Als er op het label staat dat uw hoofdkussen in de machine kan, dan doet u er goed aan om tijdens het wassen een paar tennisballen mee te laten draaien. (Deze zijn er overigens ook voor de droger.) De tennisballen worden natuurlijk heen en weer gekaatst tegen de wand van de wasmachine, waardoor de inhoud van het kussen zich niet zal concentreren op 1 plek.

Om de kans te vergroten dat de vlekken daadwerkelijk zijn opgelost nadat de wasbeurt klaar is, wast u de kussens in een combinatie van 3 kopjes warm water, 1 kopje vloeibaar vaatwasmiddel, ongeveer een half kopje soda, een half kopje natuurazijn en een normale dosis wasmiddel. Ook kunt u de vlekken vooraf bewerken met speciale vlekverwijderaar. Heeft u dat niet in huis? De inhoud van een vaatwastablet schijnt ook wonderen te doen op dit gebied.

vaatwastabletten
Lees ook: Dit kunt u ook schoonmaken met vaatwastabletten

Met de hand wassen

Als u een hoofdkussen heeft dat niet in de wasmachine kan, zijn er nog talloze andere manieren om de gele vlekken eruit te krijgen. Dat soort kussens kunt u bijvoorbeeld in een teil leggen met warm water en een mild wasmiddel. Knijp zachtjes in de kussens, zodat ze het mengsel goed opnemen. Laat even liggen en spoel het kussen daarna uit onder koud water. Wring het kussen niet uit, want dit kan het materiaal beschadigen. Leg het kussen daarna plat op een wasrek en keer het af en toe om. Hang het niet op aan knijpers en laat het ook niet in de volle zon drogen. Daardoor droogt het mogelijk te snel en ook dat kan slecht zijn voor het materiaal.

Wanneer is het droog?

Bij kussens van bijvoorbeeld traagschuim – deze kunnen niet in de wasmachine – is het niet altijd even makkelijk te achterhalen wanneer het kussen nu echt helemaal droog is. Om dit te controleren kunt u het een paar keer heen en weer schudden. Komen er nog waterdruppeltjes uit? Dan weet u dat het kussen nog iets langer moet drogen. U kunt er ook even kort op gaan liggen. Zit er geen water op de sloop? Dan weet u dat het kussen weer klaar is voor gebruik.

Kussens van latex

Heeft u een kussen gemaakt van latex? Dit materiaal kan niet tegen water en kunt u om die reden dan ook niet wassen. Deppen met wat water en natuurlijk wasmiddel kan mogelijk wel, maar controleer voor u dit doet het label.

(Bron: Wikihow, Swiss Sense, Libelle, margriet, archief. Foto: Shutterstock)

 

Geef een reactie

Reacties (3)

    profiel-verwijderd says:

    Kussen in de wasmachine met al die “kopjes” middelen??. Wanneer je o.a. een half kopje vaatwasmiddel gebruikt, dan ploft de wasmachine van het schuim. Wassen is OK, maar als een kussen er te “vies” uit ziet, kun je beter een nieuw kussen kopen.

    2021 says:

    Een ondersloop gaat ook verkleuring en nare geurtjes tegen. Desnoods 2 onderslopen

    De Pintelier says:

    Is je hoofdkussen niet meer al te fris – meestal gelig…. bevochtig lichtjes en leg buiten in de zon. Dit doet wonderen. Ook andere vlekken, die je met wassen niet wegkrijgt verdwijnen door ze een tijdje in de zon te leggen.