Zo herkent u oververhitting bij uw hond en zo helpt u hem

Zodra de temperatuur stijgt, zoeken veel mensen verkoeling op. Maar voor honden is dat een stuk lastiger. Ze kunnen hun warmte niet kwijt zoals wij dat doen en raken daardoor sneller oververhit. Veel baasjes onderschatten hoe snel het mis kan gaan. In dit artikel leest u hoe u oververhitting bij uw hond herkent, wat u kunt doen als het gebeurt én hoe u het voorkomt. Zo houdt u uw trouwe viervoeter veilig en gezond tijdens warme dagen.

Honden kunnen hun lichaamstemperatuur moeilijk reguleren

Honden zijn gevoelig voor warmte. In tegenstelling tot mensen kunnen ze hun warmte niet kwijt via zweet. In plaats daarvan hijgen ze om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Ook verliezen ze wat warmte via hun voetzolen, maar dat is vaak niet genoeg tijdens warme dagen. Door de opgelopen temperatuur in hun omgeving kan hun eigen lichaamstemperatuur stijgen tot gevaarlijke hoogte. Zodra deze boven de 41 graden komt, spreken we van oververhitting.

Deze honden lopen extra risico

Hoewel alle honden last kunnen hebben van de warmte, zijn sommige rassen kwetsbaarder dan andere. Honden met een platte snuit, zoals de bulldog of mopshond, hebben van nature al meer moeite met ademen. Omdat honden via hun ademhaling afkoelen, brengt dit bij hoge temperaturen extra risico met zich mee. Ook oudere honden, puppy’s of honden met overgewicht zijn sneller vatbaar voor oververhitting. Zelfs een rustige wandeling kan dan al te veel zijn.

hond
Lees ook: Wat kunt u doen als u een hond in een warme auto ziet zitten?

Dit is hoe u herkent dat uw hond het te warm heeft

Een hond die oververhit raakt, laat dat meestal merken in zijn gedrag. Hij kan opvallend sloom worden, veel gaan hijgen of zich terugtrekken op een koele plek. Soms raakt een hond zelfs gedesoriënteerd of begint te kwijlen. Deze signalen zijn niet altijd meteen alarmerend, maar het is belangrijk om uw hond goed in de gaten te houden wanneer het warm is. 

Wat kunt u doen als uw hond oververhit raakt?

Zodra u vermoedt dat uw hond oververhit raakt, is het belangrijk om goed te handelen. Zoek een koele plek met schaduw op en bied hem lauw water aan. Het afkoelen moet geleidelijk gebeuren, dus gooi niet zomaar een emmer water over uw hond heen. Maak de kop, buik, poten en oren nat met water of een koele doek. Het kan ook werken om een ventilator voor de snuit van uw hond te zetten. Zo kan hij de koele lucht inademen en daardoor de warmte via zijn tong laten verdampen. 

Houd de temperatuur van uw hond goed in de gaten. Hij mag namelijk niet te veel afkoelen. Met name bij kleine honden is het belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden. Zij koelen namelijk sneller af dan grote honden. Zodra de temperatuur daalt, kunt u stoppen met koelen. Droog de hond goed af en blijf hem in de gaten houden. Heeft u het idee dat het niet goed gaat, dan is het slim om de dierenarts te bellen. Het raadplegen van een dierenarts kan overigens nooit kwaad. Ook niet als het weer beter gaat met uw hond. 

hitte
Lees ook: Wat te doen bij hitte?

Zo voorkomt u oververhitting 

Een zonnige dag vraagt om aanpassingen in het ritme van u en uw hond. Vermijd daarom wandelingen op het heetst van de dag. Wanneer u op zo’n warme dag een wandeling met uw hond maakt, kunnen de pootjes verbranden. Het asfalt kan namelijk heel heet worden, waardoor de kussentjes onder de poten kunnen verbranden. Zorg er daarom voor dat ze niet te lang op een warme grond lopen of staan. Maak de ondergrond eventueel nat zodat deze koel blijft. Laat uw hond ook nooit achter in de auto. Al is het maar een kort bezoek aan de supermarkt, het kan erg gevaarlijk zijn. Sommige honden hebben baat bij een koelmat of een natte handdoek om op te liggen. Maar het belangrijkste is misschien wel: luister naar uw gevoel. U kent uw hond het best.

In een eerder artikel schrijven we over hoe u uw huisdier koel kunt houden tijdens warme dagen. En er zijn natuurlijk nog veel meer dieren die last kunnen hebben van de warmte. In dit artikel leggen we uit hoe u verschillende dieren kunt helpen bij de warme dagen.

(Bron: Libelle, anicura.nl, de-dierenkliniek.nl, mcvoordieren.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    gerbier says:

    Duidelijk artikel al heb ik nog een toevoeging;
    Ik zie regelmatig honden naast de fiets lopen tijdens de hitte. Het baasje voelt de rijwind als verkoelend, zeker op een elektrische fiets!!
    De hond loopt er vaak hijgend naast, levensgevaarlijk..
    Warme groet, Ger