Zo maakt u écht schoon met vaatdoekje, theedoek en schoonmaakspons

Vaatdoekjes, theedoeken, schoonmaaksponsjes. Wie gebruikt ze niet in de keuken?  Ze zijn bedoeld om mee droog en schoon te maken, maar deze taken vervullen ze niet altijd even goed. Soms maken ze meer vies dan schoon. Wij bellen met Voedingscentrum en vragen hoe we het best om kunnen gaan met dit soort schoonmaakgerei.

De afwasborstel

“Wie voor de afwas een schoonmaaksponsje gebruikt, kan deze het best vervangen door een afwasborstel”, aldus Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Zo’n borstel is een hygiënischer alternatief, mits regelmatig schoongemaakt. “De borstel kan in de vaatwasmachine. Zorg er wel voor dat de machine op 60 graden is ingesteld, want de bacteriën die erin zitten, gaan niet dood als de temperatuur onder de 60 graden is. Ook kunt u de borstel in warm water met een sopje leggen”, vertelt zij. “Daarnaast is het belangrijk om de borstel tijdig te vervangen. Zodra de haartjes naar buiten beginnen te staan, is het tijd voor een nieuwe”, gaat Schutte verder.

Het vaatdoekje

Net als het schuursponsje kan het vaatdoekje snel een bron van bacteriën worden. “Het is belangrijk dat deze iedere dag wordt vervangen”, legt Patricia Schutte van het Voedingscentrum uit. Ze kunnen gewoon in de was, maar zet deze wel op 60 graden, anders overleven de bacteriën die erin zitten. Een andere tip is om het aanrecht niet met een vaatdoek af te vegen als er bijvoorbeeld zuivel- of vleesvlekken opzitten. “Veeg dit altijd af met keukenpapier”, laat Schutte weten.

Theedoek

De theedoek kan ook snel een bron van bacteriën worden als deze na gebruik nat wordt teruggehangen. “Vocht is naast temperatuur en voedsel, 1 van de 3 factoren waardoor bacteriën groeien”, vertelt Schutte. “Het is daarom belangrijk dat u ze regelmatig op 60 graden wast.”Ook hiervoor geldt: deze temperatuur is vereist, anders wordt de doek onvoldoende schoon.

Alles op 60 graden

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, adviseert het Voedingscentrum alles op 60 graden te wassen. Dit geldt ook voor zaken die u niet in de wasmachine stopt, maar zelf afsopt. Geen thermometer? Voel dan goed aan het water. “Zodra u iets schoon wilt maken in een sopje met warm water, en u kunt uw handen makkelijk in de bak steken, dan is het water waarschijnlijk niet warm genoeg”, benadrukt Schutte. In dit geval kunt u schoonmaakhandschoenen dragen waardoor de temperatuur dragelijker wordt.

Voedselvergiftiging

Wie op onhygiënische wijze omgaat met schoonmaakgerei, loopt risico op het oplopen van een voedselvergiftiging. Kinderen, ouderen en zwangere vrouwen maken extra kans om dit te krijgen door een vieze keuken. Symptomen van voedselvergiftiging zijn hoofdpijn, buikpijn en diarree.

Als u een voedselvergiftiging heeft, is het volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum een goed idee om de keuken helemaal te mijden. “U kunt dan de bacteriën overbrengen op zaken in de keuken, waardoor anderen het ook kunnen krijgen.”

(Bron: Voedselcentrum, msn.nl, Huffingtonpost, RTLnieuws.nl)

Geef een reactie

Reacties (6)

    kruidenvrouwtje says:

    Al die paniek over bacteriën is juist gevaarlijk! De meeste huishoudbacteriën zijn onschuldig en beschermen ons tegen kwalijke soorten. Door alles zogenaamd bacterievrij te maken (wat nooit lukt) geef je juist de foute soorten vrij spel. Bezoek Micropia in Amsterdam (Artis) en zie wat er gebeurt als je bacterie dodende schoonmaakmiddelen gebruikt. Nu willen ze ook nog dat we die producten in de wasmachine gaan gebruiken!

    We kennen het drama van de resistentie door antibiotica, dat gaat ook in de huishoudens spelen. Je moet alleen altijd uiterst voorzichtig zijn met dierlijke producten: apart gebruiken en zo snel mogelijk heel heet schoonmaken. Nooit op dezelfde plank en met hetzelfde mes daarna rauwkost bewerken.

    Denk aan onze darm- en huidflora, is hetzelfde verhaal: houd de goede te vriend en die helpen je de foute weg te houden.

      Olanda says:

      Het is allemaal ernstig genoeg maar ik vind wel dat men de mensen de stuipen op het lijf jaagt.
      Mensen worden er paranoia van, je moet een bepaalde hygiëne in acht nemen dat is waar.
      We hebben ook bacteriën nodig om gezond te blijven.
      niettemin is het een kwestie van nuchter verstand.
      Dus ben het volledig eens met het kruidenvrouwtje.

      addepat says:

      Helemaal mee eens!

    Aurora says:

    Ben het helemaal met Kruidenvrouwtje eens. Als je steriel wilt leven krijgt je afweersysteem geen kans foute bacteriën aan te pakken. En inderdaad, een bezoek aan Micropia is heel verhelderend en kunt u precies zien hoe het onzichtbare leven op de huid en slijmvliezen hun onderlinge strijd voeren en wij heel veel bacteriën nodig hebben om gezond te blijven. Wat natuurlijk niet wegneemt dat men hygiënisch in huis en op zich zelf moet zijn. Maar laten we het niet overdrijven.

    Wimsenior says:

    Het gebruik van wegwerp doekjes is aan te bevelen om herbesmetting te voorkomen. Iets wat in de horeca binnen de HASEP regels al bekend is. Maar als men dan toch graag met stoffen doekjes werkt denk dan aan het eenvoudige gebruik van de magnetron. Het doekje wordt droog en de hoge hitte vernietigd bacterien , schimmels en virussen. Ook mondkapjes zijn op die manier snel te ontsmetten.
    Vochtige doekje in de wasmand laten wachten tot er genoeg was is , is vragen om problemen.

    Het gebruik van Jodium zeep is ook een prima ontsmettingsmiddel. Gebruik verse jodium samen met een scrub handzeep. En bij ernstige vrees is een tweede handenwassing erachteraan een goede zaak. Ook daarna uw handdoek en/of uw theedoek in de magnetron verhitten. Vergeet niet de knoppen en handvat van de magnetron te ontsmetten. Vergeet niet de kranen en het zeeppompje schoon te maken. En bij gebruik (LIEVER NIET) van een zeepstuk , deze goed afspoelen!!!
    Mvg. van iemand die veel met radio-isotopen heeft gewerkt en met zeer zware toxinen. Nog een prettige dag de zon schijnt voor iedereen en bedenk paniek is vaak erger dan het probleem op zich.

      addepat says:

      Ik heb geen magnetron. Vind dat apparaat op zich al ongezond.