kamerplanten

Zo helpt u uw kamerplanten de herfst en de winter door

Net als mensen reageren planten op de wisselingen van de seizoenen en kunnen zij te maken krijgen met een ‘herfstdip.’ Voor kamerplanten is het een grote omschakeling als er minder licht is en de temperatuur en luchtvochtigheid in huis schommelen. Door uw verzorging hier op aan te passen, helpt u ze de moeilijke maanden in de herfst en de winter door.

Kamerplanten water geven

De waterbehoefte van de meeste kamerplanten is vanaf het najaar tot de lente een stuk minder groot. Dit komt doordat zij door het mindere licht in ruststand gaan en dan minder hard of zelfs helemaal ophouden met groeien. U moet uw gietbeurten hierop aanpassen. Dat betekent dat u minder vaak en/of minder water hoeft te geven. Dit is wel afhankelijk van de warmte in het vertrek waar de plant staat. Controleer daarom regelmatig met uw vingers de grond. Is die nog erg nat, wacht dan nog even met gieten. Sommige planten, zoals cactussen en vetplanten als de levende steentjes (Lithops) en schoonmoederstoel (Echinocactus) hebben tijdens de winter nog maar zeer sporadisch water nodig en daarbij mag de grond zelfs compleet droog worden. Voor de meeste andere kamerplanten is dat teveel van het goede, dus bekijk ons kamerplantenoverzicht om te zien wat voor welke plant geldt.

kamerplanten

Lichtbehoefte kamerplanten

Als de dagen steeds korter worden en zeker als er veel bewolking is, moeten planten het met veel minder licht doen dan dat zij gewend zijn en nodig hebben. Zet planten die veel licht nodig hebben daarom zo mogelijk dichter in de buurt van het raam. Elke meter die zij verder de huiskamer in staan, neemt de lichtintensiteit enorm af en dichter bij het raam kunnen zij beter profiteren van het daglicht. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de lichtbehoefte van de betreffende plant. Zet een plant die normaal weinig licht nodig heeft niet opeens in de volle zon op het zuiden, maar schuif die zo nodig enkel wat dichter naar het dichtstbijzijnde raam.

Draai uw planten elke keer tijdens het water geven een kwartslag, zodat zij aan alle zijden evenveel licht krijgen. Sla planten over die niet goed tegen veranderende lichtinval kunnen of draai minder vaak en met kleinere beetjes, zoals bij de Ficus benjamina.

Luchtvochtigheid en verwarming

Als de verwarming aan gaat daalt de luchtvochtigheid in huis over het algemeen flink. Planten die hier gevoelig voor zijn, zoals de gatenplant (Monstera) en krulvaren (Nephrolepis) hebben er baat bij als u ze nu regelmatig sproeit. Planten met behaarde bladeren, cactussen en vetplanten hebben daarentegen geen probleem met droge lucht of hebben er juist last van als u ze sproeit. Zoals de Kaaps viooltje (Saintpaulia) en de bladbegonia (Begiona Rex).

U doet er goed aan uw gevoelige planten, zoals de Azalea (Rhododendron simsii) niet te dicht in de buurt van de warmtebronnen te zetten, zodat de warme, droge luchtstromen in elk geval niet direct met de bladeren in contact komen.

Heeft u vloerverwarming, dan is er voor uw planten geen ontsnappen aan. Warmte van onderaf is voor hen zeer onnatuurlijk. Geen plek op de vensterbank of meubelen en wel op de vloer? Wat dan kan helpen is ze in elk geval op een kleine verhoging te zetten, zodat hun kluit niet opwarmt. Of plaats ze in een bak met vochtig grind. De warme lucht die opstijgt is dan in elk geval geen droge lucht, maar vochtige lucht, wat voor de plant al aangenamer is.

Waterbakjes aan de verwarming zijn niet altijd een goed idee. Ze zijn een bron van schimmels en bacteriën en verhogen de luchtvochtigheid nauwelijks. Goed ventileren of een luchtbevochtiger verbetert de luchtkwaliteit in huis effectiever.

Door verschillende planten dicht bij elkaar te zetten, profiteren zij enigszins van elkaar, door het verdampende water dat van hun bladeren komt.

Kamerplanten en kou

Hierboven beschrijven we al hoe u moet omgaan met uw kamerplanten bij (vloer)verwarming. Maar te koud is zeker ook niet bevorderlijk. Heeft u vertrekken in huis waar de verwarming tijdens de koude maanden van het jaar uit blijft, dan doet u er goed aan warmte minnende planten hier weg te halen. Voor sommige planten is een koelere standplaats een weldaad en in sommige gevallen zelfs een vereiste, zoals de Cyclaam (Cyclamen persica) en Hortensia (Hydrangea), maar voor veel planten is minder dan 15 graden geen pretje. Bekijk dus goed wat de temperatuureisen van uw planten zijn. Ook dicht bij ramen met enkel glas kan de temperatuur tijdens de nacht flink dalen. Zorg er in dat geval voor dat de takken en bladeren geen contact met het glas maken en haal uw planten wat verder van de ruiten weg. Dan zijn de temperatuurwisselingen minder hevig.

kamerplanten

Voeding

Op enkele uitzonderingen na geldt voor alle kamerplanten dat u ze tijdens de herfst en de winter geen extra voeding hoeft te geven tijdens het gieten. Zij hebben het in deze periode niet nodig en als u ze toch blijft voeden, kunnen de plantwortels hier schade van ondervinden en zal de grondkwaliteit verslechteren.

Kamerplanten nu even niet verpotten

Kamerplanten reageren over het algemeen heel goed op verpotten, maar tijdens de rustperiode kunt u het beter even uitstellen. Bij het verpotten kunnen wortels beschadigen en de plant kan dat dan wat minder goed opvangen. In de lente zit de groei er weer in en herstellen planten veel sneller van het verpotten. Ook is dit het moment voor de plant om de extra voeding in de grond en de nieuwe ruimte te benutten, nu het groeiseizoen weer is begonnen.

Verzorgtips kamerplantenoverzicht MAX Vandaag

Niet zeker of uw kamperplanten veel licht nodig hebben of wat minder en of zij warm willen staan of wat koeler? In ons kamerplantenoverzicht vindt u van een steeds groter aantal planten verzorgtips over hun standplaats en de hoeveelheid water geven.

Lees ook: tips om langer te genieten van een boeket bloemen en bewijs dat planten ons gezond en gelukkig maken. Of op zoek naar verzorgtips voor uw tuin? Bekijk dan onze pagina Tuin & balkon en Krijns Groentips.

(Bron: Kamerplantenoverzicht MAX Vandaag. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    simon55 says:

    Onder het kopje licht staat er beschreven : de dagen worden steeds korter , helaas voor de schrijver van dit stuk , blijven de dagen 24 uur . Zet dan neer dat t later licht wordt , en eerder donker.

      MAX Vandaag says:

      Beste simon55, bedankt voor uw reactie. Het is heel gangbaar om dat zo over daglicht te verwoorden hoor. Net zoals dat de dagen na 21 december weer gaan lengen. 🙂